Γερμανία: Διαλύθηκε πλατφόρμα Darknet με 500.000 χρήστες - «Η πιο εκτεταμένη στον κόσμο»

Γερμανία: Διαλύθηκε πλατφόρμα Darknet με 500.000 χρήστες - «Η πιο εκτεταμένη στον κόσμο» Facebook Twitter
Getty Images
0

Ο «πιο εκτεταμένος» ιστότοπος πώλησης ναρκωτικών, πλαστών εγγράφων ή και πλαστών χρημάτων, που φιλοξενούνταν στο Darknet, το λεγόμενο σκοτεινό δίκτυο, διαλύθηκε και το πρόσωπο που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνο γι' αυτόν συνελήφθη.

Το γεγονός ανακοινώθηκε σήμερα από την εισαγγελία της γερμανικής πόλης Κόμπλεντς. Ο άνθρωπος που θεωρείται ο διαχειριστής του «DarkMarket», του ιστότοπου που, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν το «πιο εκτεταμένο» σημείο πωλήσεων στον κόσμο, ένας 34χρονος Αυστραλός, συνελήφθη το σαββατοκύριακο στα σύνορα ανάμεσα στη Γερμανία και τη Δανία, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η εισαγγελία. Ο ύποπτος προφυλακίσθηκε.

«Περισσότεροι από 20 εξυπηρετητές (server) στη Μολδαβία και την Ουκρανία» κατασχέθηκαν επίσης, προσθέτει η εισαγγελία, η οποία διεξήγαγε έρευνες «επί μήνες» μαζί με τους αστυνομικούς της κεντρικής υπηρεσίας εγκληματολογικών ερευνών του Όλντενμπουργκ. Οι αστυνομικές υπηρεσίες χωρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Δανία, η Μολδαβία και η Ουκρανία, συνέβαλαν επίσης στην επιχείρηση.

Η πλατφόρμα διαλύθηκε χθες, Δευτέρα, μετά την κατάσχεση των εξυπηρετητών, σύμφωνα με την εισαγγελία της Κόμπλεντς. Σύμφωνα με τις αρχές, το DarkMarket ήταν «αναμφισβήτητα η πιο εκτεταμένη αγορά του κόσμου στο Darknet, με σχεδόν 500.000 χρήστες και περισσότερους από 2.400 πωλητές».

«Συνολικά είχαν πραγματοποιηθει εκεί τουλάχιστον 320.000 συναλλαγές», οι οποίες διακανονίσθηκαν με κρυπτονομίσματα Bitcoins και Monero. Το συνολικό ύψος τους μπορεί να ανέρχεται, σύμφωνα με την εισαγγελία της Κόμπλεντς, σε 140 εκατομμύρια ευρώ.

Η πλατφόρμα αυτή «χρησιμοποιούνταν κυρίως για την πώληση ναρκωτικών όλων των ειδών», διευκρινίζει η εισαγγελία. «Πλαστά χρήματα, δεδομένα κλεμμένων ή πλαστογραφημένων πιστωτικών καρτών, ανώνυμες κάρτες SIM», ακόμη και ιοί ηλεκτρονικών υπολογιστών πωλούνταν επίσης εκεί.

Όπως προειδοποιεί η εισαγγελία, τα δεδομένα που βρέθηκαν θα επιτρέψουν τώρα να διεξαχθούν νέες έρευνες προς την κατεύθυνση μεταπωλητών, συντονιστών και πελατών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM
«Καμιά λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Διεθνή / «Καμία λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Ο Στιβ Γουίτκοφ, συνοδευόμενος από τον Τζάρεντ Κούσνερ, συζητούσε επί σχεδόν πέντε ώρες στο Κρεμλίνο με τον ρώσο ηγέτη σχετικά με το σχέδιο της Ουάσιγκτον που σκοπός του ειναι να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για ενδεχόμενο πόλεμο με την Ευρώπη

Διεθνή / Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις για το ενδεχόμενο πολέμου με την Ευρώπη

Της συνάντησης, προηγήθηκαν οι δηλώσεις Πούτιν ότι: «Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε με την Ευρώπη, αλλά αν η Ευρώπη θέλει να πολεμήσει μαζί μας, είμαστε έτοιμοι τώρα»
LIFO NEWSROOM