Για εμπάργκο πώλησης όπλων στη Σ. Αραβία ψηφίζει σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο

Για εμπάργκο πώλησης όπλων στη Σ. Αραβία ψηφίζει σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο Facebook Twitter
1

Την «επιβολή εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων της ΕΕ σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας» λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης στην Υεμένη, προβλέπει μεταξύ άλλων ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση στη χώρα, το οποίο θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία στις Βρυξέλλες.


Ο πόλεμος στην Υεμένη και η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης χθες βράδυ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρών ήταν ο επίτροπος της ΕΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

Μεταξύ άλλων, το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, «να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της ΕΕ σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας, λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις, από τη Σαουδική Αραβία, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη και του γεγονότος ότι, κατά συνέπεια, η συνέχιση της χορήγησης αδειών για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία θα οδηγούσε σε παραβίαση της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου». Το ψήφισμα υπογράφουν από ελληνικής πλευράς οι ευρωβουλευτές Κωνταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ) και Νίκος Χουντής (ΛΑΕ).

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του ΕΚ, ο Επίτροπος Στυλιανίδης περιέγραψε με μελανά χρώματα την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Υεμένη, με 19 εκατομμύρια ανθρώπους να βρίσκονται σε ανθρωπιστική κρίση και πάνω από 7 εκατομμύρια στα πρόθυρα λιμού. Ο Χ. Στυλιανίδης τόνισε ότι η ΕΕ είναι πρωτοπόρος στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα και τόνισε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ επιθυμούν να βρεθεί τρόπος για να δοθεί τέλος σε αυτήν την τραγωδία.


Μεταξύ άλλων, ο Χ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι ο πόλεμος στην Υεμένη που διαρκεί σχεδόν τρία χρόνια -από τα τέλη Μαρτίου του 2015- έχει ευνοήσει τους λαθρέμπορους όπλων που διακινούν οπλισμό από παράνομους διαύλους. Τόνισε ακόμη ότι η Αλ Κάιντα και το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος έχουν βρει εύφορο έδαφος στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας ενώ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Συρία και το Ιράκ. Όπως σημείωσε ο Χ. Στυλιανίδης, αυτό συμβαίνει μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από μια θαλάσσια διαδρομή από την οποία διέρχεται το 10% του παγκόσμιου εμπορίου. «Σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι δυνατό να ρισκάρουμε να υπάρξει μια ευρύτερη ρήξη και κρίση στην περιοχή, κάτι τέτοιο θα ήταν παγκόσμια απειλή», ανέφερε ο Χ. Στυλιανίδης.


Καταλήγοντας, ο Χ. Στυλιανίδης υπενθύμισε στην Ολομέλεια του ΕΚ ότι οποιαδήποτε απόφαση για την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία απαιτεί την ομοφωνία του Συμβουλίου της ΕΕ. Εξέφρασε, ωστόσο, την ικανοποίησή του για τη συζήτηση στο ΕΚ, λέγοντας ότι αποτελεί κοινό στόχο να τερματιστεί η ανθρωπιστική τραγωδία που εκτυλίσσεται στην Υεμένη.


Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ο Κελάμ Τιούνε (Εσθονία), τόνισε ότι στην Υεμένη εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στη σύγχρονη ιστορία, με περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων και νερού και 130 παιδιά να πεθαίνουν καθημερινά από τον λιμό. Ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ ζήτησε να δοθεί νέα ώθηση για ειρηνική διαπραγμάτευση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.


Από την πλευρά των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, ο Μποστινάρου Βίκτορ (Ρουμανία), ανέφερε ότι «στην Υεμένη που είναι από τις φτωχότερες χώρες εξακολουθεί να μαίνεται ο λιμός και η ατιμωρησία». Ο ίδιος ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία στην οποία χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να πωλούν όπλα, σκοτώνει αμάχους. «Γιατί κάνουμε τα στραβά μάτια και γιατί τάσσονται με το πλευρό της Σαουδικής Αραβίας και μετατρέπουν την Υεμένη σε εξαθλιωμένη χώρα;» διερωτήθηκε ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Σαουδική Αραβία έχει διαπράξει εγκλήματα, αποκλείοντας τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της Υεμένης, καθώς και τη δυνατότητα μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.


Από την πλευρά των Πρασίνων, η Μπάρμπαρα Λοχμπίλερ (Γερμανία) κάλεσε την Ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ Φ. Μογκερίνι να θέσει στο Συμβούλιο της ΕΕ ζήτημα επιβολής εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία. «Τα κράτη-μέλη της ΕΕ επιτρέπουν να συνεχίζεται ο πόλεμος στην Υεμένη, με την πώληση όπλων. Όποιος δίνει όπλα σε εμπόλεμες πλευρές είναι συνυπόλογος», υπογράμμισε η ευρωβουλευτής των πρασίνων, ζητώντας να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία που βομβαρδίζει αδιακρίτως προκαλώντας χιλιάδες θύματα στον άμαχο πληθυσμό της Υεμένης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια