Γκουτέρες: Άδικο, τιμωρητικό και αναποτελεσματικό το κλείσιμο συνόρων για τη μετάλλαξη Όμικρον

Γκουτέρες: Άδικο, τιμωρητικό και αναποτελεσματικό το κλείσιμο συνόρων για τη μετάλλαξη Όμικρον Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Το κλείσιμο των συνόρων λόγω της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού είναι μέτρο «βαθιά άδικο, τιμωρητικό και αναποτελεσματικό», τόνισε γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που έκανε λόγο για μια μορφή «απαρτχάιντ». 

«Με αυτόν τον ιό που δεν γνωρίζει σύνορα, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που απομονώνουν μια χώρα ή μια περιοχή δεν είναι απλά βαθιά άδικοι και τιμωρητικοί, είναι αναποτελεσματικοί», υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες και χαρακτήρισε «σκάνδαλο» την «καταδίκη» της Αφρικής, όπου παραμένει πολύ χαμηλό το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί. 

Αναφερόμενος στη Νότια Αφρική, που ενημέρωσε για τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον στις 24 Νοεμβρίου και βλέπει τα κράτη να κλείνουν τα σύνορα στους πολίτες της, ο Γκουτέρες υπογράμμισε ότι οι χώρες δεν πρέπει να υφίστανται «συλλογική τιμωρία επειδή εντόπισαν και μοιράστηκαν κρίσιμα επιστημονικά και υγειονομικά δεδομένα με τον κόσμο». Αυτό είναι «άδικο», είναι «ανήθικο», υπογράμμισε. 

«Απευθύνω πολύ σθεναρή έκκληση, έκκληση στην κοινή λογική. Έχουμε όλα τα εργαλεία για να γίνονται ταξίδια με απόλυτη ασφάλεια. Ας χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία για να αποφύγουμε ετούτο το απαρτχάιντ μιας μορφής, επιτρέψτε μου να πω, το οποίο βρίσκω απαράδεκτο», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ. 

«Σε αυτή την περίοδο της πανδημίας και της κλιματικής κρίσης, η Αφρική βλέπει να καταδικάζεται να μην έχει τα εμβόλια που χρειάζεται για τον λαό της. Η Αφρική βλέπει να καταδικάζεται επειδή δεν έχει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να αναζωογονήσει τις οικονομίες της. Η Αφρική βλέπει να καταδικάζεται, χωρίς να ευθύνεται αυτή για την κλιματική αλλαγή, να υποστεί τις χειρότερες συνέπειες των κλιματικών καταστροφών, χωρίς να διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των πληθυσμών της», συνέχισε ο Γκουτέρες. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, ο Μουσά Φάκι Μαχαμάτ, κατήγγειλε τον «αδικαιολόγητο στιγματισμό» της αφρικανικής ηπείρου. «Επειδή υπήρξε διαφανής (...), όλη η νότια περιοχή της Αφρικής υφίσταται κυρώσεις», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο κλείσιμο των συνόρων για τους πολίτες των κρατών της περιοχής. Και αυτό, σημείωσε, την ώρα που κάτω από το 6% των Αφρικανών έχει εμβολιαστεί. 

Ο Γκουτέρες κάλεσε τις κυβερνήσεις να εξετάσουν τη διενέργεια επανειλημμένων τεστ στους ταξιδιώτες και άλλα μέτρα που θα είναι πραγματικά αποτελεσματικά. «Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης και ταυτόχρονα να επιτρέπονται οι μετακινήσεις και οι οικονομικές ανταλλαγές», συμπλήρωσε. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δικαστής αρνήθηκε να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του Άλεκ Μπόλντουιν

Διεθνή / Δικαστής αρνήθηκε να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του Άλεκ Μπόλντουιν

Τον προηγούμενο μήνα, η Χάνα Γκουτιέρες Ριντ, υπεύθυνη για τα όπλα στα γυρίσματα της ταινίας, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών για ανθρωποκτονία εξ αμελεία
NEWSROOM