Guardian: Στο στόχαστρο της μαφίας οι πρόσφυγες στα ελληνικά κέντρα φιλοξενίας

Guardian: Στο στόχαστρο της μαφίας οι πρόσφυγες στα ελληνικά κέντρα φιλοξενίας Facebook Twitter
Theodore Manolopoulos / SOOC
0

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, νέα στοιχεία που που έρχονται στη φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι οι πρόσφυγες στα κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, πέφτουν θύματα μαφιόζικων συμμοριών, οι οποίες βλέπουν τους παγιδευμένους πρόσφυγες ως την ιδανική «λεία» για πορνεία, διακίνηση ναρκωτικών και σωματεμπορία.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα που υπογράφει η ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στην Αθήνα Helena Smith, λεπτομέρειες αυτής της ανησυχητικά επικίνδυνης κατάστασης έρχονται λίγο μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για μέτρα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, όπως η δημιουργία τεσσάρων νέων δομών φιλοξενίας, σε μια προσπάθεια να αποσυμφορηθούν τα υφιστάμενα κέντρα φιλοξενίας. Και αυτό γιατί, όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, ο υπερπληθυσμός αποτελεί βασική πηγή έντασης στα camps.

Μαρτυρίες εθελοντών μη κυβερνητικών οργανώσεων υποστηρίζουν ότι οι 58.000 πρόσφυγες και αιτούντες ασύλου που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα τίθενται συστηματικά στο στόχαστρο συμμοριών από την Ελλάδα και την Αλβανία.

«Αν δεν γίνει κάτι για να βελτιωθεί η ζωή των προσφύγων ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το χρόνο τους πιο δημιουργικά, προβλέπω μεγάλη καταστροφή», δηλώνει στην βρετανική εφημερίδα ο Αμερικανός εθελοντής Nesrin Abaza, που εργάζεται στο πρώτο ιδιωτικά χρηματοδοτούμενο κέντρο προσφύγων με την ονομασία «Ελπίδα», έξω από τη Θεσσαλονίκη.

«Αυτά τα στρατόπεδα είναι φυτώρια τρομοκρατίας, εγκληματικότητας και βίας» συνεχίζει ο Abaza και προσθέτει: «Μοιάζει λες και ο υπόλοιπος κόσμος έχει ξεχάσει την ύπαρξή τους. Δεν βρίσκονται πια στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, οπότε είναι σαν να μην υπάρχουν».

Με 55 κέντρα φιλοξενίας σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των hot spots στα νησιά του Αιγαίου- όπως αναφέρει ο Guardian- η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια «δεξαμενή προσωρινής παραμονής» για τους πρόσφυγες, από την ώρα που η Ε.Ε και οι βαλκανικές χώρες έκλεισαν τα σύνορα τους στις προσφυγικές ροές.

Η εφημερίδα προσθέτει ακόμη ότι σε ιδιωτικό επίπεδο, πολλοί Έλληνες αξιωματούχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως η αύξηση των προσφυγικών ροών το τελευταίο διάστημα αποτελεί σημάδι ανησυχίας για την επικείμενη κατάρρευση της συμφωνίας Ε.Ε- Τουρκίας.

Με τους μετανάστες να μην μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους, ο θυμός και η αβεβαιότητα για τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου μεγαλώνουν, την ώρα που οι ίδιοι μετατρέπονται σε εύκολους στόχους για τους εγκληματίες. «Δεν ήξερα τίποτα για τα ναρκωτικά και τώρα κάνω χρήση εδώ», αναφέρει ένας 17χρονος Σύριος, ο οποίος μένει στο κέντρο φιλοξενίας της Softex στη Θεσσαλονίκη και προσθέτει: «Αυτό το κέντρο είναι φρικτό. Ζούμε σαν ζώα σε σκηνές, μέσα στη ζέστη».

Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας ότι «η ελληνική και η αλβανική μαφία έρχονται εδώ και πουλάνε ναρκωτικά», εξηγώντας ότι βρήκε τα χρήματα για να αγοράσει ουσίες μπαίνοντας παράνομα στα Σκόπια και φέρνοντας πίσω κούτες με τσιγάρα για να τις πουλήσει στο κέντρο. «Η αστυνομία είναι απούσα. Βλέπουν ναρκωτικά, μαχαιρώματα, καυγάδες και δεν κάνουν τίποτα. Δεν τους νοιάζει. Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται», τονίζει ο 17χρονος στη Guardian.

Η μαρτυρία του νεαρού Σύρου, που ενισχύεται από τους ισχυρισμούς των μη κυβερνητικών οργανώσεων οι οποίες έχουν καταδικάσει πολλές φορές τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα ελληνικά κέντρα κράτησης, έρχεται αμέσως μετά την απελευθέρωση νέων κονδυλίων ύψους 83 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων που έχουν αποκλειστεί στην Ελλάδα.

Με στοιχεία από τη Guardian

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έφτασε στη Γαλλία μετά την απέλασή της - «Μας απήγαγε το Ισραήλ σε διεθνή ύδατα»

Διεθνή / Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έφτασε στη Γαλλία μετά την απέλασή της - «Μας απήγαγε το Ισραήλ σε διεθνή ύδατα»

Η Σουηδή ακτιβίστρια ταξίδεψε από το Ισραήλ στη Γαλλία και από εκεί αναχώρησε για τη Σουηδία, ενώ η παρουσία της στο αεροδρόμιο του Παρισιού συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Λος Άντζελες, Εθνοφρουρά στο Τέξας και συγκρούσεις σε πολλές πολιτείες

Διεθνή / Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Λος Άντζελες, Εθνοφρουρά στο Τέξας και συγκρούσεις σε πολλές πολιτείες

Η οικονομική ζημιά από τις ταραχές στο Λος Άντζελες εκτιμάται ήδη σε εκατομμύρια δολάρια, ενώ η ψυχολογική επίδραση στις κοινότητες μεταναστών είναι εκτεταμένη
LIFO NEWSROOM
Τέξας: Κατηγορείται για φόνο άνδρας που έδωσε κρυφά χάπι άμβλωσης στη σύντροφό του

Διεθνή / Τέξας: Κατηγορείται για φόνο γιατί έριξε χάπι άμβλωσης στο ποτό της εγκυμονούσας συντρόφου του

Η γυναίκα είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως ήθελε να κρατήσει το παιδί, ενώ ο άνδρας είχε εκφράσει την επιθυμία να προχωρήσουν σε διακοπή της κύησης, προσφερόμενος να καλύψει το κόστος
LIFO NEWSROOM
Μύκονος: Ποιος είναι ο Τούρκος επιχειρηματίας που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε τη σύζυγό του

Διεθνή / Μύκονος: Ποιος είναι ο Τούρκος επιχειρηματίας που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε τη σύζυγό του

Τα «άφαντα» πολυτελή αυτοκίνητα και η απόπειρα αυτοκτονίας για μία ηθοποιό - Έχει καταδικαστεί από το δικαστήριο της Σμύρνης σε ποινή 14 ετών και δύο μηνών για ληστεία και συκοφαντία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ