Γιατί οι ΗΠΑ υποπτεύονται ότι πίσω από τον ιό Wannacry είναι η Βόρεια Κορέα

Γιατί οι ΗΠΑ υποπτεύονται ότι πίσω από τον ιό Wannacry είναι η Βόρεια Κορέα Facebook Twitter
0

Εταιρείες ασφαλείας και οι μυστικές υπηρεσίες αρκετών χωρών υποψιάζονται ότι η επίθεση με τον ιό WannaCry προέρχεται από τη Βόρεια Κορέα. Ερευνητές από εταιρείες όπως η Google, η Symantec και η ρωσική Kaspersky και πηγές της κυβέρνησης των ΗΠΑ πιστεύουν ότι το ασιατικό καθεστώς θα μπορούσε να είναι ο ιθύνων νους της επίθεσης, που  έχει επηρεάσει 150 χώρες.

 «Βλέπω ότι είναι οι ίδιες διαδικασίες με την επίθεση του Δεκεμβρίου του 2014, όταν [ο ιός] διείσδυσε  στα Sony Pictures Studios [σε αντίποινα  για ταινία-σάτιρα  του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν]», δήλωσε μια πηγή στο τομέα της ασφάλειας που θέλησε να παραμείνει ανώνυμη.

Και η ομάδα ανάλυσης της Google, βλέπει επίσης το ίδιο καθεστώς πίσω από την επίθεση, καθώς υπάρχουν πολλές ομοιότητες με την επίθεση στην κεντρική τράπεζα του Μπαγκλαντές το 2016 και σε πολλές πολωνικές τράπεζες τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η εφημερίδα The New York Times συμφωνεί, επίσης, ότι  ορισμένοι από τους κωδικούς που χρησιμοποιούνται από το WannaCry  ταιριάζουν με αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο από τη Βόρεια Κορέα, αλλά τονίζει ότι αυτό δεν είναι  οριστική απόδειξη της συμμετοχής της Πιονγκγιάνγκ, δεδομένου ότι χάκερς από άλλες χώρες θα μπορούσαν να αντιγράψουν τη μέθοδο αυτή.

Το WannaCry απαιτεί πληρωμή σε ψηφιακά bitcoin προκειμένου να «ξεκλειδώσει» την πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έχει επηρεάσει τουλάχιστον 150 χώρες.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ