Γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη έναν ακροδεξιό που πέρυσι επιτέθηκε ένοπλος σε συναγωγή στην ανατολική πόλη Χάλλε.

 

Ο Stephan Balliet, 28 ετών, στις 9 Οκτωβρίου του 2019, πυροβόλησε και σκότωσε μια περαστική και έναν άνδρα σε ένα κατάστημα με κεμπάπ, όταν δεν κατάφερε να εισβάλει στην συναγωγή.

 

Αυτό που τον εμπόδισε να επιτεθεί και να πυροβολήσει 52 Εβραίους προσκυνητές, κατά το φεστιβάλ Yom Kippur,που διεξαγόταν εντός της συναγωγής, ήταν μία βαριά, κλειστή πόρτα.

 

Πρόκειται ίσως για τη χειρότερη αντισημιτική φρικαλεότητα στη Γερμανία από την εποχή των Ναζί. Ο Balliet δεν έχει εκφράσει μετάνοια για την επίθεση στη συναγωγή.

 

Κατά τη διάρκεια της πεντάμηνης δίκης του, αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα σε ανοιχτό δικαστήριο κάτι που αποτελεί ποινικό αδίκημα στη Γερμανία. Μάλιστα, γελούσε όταν αναφέρθηκε το Ολοκαύτωμα.

 

Είπε ότι «η επίθεση στη συναγωγή δεν ήταν λάθος, είναι εχθροί μου» ενώ υποστήριξε μια ρατσιστική, μισογυνιστική ιδεολογία.

 

Την ημέρα της επίθεσης, μαγνητοσκόπησε τις κινήσεις του, μεταδίδοντάς το υλικό για 35 λεπτά στο ίντερνετ. Το αυτοσχέδιο όπλο του όμως μπλόκαρε επανειλημμένα αποτρέποντας μία εν δυνάμει πολύνεκρη επίθεση.

 

Ο επικεφαλής της προσευχής στη συναγωγή, είδε τον ένοχο σε οθόνη παρακολούθησης και γρήγορα κατάφερε να βγάλει τους πιστούς από την κύρια αίθουσα.

 

Οι δικαστές δήλωσαν ότι ο 28χρονος ήταν «κύριος υπαίτιος», γεγονός που τον εμποδίζει να αποφυλακιστεί πρόωρα. Καταδικάστηκε για δύο κατηγορίες δολοφονίας και πολλαπλές απόπειρες δολοφονίας.

 

Ο δράστης είπε ότι η επίθεσή του ήταν εμπνευσμένη από τον Brenton Tarrant, τον ακροδεξιό ένοπλο που σκότωσε 51 μουσουλμάνους σε δύο τζαμιά στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας.

 

Τον Αύγουστο, δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας καταδίκασε τον Tarrant σε ισόβια κάθριερξη χωρίς ενδεχόμενο μείωσης ή απαλλαγής της ποινής για τις δολοφονίες. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, που επιβλήθηκε αυτή η ποινή.

 

Στο δικαστήριο, ο Stephan Balliet ζήτησε συγγνώμη μόνο επειδή πυροβόλησε μια γυναίκα που περνούσε, λέγοντας ότι «δεν ήθελε να σκοτώσει λευκούς».

 

Ο ψυχίατρος Norbert Leygraf είπε για τον Balliet, ότι είχε συμπτώματα σχιζοφρένειας, παράνοιας και αυτισμού που τον εμποδίζουν να έχει «ενσυναίσθηση» ενώ αισθάνεται «ανώτερος από τους άλλους», όπως ανέφερε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

 

Με πληροφορίες του BBC/AFP