Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19, θα υποβάλλεται υποχρεωτικά σε τεστ προκειμένου να έχει πρόσβαση σε κλειστούς χώρους και δραστηριότητες, αποφάσισαν ομοσπονδία και κρατίδια στη Γερμανία.

 

«Πρέπει να προωθήσουμε τον εμβολιασμό. Αποτελεί προστασία για όλους μας», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, προσθέτοντας πως λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα, απαιτούνται ευρύτερα βασικά μέτρα.

 

Οι κανόνες υγιεινής και αποστάσεων παραμένουν σε ισχύ, ενώ «το αργότερο από τις 23 Αυγούστου» η είσοδος σε νοσοκομεία, γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης, χώρους αθλητισμού, εστίασης και εκδηλώσεων, θα επιτρέπεται μόνο σε άτομα εμβολιασμένα κατά της Covid-19, που έχουν αναρρώσει από τη νόσο ή προσκομίζουν αρνητικό τεστ.

 

Όπως εξήηγησε, τα κρατίδια μπορούν να αναστέλλουν αυτόν τον κανόνα μόνο εφόσον ο δείκτης των νέων κρουσμάτων πέφτει κάτω από το 35. Σήμερα ο δείκτης - σημείο αναφοράς για τα μέτρα που λαμβάνονται στη Γερμανία, βρίσκεται στο 23, ενώ πριν από μία εβδομάδα ήταν 17,9.

 

Δεδομένου ότι κάθε πολίτης μπορεί αυτή τη στιγμή να εμβολιαστεί κατά της Covid-19, από τις 11 Οκτωβρίου καταργείται και η δωρεάν διάθεση τεστ στους πολίτες, με εξαίρεση όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους, για τις εγκύους και τους ανηλίκους.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ