No.1

Γερμανία: Προσφυγικό και κλίμα τα εμπόδια για τον σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα»

Γερμανία: Προσφυγικό και κλίμα τα εμπόδια για τον σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα» Facebook Twitter
0

Δύο κυρίως θέματα συνεχίζουν να φαντάζουν ανυπέρβλητα εμπόδια στο δρόμο προς τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού «Τζαμάικα» στη Γερμανία, μολονότι το κλίμα στις συζητήσεις μεταξύ των δυνητικών εταίρων (Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων) έχει βελτιωθεί αισθητά. 

Τα θέματα αυτά είναι το προσφυγικό και η κλιματική πολιτική, που ξαναμπαίνουν στην ατζέντα σήμερα Πέμπτη, αλλά το βαθύ χάσμα που χωρίζει τους δυνητικούς εταίρους σε αυτά παραμένει.


Όπως είπε, μιλώντας στη γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk, η επικεφαλής της ΚΟ των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ: «Έχουμε σημειώσει πρόοδο, αλλά δεν έχουμε καταλήξει [...]. Θα χρειαστεί χρόνος. Μιλάμε για πολύ διαφορετικούς εταίρους. Ξέρετε, για εμάς τους Πράσινους το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι με την προστασία του κλίματος και την επίτευξη των στόχων για το κλίμα μέχρι το 2020 και 2030 είναι κομβικής σημασίας. Με αυτά κάναμε προεκλογικό αγώνα και δεν είναι τυχαίο ότι η τελευταία κυβέρνηση συμφώνησε σε αυτούς τους στόχους για την προστασία του κλίματος».


Το ίδιο ισχύει, σύμφωνα με την ίδια, και στο πεδίο της προσφυγικής πολιτικής. Την ώρα που οι Πράσινοι ζητούν να αρθούν οι ισχύοντες περιορισμοί για την επανένωση των οικογενειών, οι Χριστιανοκοινωνιστές επιμένουν στο πλαφόν τον αριθμό των νεοαφιχθέντων προσφύγων.


«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μου λένε: "θέλουμε οπωσδήποτε οι άνθρωποι τους οποίους φροντίζουμε εδώ στη Γερμανία να μπορέσουν επιτέλους να φέρουν τις οικογένειές τους"» είπε η Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ. «Μιλάμε για τους πιο κοντινούς τους ανθρώπους, μόνον γι΄ αυτούς, προκειμένου να αισθανθούν εδώ σπίτι τους και να μπορούν να ενσωματωθούν στην κοινωνία» προσέθεσε.


Ερωτηθείσα πόσο πιθανό θεωρεί η ίδια το ενδεχόμενο να καταλήξουν σε συμφωνία οι τέσσερις δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι και να σχηματίσουν κυβέρνηση απάντησε: «Δεν το θεωρώ απίθανο να τα καταφέρουμε, αλλά προς το παρόν δεν βλέπω να έχουμε συμφωνήσει στα κομβικά ζητήματα. Υπό αυτή την έννοια δεν θέλω να κάνω κάποια πρόβλεψη, [...] πιστεύω ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε αρκετά προκειμένου να συγκροτήσουμε έναν συνασπισμό που δεν έχει προηγούμενο στη χώρα».


Την Παρασκευή ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος των διερευνητικών επαφών και οι δυνητικοί εταίροι αναμένεται να προχωρήσουν σε έναν πρώτο απολογισμό που θα αποκαλύψει πιθανότατα πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρίσκεται η κυβέρνηση συνασπισμού «Τζαμάικα».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Deutschlalandfunk (DLF), dpa, Deutsche Welle

Διεθνή
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ILGA-Europe: Η Ευρώπη σε «νέο χαμηλό» – από bans στο Pride σε νόμους “propaganda”

Διεθνή / ΙLGA-Europe: Από τις απαγορεύσεις των Pride στους νόμους «προπαγάνδας»: το νέο μοτίβο καταστολής

Η ILGA-Europe, σττην ετήσια εκθεσή της για το 2026, καταγράφει κλιμάκωση ποινικοποίησης, Pride bans και «propaganda laws» σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις κατά LGBTI ανθρώπων εντάσσονται πλέον σε ένα ευρύτερο μοντέλο αυταρχικής διακυβέρνησης.
THE LIFO TEAM
Μελέτη UCLA: Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε LGBTQ+ ερωτήσεις από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε ερωτήσεις περί σεξουαλικού προσανατολισμού από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Μελέτη του UCLA Williams Institute συνδέει τις αλλαγές με το εκτελεστικό διάταγμα του 2025 για τον ορισμό του φύλου σε ομοσπονδιακό επίπεδο και προειδοποιεί ότι η απουσία δεδομένων SOGI ενδέχεται να επηρεάσει την καταγραφή ανισοτήτων και τη χάραξη πολιτικών για LGBTQ+ κοινότητες.
THE LIFO TEAM