Για 6η μέρα δεν βρίσκει λιμάνι το πλοίο της Sea Watch με 32 μετανάστες

Για 6η μέρα δεν βρίσκει λιμάνι το πλοίο της Sea Watch με 32 μετανάστες Facebook Twitter
EPA
0

Για 6η συνεχόμενη ημέρα δεν έχει επιτραπεί η είσοδος σε λιμάνι στο πλοίο της Sea Watch, το οποίο μεταφέρει 32 μετανάστες.


Η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Sea Watch – το πλοίο της οποίας πλέει στην Μεσόγειο χωρίς να επιτρέπεται η είσοδος στα λιμάνια της Ιταλίας και της Μάλτας – έκανε λόγο για ντροπή που μια μεγάλη χώρα όπως η Γερμανία δεν παίρνει καμία πρωτοβουλία για την εξεύρεση λύσης.

Η οργάνωση διέσωσε το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου τους μετανάστες που βρίσκονταν πάνω σε ένα αυτοσχέδιο σκάφος σε διεθνή ύδατα, περίπου 27 ναυτικά μίλια ανοιχτά από την Σαμπράτα της Λιβύης.

Ανάμεσα στους μετανάστες, που προέρχονται από χώρες όπως η Νιγηρία, το Σουδάν και η Ακτή Ελεφαντοστού, βρίσκονται τρία παιδιά και τρεις ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Η Sea-Watch, αναζητεί από τότε λιμάνι για να τους αποβιβάσει και η Μάλτα και η Ιταλία έχουν απαγορεύσει τον ελλιμενισμό του πλοίου.

Ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ, Ρούμπεν Νεγκεμπάουερ, δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA ότι η ευθύνη για το αδιέξοδο βαραίνει το ίδιο και την Γερμανία όσο και τις νότιες χώρες της ΕΕ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης.

Όπως ανέφερε, η λύση βρίσκεται στην αποβίβαση των μεταναστών στην Μάλτα ή την Ιταλία και έπειτα στην μεταφορά τους σε μια μεγάλη χώρα όπως η Γερμανία.

«Οι μετανάστες και το πλήρωμά μας βρίσκονται εν πλω επί 6 μέρες, και την ημέρα των Χριστουγέννων. Αυτό είναι απαράδεκτο», είπε.

«Οι χώρες αδιαφορούν για το δίκαιο της θάλασσας», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ είναι το ίδιο υπεύθυνος για τους ανθρώπους που πεθαίνουν στη θάλασσα όσο οι χώρες που κλείνουν τα λιμάνια τους.

«Αυτά δεν είναι μαλτέζικα ή ιταλικά σύνορα, είναι ευρωπαϊκά σύνορα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Sea Watch.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΑΝ ΜΑΚΚΕΛΕΝ ΛΟΑΤΚΙ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ

Διεθνή / Ο Ίαν ΜακΚέλεν σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της ποινικοποίησης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

Ο ηθοποιός ένωσε τις δυνάμεις του με τους διαδηλωτές στο κέντρο του Λονδίνου, ενάντια στους νόμους που ισχύουν σε 29 χώρες της Κοινοπολιτείας, όπου οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις παραμένουν παράνομες
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΑΜΠ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΙΦΛΙΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

Διεθνή / Γιατί η κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην Τιφλίδα εγείρει ανησυχίες;

Το project φέρνει στο προσκήνιο νέα ερωτήματα για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, καθώς συνδέεται με γη που ανήκει εν μέρει στην οικογένεια του φιλορώσου δισεκατομμυριούχου και de facto ηγέτη της Γεωργίας, Bidzina Ivanishvili, ο οποίος βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2024
THE LIFO TEAM
ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Διεθνή / Η άφιξη των Βρετανών ταξιδιωτών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια πρέπει να είναι τρεις ώρες πριν την αναχώρησή τους

Το νέο σύστημα εισόδου-εξόδου που αντικαθιστά τις σφραγίδες στα διαβατήρια με ψηφιακή καταγραφή προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στους συνοριακούς ελέγχους
THE LIFO TEAM
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δηλώνει πως οι ΗΠΑ είναι «απολύτως ικανές να ξαναρχίσουν τις επιθέσεις στο Ιράν»

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας δηλώνει πως είμαστε «απολύτως ικανοί να ξαναρχίσουμε τις επιθέσεις στο Ιράν»

Ο Πιτ Χέγκσεθ τόνισε ακόμη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει «υπομονετικός» και επιδιώκει μια «μεγάλη συμφωνία» που θα εγγυάται ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο
THE LIFO TEAM