Τρεις γυμνόστηθες ακτιβίστριες, μέλη της οργάνωσης Femen, διέκοψαν σήμερα την τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox. 

 

Οι τρεις γυναίκες είχαν γραμμένο στο σώμα τους το σύνθημα «Αυτό δεν είναι πατριωτισμός, είναι φασισμός».

 

Η συγκέντρωση του ακροδεξιού κόμματος Vox, ήταν σε εξέλιξη στο κέντρο της Μαδρίτης. 

 

Οι γυναίκες, μέλη της φεμινιστικής οργάνωσης Femen, κατάφεραν να ανέβουν στην εξέδρα, στην Πλάθα δε Κολόν, προτού να τις απομακρύνουν οι άνδρες της ασφάλειας.

 

Μια εκπρόσωπος του κινήματος, που εδρεύει στο Παρίσι, επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για μια πρωτοβουλία της Femen.

 

Το Vox, το ένα από τα πέντε κόμματα που εκτιμάται ότι θα εισέλθουν στο κοινοβούλιο, στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή, θα είναι το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που εκλέγει βουλευτές από το 1982.

 

 

Femen

 

Η οργάνωση ιδρύθηκε το 2008, στο Κίεβο στην Ουκρανία και οι Femen θεωρούνται ένα νέο είδωλο του φεμινισμού.

 

Έγιναν γνωστές το 2010, με μια κινητοποίηση σε ένα εκλογικό τμήμα στο Κίεβο όπου κατήγγειλαν τον κίνδυνο μιας «ολίσθησης προς τη δικτατορία» με τον φιλορώσο υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

 

Οι δράσεις της οργάνωσης επεκτάθηκαν σύντομα στο εξωτερικό, στοχοθετώντας προέδρους που κατηγορούσαν για απολυταρχισμό και κόμματα όπως το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία.

 

Το 2011, υπό την απειλή της φυλάκισης στο Κίεβο, η ομάδα φεύγει από την Ουκρανία για το Παρίσι. Εκεί θα οργανώσουν κινητοποιήσεις κατά του Ντομινίκ Στρος Καν, που εκείνη την εποχή κατηγορείτο για βιασμό.

 

Στο στόχαστρο των Femen έχουν μπει πολιτικοί όπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Ντόναλντ Τραμπ. 

 

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters