Για «εκατομμύρια νεκρούς αν δεν ανοίξουν τα λιμάνια της Ουκρανίας» προειδοποιεί αξιωματούχος του ΟΗΕ

Για «εκατομμύρια νεκρούς αν δεν ανοίξουν τα λιμάνια της Ουκρανίας» προειδοποιεί αξιωματούχος του ΟΗΕ Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, Ντέιβιντ Μπίσλι κάλεσε τον Ρώσο Πρόεδρο να ανοίξει τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα προτού επέλθει παγκόσμια καταστροφή. 

«Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα πεθάνουν επειδή αυτά τα λιμάνια είναι μπλοκαρισμένα», είπε ο Μπίσλι στο CNN κατά τη διάρκεια συνεδρίου. 

Ερωτηθείς τι θα έλεγε απευθείας στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε: «Εάν έχετε καθόλου καρδιά για τον υπόλοιπο κόσμο, ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεστε για την Ουκρανία, πρέπει να ανοίξετε αυτά τα λιμάνια».

Ο Μπίσλι, πρώην Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, προειδοποίησε ότι τα λιμάνια πρέπει να λειτουργήσουν εντός των επόμενων 60 ημερών διαφορετικά η αγροτική οικονομία της Ουκρανίας θα καταρρεύσει.

«Αν δεν επιλυθεί και δεν ανοίξουν τα λιμάνια, η οικονομία της Ουκρανίας θα καταρρεύσει εντελώς», δήλωσε ο Μπίσλι στο συνέδριο SABEW στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, ακόμα και αν υπάρξει θετική εξέλιξη στο θέμα, το ξεμπλοκάρισμα των λιμανιών δε θα είναι εύκολο. Τα ουκρανικά λιμάνια όχι μόνο προστατεύονται από νάρκες και θωρηκτά, αλλά ο ουκρανικός στρατός ανησυχεί ότι η ενδεχόμενη επαναλειτουργία τους θα επιτρέψει στη Ρωσία να κάνει μια «γρήγορη κίνηση» και να εισβάλει στη χώρα μέσω των λιμανιών της.

Επί του παρόντος, ζωτικής σημασίας αποστολές γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία, έχουν κολλήσει επειδή το λιμάνι της Οδησσού και τα γειτονικά λιμάνια έχουν αποκλειστεί από τους Ρώσους.

Η Ουκρανία είναι μεταξύ των πέντε κορυφαίων παγκόσμιων εξαγωγέων για μια ποικιλία βασικών γεωργικών προϊόντων, όπως καλαμπόκι, σιτάρι και κριθάρι, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Το 2021, τα γεωργικά προϊόντα αντιπροσώπευαν το 41% ​​των συνολικών εξαγωγών της Ουκρανίας.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ