Γιγαντιαία νυχτοπεταλούδα, σπάνια ορατή στους ανθρώπους, βρέθηκε σε σχολείο

Γιγαντιαία νυχτοπεταλούδα, σπάνια ορατή στους ανθρώπους, βρέθηκε σε σχολείο Facebook Twitter
0

Μια γιγαντιαία νυχτοπεταλούδα ή σκόρος, όπως είναι ευρύτερα γνωστή, με άνοιγμα φτερών μέχρι και 25 εκατοστά, εντοπίστηκε σε σχολείο του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, δίπλα σε τροπικό δάσος.

Χτίστες βρήκαν το τεράστιο έντομο, την πιο βαριά νυχτοπεταλούδα στον κόσμο, ενώ κατασκεύαζαν καινούργιες αίθουσες για το σχολείο. 

Τα συγκεκριμένα έντομα ζουν στις ακτές του Κουίνσλαντ και της Νέας Νότιας Ουαλίας, σύμφωνα με το Queensland Museum. Τα θηλυκά μπορεί να ζυγίζουν μέχρι και 30 γραμμάρια και το άνοιγμα φτερών τους να φτάνει ως και 25 εκατοστά, ενώ τα αρσενικά έχουν το μισό μέγεθος. 

Οι νυχτοπεταλούδες έχουν εξαιρετικά μικρή διάρκεια ζωής με τις ενήλικες να ζουν μόλις λίγες ημέρες, ενώ πεθαίνουν αφού ζευγαρώσουν και γεννήσουν αυγά. 

Η διευθύντρια του σχολείου, Μίγκαν Στιούαρτ, έκανε λόγο για «καταπληκτικό εύρημα», προσθέτοντας πως λόγω της τοποθεσίας του σχολείου συνηθίζουν να συναντούν συχνά διάφορα ζώα, από κοάλα και πάπιες μέχρι φίδια, ενώ μια φορά είχαν βρει μια χελώνα μες στη βιβλιοθήκη. 

Γιγαντιαία νυχτοπεταλούδα, σπάνια ορατή στους ανθρώπους, βρέθηκε σε σχολείο Facebook Twitter

Η Κρις Λάμπκιν, επιμελήτρια εντομολογίας στο Queensland Museum, είπε ότι οι γιγαντιαίες νυχτοπεταλούδες ή Endoxyla cinera, όπως ονομάζεται το είδος, αν και όχι ασυνήθιστες, σπανίως γίνονται ορατές από τον άνθρωπο. 

Όπως εξήγησε, αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες μεταξύ άλλων την μικρή διάρκεια ζωής του συγκεκριμένου εντόμου και το γεγονός πως ο περισσότερος κόσμος ζει σε αστικές περιοχές όπου δεν εντοπίζεται.

«Τα θηλυκά, που μπορεί να φτάσουν σε μήκος μέχρι και 15 εκατοστά, δεν πετούν επίσης πολύ καλά», λέει. «Οπότε οι περισσότεροι, αν δουν κάποιο, πρόκειται για ενήλικα που σκαρφάλωσε σε δέντρο και περιμένει το αρσενικό για να ζευγαρώσει. Συνήθως δεν τα βλέπουν με τα φτερά ανοιχτά οπότε δεν συνειδητοποιείς πόσο μεγάλα είναι αλλά αν τα σηκώσεις, είναι πολύ βαριά», προσθέτει. 

Στην Αυστραλία υπάρχουν περίπου 60 διαφορετικά είδη νυχτοπεταλούδας, σύμφωνα με το Queensland Museum, αλλά δεν είναι όλα τόσο μεγάλα σαν εκείνο που βρέθηκε στο σχολείο και δεν τρέφονται επίσης όλα με ευκάλυπτο. 

Οι χτίστες τράβηξαν φωτογραφία το έντομο πριν το επιστρέψουν στο δάσος. «Οι μαθητές έγραψαν μερικά πολύ δημιουργικά, γεμάτα φαντασία κείμενα, ανάμεσά τους και ένα όπου η γιγαντιαία νυχτοπεταλούδα τρώει μια δασκάλα», είπε η διευθύντρια. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συναγερμός στην Κίνα για την «πλημμύρα του αιώνα» - Απειλούνται 127 εκατ. άνθρωποι

Διεθνή / Συναγερμός στην Κίνα για την «πλημμύρα του αιώνα» - Απειλούνται 127 εκατ. άνθρωποι

Οι κάτοικοι στην Γκουανγκντόνγκ βρίσκονται σε υψηλό συναγερμό για πλημμύρες - Οι αρχές προβλέπουν ότι το νερό θα φτάσει σε επίπεδα που παρατηρούνται «μία φορά στα εκατό χρόνια»
NEWSROOM
Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM
ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο νομοσχέδιο για βοήθεια 95 δισ. δολαρίων σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν

Διεθνή / ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο νομοσχέδιο για βοήθεια 95 δισ. δολαρίων σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν

Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας για τα 60 δισ. δολάρια στο Κίεβο - Εκτός της βοήθειας σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν, το νομοσχέδιο προβλέπει νέους περιορισμούς στο TikTok
NEWSROOM