Γερμανία: Ισόβια στον δράστη της επίθεσης σε συναγωγή στην πόλη Χάλλε

Γερμανία: Ισόβια στον δράστη της επίθεσης σε συναγωγή στην πόλη Χάλλε Facebook Twitter
Γερμανία: Ισόβια στον δράστη της επίθεσης σε συναγωγή στην πόλη Χάλλε (EPA)
0

Γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη έναν ακροδεξιό που πέρυσι επιτέθηκε ένοπλος σε συναγωγή στην ανατολική πόλη Χάλλε.

Ο Stephan Balliet, 28 ετών, στις 9 Οκτωβρίου του 2019, πυροβόλησε και σκότωσε μια περαστική και έναν άνδρα σε ένα κατάστημα με κεμπάπ, όταν δεν κατάφερε να εισβάλει στην συναγωγή.

Αυτό που τον εμπόδισε να επιτεθεί και να πυροβολήσει 52 Εβραίους προσκυνητές, κατά το φεστιβάλ Yom Kippur,που διεξαγόταν εντός της συναγωγής, ήταν μία βαριά, κλειστή πόρτα.

Πρόκειται ίσως για τη χειρότερη αντισημιτική φρικαλεότητα στη Γερμανία από την εποχή των Ναζί. Ο Balliet δεν έχει εκφράσει μετάνοια για την επίθεση στη συναγωγή.

Κατά τη διάρκεια της πεντάμηνης δίκης του, αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα σε ανοιχτό δικαστήριο κάτι που αποτελεί ποινικό αδίκημα στη Γερμανία. Μάλιστα, γελούσε όταν αναφέρθηκε το Ολοκαύτωμα.

Είπε ότι «η επίθεση στη συναγωγή δεν ήταν λάθος, είναι εχθροί μου» ενώ υποστήριξε μια ρατσιστική, μισογυνιστική ιδεολογία.

Την ημέρα της επίθεσης, μαγνητοσκόπησε τις κινήσεις του, μεταδίδοντάς το υλικό για 35 λεπτά στο ίντερνετ. Το αυτοσχέδιο όπλο του όμως μπλόκαρε επανειλημμένα αποτρέποντας μία εν δυνάμει πολύνεκρη επίθεση.

Ο επικεφαλής της προσευχής στη συναγωγή, είδε τον ένοχο σε οθόνη παρακολούθησης και γρήγορα κατάφερε να βγάλει τους πιστούς από την κύρια αίθουσα.

Οι δικαστές δήλωσαν ότι ο 28χρονος ήταν «κύριος υπαίτιος», γεγονός που τον εμποδίζει να αποφυλακιστεί πρόωρα. Καταδικάστηκε για δύο κατηγορίες δολοφονίας και πολλαπλές απόπειρες δολοφονίας.

Ο δράστης είπε ότι η επίθεσή του ήταν εμπνευσμένη από τον Brenton Tarrant, τον ακροδεξιό ένοπλο που σκότωσε 51 μουσουλμάνους σε δύο τζαμιά στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας.

Τον Αύγουστο, δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας καταδίκασε τον Tarrant σε ισόβια κάθριερξη χωρίς ενδεχόμενο μείωσης ή απαλλαγής της ποινής για τις δολοφονίες. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, που επιβλήθηκε αυτή η ποινή.

Στο δικαστήριο, ο Stephan Balliet ζήτησε συγγνώμη μόνο επειδή πυροβόλησε μια γυναίκα που περνούσε, λέγοντας ότι «δεν ήθελε να σκοτώσει λευκούς».

Ο ψυχίατρος Norbert Leygraf είπε για τον Balliet, ότι είχε συμπτώματα σχιζοφρένειας, παράνοιας και αυτισμού που τον εμποδίζουν να έχει «ενσυναίσθηση» ενώ αισθάνεται «ανώτερος από τους άλλους», όπως ανέφερε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Με πληροφορίες του BBC/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Διάγγελμα Τραμπ για Ιράν: «Έχουμε νίκες που δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος» - Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ αν δεν υπάρξει συμφωνία

Έναν μήνα μετά, εκφώνησε το διάγγελμα που πολλοί θα ανέμεναν όταν ξεκινούσε ο πόλεμος ο οποίος, όπως επανέλαβε, θα διαρκέσει «δυο ή τρεις εβδομάδες» ακόμη
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΤΖΕΪ ΝΤΙ ΒΑΝΣ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: Προετοιμάζεται να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ με την κυκλοφορία ενός βιβλίου;

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου, μέσω του οποίου αφηγείται τη διαδρομή του από τον Χριστιανισμό στον αθεϊσμό και έπειτα στον Καθολικισμό
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

Διεθνή / «Η πλειονότητα των Κουβανών θέλει καπιταλισμό»: Ο influencer εγγονός του Φιντέλ Κάστρο που διχάζει την Κούβα

Με βίντεο που σατιρίζουν την κρίση και προβάλλουν μια ζωή προνομίων, ο Σάντρο Κάστρο προκαλεί αντιδράσεις και από τα δύο άκρα της κουβανικής κοινωνίας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Υπό εξέταση από τη Δικαιοσύνη αμφιλεγόμενο διάταγμα του Τραμπ για την υπηκοότητα

Ο Τραμπ υπέγραψε πέρυσι εκτελεστικό διάταγμα, ορίζοντας ότι τα παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ από γονείς που βρίσκονται παράνομα στη χώρα ή με προσωρινές βίζες δεν θα θεωρούνται αυτόματα Αμερικανοί πολίτες
THE LIFO TEAM
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Τραμπ: Τι αναμένεται να πει στο διάγγελμά του, έναν μήνα μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα απευθύνει το πρώτο επίσημο διάγγελμά του προς το έθνος του, έχοντας υποσχεθεί μια «σημαντική» ενημέρωση για τη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στο Ιράν
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ ΑΓΩΓΗ

Διεθνή / «Επιτέλους λογοδοσία»: Ο πρίγκιπας Χάρι χαιρετίζει τις αγωγές κατά των τεχνολογικών κολοσσών

Αναφέρθηκε σε «συγκλονιστικές ιστορίες» οικογενειών, όπου η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέθηκε με «σοβαρές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις» για ανήλικους
THE LIFO TEAM