Γερμανία: Πίεση από παντού για να γίνει πράξη ο μεγάλος συνασπισμός

Γερμανία: Πίεση από παντού για να γίνει πράξη ο μεγάλος συνασπισμός Facebook Twitter
epa
0

Παρά τα αρχικά προσκόμματα και τις διαφωνίες, ο μεγάλος συνασπισμός στη Γερμανία δεν είναι ανέφικτος. 

Ολοένα και περισσότερο πληθαίνουν οι φωνές που τάσσονται υπέρ μιας μεγάλης κυβέρνησης που θέτει τέρμα στο παρατεινόμενο τέλμα. 

Υπέρ της προοπτικής του «μεγάλου» συνασπισμού της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) τάχθηκε τη Δευτέρα (4/12) ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και Αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ.


«Η προτίμησή μας είναι ένας μεγάλος συνασπισμός. Ελπίζω ότι μετά το Συνέδριο του SPD θα μπούμε σε γρήγορες, λογικές και σοβαρές διερευνητικές συνομιλίες και μετά σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ και πρόσθεσε ότι ο πρωταρχικός του στόχος είναι ο σχηματισμός μιας λειτουργικής κυβέρνησης, όπως υποσχέθηκαν, είπε, οι αρχηγοί των τριών κομμάτων στον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Κάμπτεται το SPD


«Ναι» σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό «μεγάλου» συνασπισμού με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), αλλά με «ανοιχτή έκβαση», λέει το Προεδρείο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το οποίο επικαλείται πηγές του κόμματος.

Ωστόσο οποιαδήποτε απόφαση του Προεδρείου θα τεθεί προς ψήφιση στο Συνέδριο του κόμματος, που αρχίζει την Πέμπτη.


Στο Συνέδριο, ο αρχηγός του κόμματος Μάρτιν Σουλτς θα επιδιώξει την επανεκλογή του, ενώ θα έχει να αντιμετωπίσει και την Νεολαία του SPD, η οποία έχει ταχθεί κατά οποιασδήποτε συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση.


Στο μεταξύ, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση των CDU και CSU, προκειμένου να γίνει αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος του Σεπτεμβρίου και της μελλοντικής πορείας της Ένωσης.

Από την επόμενη μέρα, εφόσον το Συνέδριο του SPD δώσει την συγκατάθεσή του, θα μπορούν θεωρητικά να ξεκινήσουν οι πρώτες διερευνητικές συνομιλίες των τριών κομμάτων.

Ωστόσο ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ραλφ Στέγκνερ είχε πρόσφατα δηλώσει ότι αυτή η συνάντηση δεν αποκλείεται να μετατεθεί για τις αρχές Ιανουαρίου. Ήδη πάντως στις 19 Δεκεμβρίου θα έχουν συμπληρωθεί 86 ημέρες μετά τις εκλογές χωρίς τον σχηματισμό κυβέρνησης και θα έχει καταρριφθεί το προηγούμενο ρεκόρ του 2013.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

RSF ΝΤΟΥΜΠΑΙ ΣΟΥΔΑΝ

Διεθνή / Σουδάν: Έρευνα συνδέει ηγέτες της RSF με ακίνητα αξίας 20,7 εκατ. ευρώ στο Ντουμπάι

Η έκθεση αναφέρει ότι το Ντουμπάι λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο για περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με την RSF, ενώ η οργάνωση κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου
THE LIFO TEAM
Αίγυπτος: Νεκρός Γερμανός τουρίστας - φίδι μπήκε στο παντελόνι του και τον δάγκωσε

Διεθνή / Αίγυπτος: Νεκρός Γερμανός τουρίστας - Φίδι μπήκε στο παντελόνι του και τον δάγκωσε

Οι εισαγγελικές αρχές στη Γερμανία ερευνούν την υπόθεση και αναμένουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, προκειμένου να διαπιστωθούν με ακρίβεια τα αίτια θανάτου
THE LIFO TEAM
ΙΝΔΙΑ ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΑΔΕΛΦΗ

Διεθνή / Ινδία: Άνδρας μετέφερε τον σκελετό της αδελφής του σε τράπεζα για να αποδείξει τον θάνατό της

Προσοχή σκληρές εικόνες - Ο άνδρας εξήγησε ότι απογοητεύτηκε από τη γραφειοκρατία και έτσι έφτασε στο σημείο να μεταφέρει τα οστά, για να αποδείξει ότι η αδελφή του είχε πεθάνει
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΔΙΟΡΙΑ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΠΟΛΕΜΟ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Λήγει η διορία στον Τραμπ για έγκριση από το Κογκρέσο για τον πόλεμο στο Ιράν: Τι θέλει να «εκμεταλλευτεί»

Ο πόλεμος με το Ιράν ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου και ο Τραμπ ενημέρωσε σχετικά το Κογκρέσο δύο ημέρες αργότερα, όταν και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις 60 ημέρες - Η Τεχεράνη προειδοποιεί με «επώδυνη» απάντηση σε τυχόν νέα αμερικανικά πλήγματα
THE LIFO TEAM