Γουατεμάλα: Προφυλακίζεται ο Πρόεδρος της χώρας

Γουατεμάλα: Προφυλακίζεται ο Πρόεδρος της χώρας Facebook Twitter
0

Την προφυλάκιση του πρώην προέδρου της Γουατεμάλας Ότο Πέρες Μολίνα, διέταξε  η δικαιοσύνη ενώ είναι σε εξέλιξη ακροαματική διαδικασία για το ρόλο του σε σκάνδαλο διαφθοράς στα τελωνεία της χώρας.

Μόλις χθες ο Μολίνα παραιτήθηκε από το αξίωμα του και παρουσιάστηκε στο δικαστήριο ενώ οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να του ασκήσουν δίωξη για σύσταση και συμμορία, δωροληψία και απάτη.

Η εισαγγελία κατηγορεί τον Πέρες ότι είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση La Linea («η γραμμή»), που αφορά τη δράση ενός κυκλώματος το οποίο επέτρεπε σε εισαγωγικές εταιρείες να μην καταβάλουν δασμούς με αντάλλαγμα δωροδοκίες.

Ο ίδιος ο 64χρονος απόστρατος στρατηγός που ανέλαβε το 2012 υποσχόμενος να καταπολεμήσει το έγκλημα και της διαφθορά, αρνείται τις κατηγορίες και δηλώνει σε επιστολή του προς το Κοινοβούλιο ότι θα τις αντιμετωπίσει «με καθαρή συνείδηση».

Στη χώρα πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές την Κυριακή στις οποίες ο Μολίνα δεν θα είχε δικαίωμα έτσι κι αλλιώς να λάβει μέρος αφού το σύνταγμα της Γουατεμάλας επιτρέπει μία μόνο θητεία. Οι αποκαλύψεις φαίνεται να έχουν επηρεάσει το κόμμα του, το κεντροδεξιό LIDER, ο υποψήφιος του οποίου για την προεδρία, ο Μανουέλ Μπαλντισόν, θεωρείτο ο επικρατέστερος με βάση τις δημοσκοπήσεις ως χθες, όμως πλέον σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μπροστά έχει περάσει ο Τζίμι Μοράλες, ένας γνωστός κωμικός, που συγκεντρώνει το 25% των προθέσεων ψήφου.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ