Γερμανικός Τύπος: Ανακούφιση από Βρυξέλλες για τη Μέρκελ

Γερμανικός Τύπος: Ανακούφιση από Βρυξέλλες για τη Μέρκελ Facebook Twitter
EPA
0

Στις 14 του μηνός ορκίζεται η Άνγκελα Μέρκελ και πάλι καγκελάριος.

Θα πρέπει τώρα να ανεβάσει τους ρυθμούς της για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της Ευρώπης. Εντός της εβδομάδας και τα υπόλοιπα ονόματα υπουργών.

Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας από τη κομματική βάση του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος υπέρ κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ πρόκειται αύριο να προτείνει την ΄Αγκελα Μέρκελ και πάλι για το αξίωμα της καγκελαρίου.

«Είναι καλό για τη χώρα μας, που αυτή η φάση αβεβαιότητας και ανασφάλειας πέρασε», δήλωσε από τη Φραγκφούρτη. «Το ίδιο ισχύει και για το γεγονός ότι με το Σοσιαλδημοκρατικό, το Χριστιανοδημοκρατικό και το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα υπάρχουν 3 παρατάξεις έτοιμες να αναλάβουν κυβερνητική ευθύνη. Γι αυτό κι εγώ θα ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου που απορρέουν από το Σύνταγμα και θα καταθέσω αύριο μια πρόταση, κι αυτή θα είναι χωρίς να εκπλήσσει κανένα, η κυρία Άνγκελα Μέρκελ».

Έτσι, 161 ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές τερματίζεται η παρατεταμένη πολιτική στασιμότητα με επίπονες διερευνητικές και διαπραγματεύσεις μηνών για τη συγκρότηση σταθερή κυβέρνησης. Η κομματική βάση του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος με ποσοστό 66% ενέκρινε τη κυβερνητική συμφωνία για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, και τώρα τίποτα δεν εμποδίζει την Άνγκελα Μέρκελ να ηγηθεί για τρίτη φορά κυβέρνησης με εταίρο της και πάλι το SPD και να περάσει στην ιστορία της χώρας ως η καγκελάριος με 4 συνεχόμενες θητείες.

Η ανακοίνωση του αποτελέσματος στο αίθριο των κεντρικών γραφείων του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στο Βερολίνο δεν προκάλεσε κανένα χειροκρότημα ενθουσιασμού από τους παριστάμενους. Σε κανένα δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ποσοστό γύρω στο 34% έδωσε «κόκκινο» στον μεγάλο συνασπισμό. Που σημαίνει ότι το κόμμα έχει πολύ δουλειά μπροστά του για να μεταπείσει ένα μεγάλο τμήμα της κομματικής του βάσης.

Για την Μέρκελ παρόλα αυτά ήταν μια καλή είδηση, γιατί τις λύνει τα χέρια για να συγκροτήσει σταθερή κυβέρνηση. Αύριο, τα προεδρεία του δύο συντηρητικών κομμάτων θα συνέλθουν για να αξιολογήσουν την κατάσταση και να ολοκληρώσουν τον κατάλογο με πρόσωπα που θα πληρώσουν θέσεις υφυπουργείων. Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θέλει να εκμεταλλευτεί τις επόμενες ημέρες για να οριστικοποιήσει τους υποψηφίους των 6 υπουργείων που αναλαμβάνει, και το αργότερα μέχρι τις 12 Μαρτίου θα ανακοινώσει τα ονόματα.

Ο μεταβατικός πρόεδρος Όλαφ Σολτς απέφυγε να τα αποκαλύψει, το μόνο που ανέφερε το πρωί απαντώντας σε σχετική ερώτηση ήταν ότι τα υπουργεία θα αναλάβουν 3 άνδρες και 3 γυναίκες. Ήδη γνωστό είναι ότι ο ίδιος θα αναλάβει το κρίσιμο πόστο του υπουργού Οικονομικών.

Τι περιμένει η Ευρώπη από τη Γερμανία

Σύμφωνα με το προγραμματισμό, η βουλή θα συγκληθεί κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη, 14 του μηνός, όπου η κυρία Μέρκελ θα επανεκλεγεί και θα ορκιστεί και πάλι καγκελάριος μαζί με τη νέα κυβέρνηση. Μετά θα πέσει με τα μούτρα στη δουλειά για να κερδίσει τον χαμένο χρόνο. Όπως σημειώνουν αναλυτές η Ευρώπη χρειάζεται και πάλι μια Γερμανία με ισχυρή κυβέρνηση που να μπορεί να αποφασίζει γρήγορα ιδίως τώρα μετά τον διαφαινόμενο εμπορικό πόλεμο ΕΕ και ΗΠΑ.

Η ανακούφιση που προκάλεσε το σημερινό αποτέλεσμα στην Ευρώπη ήταν δύσκολο να μην γίνει αισθητή. «Οι σύντροφοί μας (Σοσιαλδημοκράτες) αποφάσισαν καθαρά για έναν μεγάλο συνασπισμό» έγραψε στο twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς. Τα συγχαρητήριά του προς τους κομματικούς συντρόφους του στο γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα απέστειλε επίσης μέσω twtter ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο επίτροπος επί των Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η «Γερμανία είναι πανέτοιμη για μια ισχυρή Ευρώπη».

Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο των Ηλυσίων και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για μια «καλή είδηση για την Ευρώπη» και συνεχάρη την καγκελάριο και τον μεταβατικό πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος για τη θετική, υπέρ μιας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, έκβαση του δημοψηφίσματος. Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από άλλους αξιωματούχους και ευρωβουλευτές.

Η Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει τώρα να ανεβάσει τους ρυθμούς της. Μεγάλη σημασία έχει το Συμβούλιο Κορυφής στις 22 και 23 Μαρτίου, όπου θα γίνουν για πρώτη φορά σοβαρές συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη. Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά λόγω των ευρωεκλογών του 2019. «Η Γαλλία και η Γερμανία θα εργαστούν μαζί τις επόμενες εβδομάδες για νέες πρωτοβουλίες για να προωθήσουν τα ευρωπαϊκά πρότζεκτ» εξήγγειλε ο Μακρόν σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τη Μέρκελ και το Σολτς. Η άλλη σπαζοκεφαλιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι οι σχέσεις της ΕΕ με την Βρετανία, όπου θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις.

Πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόσχα: Η Πλατεία Ευρώπης μετονομάζεται σε Πλατεία Ευρασίας

Διεθνή / Μόσχα: Η Πλατεία Ευρώπης μετονομάζεται σε Πλατεία Ευρασίας

Η απόφαση του δημάρχου της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, για τη μετονομασία ακολουθεί την αφαίρεση των σημαιών 48 ευρωπαϊκών χωρών από την πλατεία τον Μάρτιο του 2023, περίπου 13 μήνες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Έκλεισε προσωρινά το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης - Ακτιβιστές κατέλαβαν τον διάδρομο

Διεθνή / Έκλεισε προσωρινά το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης - Ακτιβιστές κατέλαβαν τον διάδρομο

Έξι ακτιβιστές έκοψαν τμήμα της περίφραξης με πένσες και έφτασαν με τα πόδια, ποδήλατα και σκέιτμπορντ σε διάφορα σημεία γύρω από τους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης
LIFO NEWSROOM
Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Το FBI δεν είναι σίγουρο ότι χτύπησε σφαίρα το αυτί του

Διεθνή / Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Το FBI δεν είναι σίγουρο ότι χτύπησε σφαίρα το αυτί του

Μια από τις πρώτες θεωρίες υποστήριξε ότι ο Τραμπ μπορεί να χτυπήθηκε από θραύσμα γυαλιού όταν η σφαίρα πέρασε μέσα από μια οθόνη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί καμία σπασμένη οθόνη
LIFO NEWSROOM