Γιούνκερ: Αν επαναφέρει τη θανατική ποινή η Τουρκία δεν θα μπει στην ΕΕ

Γιούνκερ: Αν επαναφέρει τη θανατική ποινή η Τουρκία δεν θα μπει στην ΕΕ Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
1

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία, την οποία η Άγκυρα δήλωσε χθες ότι σχεδιάζει μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, θα εμπόδιζε την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.


«Αν επαναφερθεί η θανατική ποινή στην Τουρκία, αυτό θα σημάνει το τέλος των διαπραγματεύσεων» της χώρας για την ένταξή της στην ΕΕ, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Bild, κάνοντας λόγο για «κόκκινη γραμμή».


Υπενθυμίζεται πως ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες πως αναμένει ότι το Κοινοβούλιο θα εγκρίνει την επαναφορά της θανατικής ποινής μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για τη διεύρυνση των προεδρικών εξουσιών.

Παράλληλα, ο Γιούνκερ δήλωσε πως είναι αντίθετος με τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, έστω κι αν παραμένουν στάσιμες για πολλά χρόνια. «Είναι μια λάθος συζήτηση. Δεν έχει νόημα να θέλουμε να την ηρεμήσουμε σταματώντας τις διαπραγματεύσεις που δεν γίνονται έτσι κι αλλιώς», είπε. Η ένταξη της Τουρκίας θα αποτύχει, σε μια τέτοια την περίπτωση, όχι λόγω των Ευρωπαίων αλλά «λόγω έλλειψης όρεξης των Τούρκων να εφαρμόσουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα», πρόσθεσε.


Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ο σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εμφανίστηκε πιο αυστηρός. «Είμαστε πιο μακριά από ποτέ από μία ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ», δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel που κυκλοφόρησε αυτό το Σαββατοκύριακο, προσθέτοντας πως «είχε πάντα αμφιβολίες» για το κατά πόσον η Τουρκία θα πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά αποτελούσε μειοψηφία στο κόμμα του, το SPD. Ο υπουργός τάχθηκε υπέρ ενός καθεστώτος ενισχυμένης εταιρικής σχέσης ανάλογης με εκείνην που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τη Βρετανία μετά το Βrexit.


Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πως δεν πιστεύει στις πρόσφατες απειλές της Τουρκίας ότι θα αφήσει και πάλι να συρρεύσουν οι πρόσφυγες προς την Ευρώπη μετά την απαγόρευση προεκλογικών συγκεντρώσεων υπέρ του Ερντογάν στην Ευρώπη. «Η Τουρκία δεν πρόκειται να καταγγείλει αυτή τη συμφωνία, ακόμη κι αν ο Ερντογάν μού έχει πει πολλές φορές ότι θέλει να το κάνει», είπε αναφερόμενος στη συμφωνία ανάμεσα στην Άγκυρα και στην ΕΕ.

Η Τουρκία δεν έχει κανένα συμφέρον «οι συμμορίες των διακινητών και των εγκληματιών να ανακτήσουν τον έλεγχο» των ακτών της, υποστήριξε ο Γιούνκερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κι άλλοι στρατιώτες της Εθνοφρουράς κατευθύνονται στην Ουάσιγκτον και ετοιμάζονται να φέρουν όπλα

Διεθνή / Κι άλλοι στρατιώτες της Εθνοφρουράς κατευθύνονται στην Ουάσιγκτον και ετοιμάζονται να φέρουν όπλα

Περισσότεροι στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς κατευθύνονται στην Ουάσιγκτον και ετοιμάζονται να οπλιστούν, σε μια σημαντική αλλαγή μετά την εντολή του Τραμπ για «επιστροφή του ελέγχου» της πρωτεύουσας από εγκληματικές ομάδες
LIFO NEWSROOM
Ιρλανδία: Η τεράστια έξαρση στη χρήση κοκαΐνης και η θεαματικότερη κατάσχεση φορτίου ναρκωτικών

Διεθνή / Ιρλανδία: Η τεράστια έξαρση στη χρήση κοκαΐνης και η θεαματικότερη κατάσχεση φορτίου ναρκωτικών

Η Ιρλανδία βιώνει έξαρση στη χρήση κοκαΐνης, με τις κατασχέσεις να φτάνουν σε ιστορικά επίπεδα - Η επιχείρηση MV Matthew αποκάλυψε τη σοβαρότητα του προβλήματος και τη σύνδεση με διεθνή καρτέλ
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν βλέπει την Ουκρανία μέσα από τον φακό της δυσαρέσκειας για τη χαμένη δόξα της Σοβιετικής Ένωσης

Διεθνή / Ο Πούτιν βλέπει την Ουκρανία μέσα από τον φακό της δυσαρέσκειας για τη χαμένη δόξα της Σοβιετικής Ένωσης

Μιλώντας μετά τη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής, ο πρόεδρος Πούτιν άφησε και πάλι να εννοηθεί ότι ο πόλεμος έχει να κάνει με τη μειωμένη θέση της Ρωσίας μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στη Βολιβία: Η σκιά του Εβο Μοράλες και η καμπάνια άκυρων ψήφων

Διεθνή / Εκλογές στη Βολιβία: Η σκιά του Εβο Μοράλες και η καμπάνια άκυρων ψήφων

Ο Εβο Μοράλες, πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, παραμένει στο επίκεντρο παρά το πολιτικό του αδιέξοδο και τις κατηγορίες εις βάρος του, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για κρίσιμες προεδρικές εκλογές
LIFO NEWSROOM
Character.ai: Οι «φίλοι τεχνητής νοημοσύνης» και η ανησυχία για την ασφάλεια των παιδιών

Διεθνή / Character.ai: Τι είναι οι «φίλοι τεχνητής νοημοσύνης» και γιατί προκαλούν ανησυχία για τα παιδιά

Το Character.ai προωθεί συνομιλίες με "AI φίλους", αντιμετωπίζοντας όμως σοβαρές αγωγές για ανηλίκους - Ο CEO μιλά για ασφαλέστερη εμπειρία, αλλά οργανώσεις ζητούν απαγόρευση των εφαρμογών συνομιλίας για παιδιά
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια