No.1

Γκουτέρες: «Όποιος εργαζόμενος του ΟΗΕ έχει ανάμιξη σε τρομοκρατικές ενέργειες θα λογοδοτήσει»

Γκουτέρες: «Όποιος εργαζόμενος του ΟΗΕ έχει ανάμιξη σε τρομοκρατικές ενέργειες θα λογοδοτήσει» Facebook Twitter
Φωτ. : EPA
0

Έκκληση στις κυβερνήσεις να μην σταματήσουν τη χρηματοδότηση της UNRWA απηύθυνε ο Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζοντας πως θα λογοδοτήσει όποιος εργαζόμενος του ΟΗΕ έχει ανάμιξη σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Η τοποθέτηση του  γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών έρχεται στον απόηχο των καταγγελιών πως μέλη του προσωπικού της υπηρεσίας για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες εμπλέκονταν στις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Μετά από τις καταγγελίες πλήθος χωρών απέσυραν τη χρηματοδότησή τους στην υπηρεσία με τον Αντόνιο Γκουτέρες να κάνει λόγο για προσεχής διώξεις.

Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ελβετία και Φινλανδία ήταν ανάμεσα στις χώρες που ακολούθησαν ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά και σταμάτησαν τη χρηματοδότηση προς την υπηρεσία αρωγής. «Όποιος εργαζόμενος των Ηνωμένων Εθνών έχει ανάμιξη σε τρομοκρατικές ενέργειες θα λογοδοτήσει, μεταξύ άλλων και μέσω ποινικής δίωξης. Η Γραμματεία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την αρμόδια αρχή που θα μπορεί να ασκήσει διώξεις σε βάρος των προσώπων σύμφωνα με τις συνήθειες διαδικασίες της Γραμματείας για τέτοιου είδους συνεργασία», τόνισε χαρακτηριστικά ο  Αντόνιο Γκουτέρες.

Γκουτέρες: «Και σε μένα προκάλεσαν αποτροπιασμό οι κατηγορίες αυτές»

«Οι δεκάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που εργάζονται για την UNRWA, πολλοί σε κάποιες από τις πιο δύσκολες καταστάσεις για εργαζομένους ανθρωπιστικών οργανώσεων, δεν θα πρέπει να τιμωρούνται. Πρέπει να καλύπτονται οι επείγουσες ανάγκες των απελπισμένων πληθυσμών στους οποίους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους» συμπλήρωσε εξίσου ενώ παράλληλα έδωσε λεπτομέρειες για τους εργαζομένους που εμπλέκονται στο ζήτημα.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες πληροφόρησε πως από τους 12 εμπλεκόμενους, η συνεργασία με τους εννέα έχει τερματιστεί, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος του ενός ενώ μένει να διευκρινιστεί η ταυτότητα των άλλων δύο. «Ενώ κατανοώ τις ανησυχίες τους, και σε μένα προκάλεσαν αποτροπιασμό οι κατηγορίες αυτές, κάνω ισχυρή έκκληση προς τις κυβερνήσεις που ανέστειλαν τις συνεισφορές τους να διασφαλίσουν, τουλάχιστον, τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της UNRWA», σημείωσε εξίσου.

«Θα ήταν ιδιαιτέρως ανεύθυνο να τιμωρείται μια Υπηρεσία και μια ολόκληρη κοινότητα στην οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της εξαιτίας ισχυρισμών για ποινικές ενέργειες σε βάρος ορισμένων προσώπων, ειδικά σε μια περίοδο πολέμου, εκτοπισμών και πολιτικών κρίσεων στην περιοχή», ανέφερε από τη μεριά του ο επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί. Μέσω ανακοίνωσής του μάλιστα καλεί τις χώρες να επανεξετάσουν τις αποφάσεις τους για αναστολή της χρηματοδότησης. «Οι ζωές των ανθρώπων στη Γάζα εξαρτώνται από τη στήριξη αυτή, όπως και η περιφερειακή σταθερότητα», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΝΤΡΙΟΥ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΡΑ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Διεθνή / Τι ακολουθεί για τον Άντριου μετά τη σύλληψή του και πού βρίσκεται η Σάρα Φέργκιουσον;

Bιογράφος της βασιλικής οικογένειας τονίζει ότι η «κηλίδα» των πράξεων του Άντριου επηρεάζει και υπονομεύει συνολικά τη μοναρχία, κάτι πρωτοφανές για τη σύγχρονη εποχή
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Το όνομα του καθηγητή αναφέρεται περισσότερες από 250 φορές στα εκατομμύρια emails και έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της έρευνας για τον Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΕΠΣΤΑΙΝ ΤΡΑΜΠ ΕΓΓΡΑΦΑ

Διεθνή / «Θα τα εξετάσουμε ξανά»: Τι περιείχαν τα αρχεία Έπσταϊν για τον Τραμπ που φέρεται να έκρυψαν

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε στις 30 Ιανουαρίου «περισσότερες από τρία εκατομμύρια σελίδες», από τα αρχεία Έπσταϊν, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ εκπλήρωσε έτσι τη νομική υποχρέωσή της
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Διεθνή / Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» ενόψει των αυριανών συνομιλιών στη Γενεύη

Εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν αύριο στη Γενεύη - Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία δεν θα διστάσει να επιτεθεί στο Ιράν
THE LIFO TEAM