Γερμανία: Αναστέλλεται προσωρινά ο χαρακτηρισμός του ακροδεξιού AfD ως «εξτρεμιστική οργάνωση»

Γερμανία: Αναστέλλεται προσωρινά ο χαρακτηρισμός του ακροδεξιού AfD ως «εξτρεμιστική οργάνωση» Facebook Twitter
Κατεστραμμένη προεκλογική αφίσα της Άλις Βάιντελ, συνεπικεφακλης της ακροδεξιάς «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) στο Βερολίνο / Φωτογραφία: Getty Images
0

Το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) κατέθεσε αγωγή κατά του χαρακτηρισμού «εξτρεμιστική οργάνωση» και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος δήλωσε ότι θα αναστείλει την κατηγοριοποίηση εν αναμονή της δικαστικής διαδικασίας.

Η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος (BfV), δήλωσε ότι θα σταματήσει προσωρινά να αναφέρεται στο ακροδεξιό AfD ως εξτρεμιστική οργάνωση. Αυτό αναφέρει δικαστήριο της δυτικής πόλης της Κολωνίας, το οποίο αναφέρει ότι η BfV θα απέχει από τη χρήση του χαρακτηρισμού εν αναμονή δικαστικής διαδικασίας.

«Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος δήλωσε σήμερα στο πλαίσιο της δικαστικής διαδικασίας -χωρίς να αναγνωρίζει οποιαδήποτε νομική υποχρέωση- ότι θα αναστείλει προσωρινά τον χαρακτηρισμό του AfD ως "επιβεβαιωμένο ακροδεξιό εξτρεμιστικό κίνημα" μέχρι το δικαστήριο να αποφανθεί επί της επείγουσας αίτησης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του δικαστηρίου.

Αυτό σημαίνει ότι το BfV δεν θα χρησιμοποιεί πλέον δημοσίως την κατηγοριοποίηση «ακροδεξιά εξτρεμιστική οργάνωση» μέχρι το τέλος της διαδικασίας. Η απόφαση σημαίνει επίσης ότι το BfV έχει λιγότερες νομικές επιλογές για την παρακολούθηση του AfD.

Ο χαρακτηρισμός ως «εξτρεμιστική οργάνωση» παρείχε στις υπηρεσίες ασφαλείας μεγαλύτερες εξουσίες για την παρακολούθηση του AfD, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης πληροφοριοδοτών και της νομικής δυνατότητας υποκλοπής των επικοινωνιών του κόμματος.

Το AfD θεωρεί την απόφαση «μερική επιτυχία» 

Σε ανακοίνωσή τους, η οποία δημοσιεύθηκε επίσης στο X, οι επικεφαλής του AfD αναφέρθηκαν στη δικαστική απόφαση «μερική επιτυχία». «Υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας με όλα τα νομικά μέσα κατά της αναβάθμισης από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος» ανέφεραν, χαρακτηρίζοντας την αναστολή της κατηγοριοποίησης ως «ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς την πραγματική αθώωσή μας».

Το AfD κατέθεσε αγωγή κατά του BfV στις 5 Μαΐου, τρεις ημέρες μετά την έκδοση του χαρακτηρισμού «ακροδεξιά εξτρεμιστική οργάνωση». Ο Ντάνιελ Ταπ, εκπρόσωπος της συνεπικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Άλις Βάιντελ, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι έχει σταλεί επιστολή στο αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο της Κολωνίας.

Το BfV κατέληξε -μετά από εντατική έρευνα τριών ετών- στο συμπέρασμα ότι οι ρατσιστικές και αντιμουσουλμανικές θέσεις που προβάλλει το AfD είναι ασυμβίβαστες με την «ελεύθερη δημοκρατική τάξη» που ορίζει το Σύνταγμα της Γερμανίας.

Εκτός από την αρχική προσφυγή, το AfD υπέβαλε επίσης αίτηση για τη λεγόμενη εντολή αναστολής. Αυτό θα επέτρεπε στο δικαστήριο να αναστείλει προσωρινά την κατηγοριοποίηση ως «ακροδεξιά εξτρεμιστική οργάνωση». Χωρίς αυτή τη διαταγή αναστολής, υποστήριξε το AfD, θα υπήρχε «ανεπανόρθωτη ζημία για το κόμμα και για τη δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων», κάνοντας λόγο για «επίθεση στη δημοκρατία».

Με πληροφορίες από Euronews

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μακρόν παραδέχεται λάθος και αναζητά πολιτική σταθερότητα

Διεθνή / Ο Μακρόν παραδέχεται λάθος και αναζητά πολιτική σταθερότητα

Ο Εμανουέλ Μακρόν «παγώνει» την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση συντάξεων για να στηρίξει τον πρωθυπουργό Σεμπαστιάν Λεκόρνου, προσπαθώντας να αποφύγει την κατάρρευση της κυβέρνησης και την πολιτική κρίση στη Γαλλία πριν τις εκλογές του 2027
LIFO NEWSROOM
Βασιλιάς Κάρολος: Θέτει εκτός των εορτασμών των Χριστουγέννων τον αδελφό του λόγω σκανδάλου Έπσταϊν

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Θέτει εκτός των εορτασμών των Χριστουγέννων τον αδελφό του λόγω σκανδάλου Έπσταϊν

Ο Βρετανός μονάρχης φέρεται να λαμβάνει μέτρα ώστε να κρατήσει δημόσια αποστάσεις από τον πρίγκιπα Άντριου και την πρώην σύζυγό του και Δούκισσα της Υόρκης, Σάρα Φέργκιουσον
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ ετοιμάζει «πόλεμο» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις: Νέοι κανόνες για Airbnb, Booking

Διεθνή / Η ΕΕ ετοιμάζει «πόλεμο» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις: Νέοι κανόνες για Airbnb, Booking

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ριζοσπαστικό σχέδιο για την κρίση στέγασης, με νέους κανόνες για Airbnb και Booking, ενίσχυση των ενοικιαστών και προγράμματα προσιτής κατοικίας ύψους 300 δισ. ευρώ
LIFO NEWSROOM
Νέα σύγκρουση στη Γάζα: Η Χαμάς στρέφεται κατά των «εσωτερικών αντιπάλων»

Διεθνή / Νέα σύγκρουση στη Γάζα: Η Χαμάς στρέφεται κατά των «εσωτερικών αντιπάλων»

Η Χαμάς, εκμεταλλευόμενη την αμερικανική εκεχειρία με το Ισραήλ, στρέφεται τώρα εναντίον αντίπαλων παλαιστινιακών οικογενειών στη Γάζα - Δημόσιες εκτελέσεις, μάχες και φόβοι για εμφύλιο
LIFO NEWSROOM
Θύελλα αντιδράσεων στην Ιταλία για τη δήλωση υπουργού σχετικά με το Άουσβιτς

Διεθνή / Θύελλα αντιδράσεων στην Ιταλία για τη δήλωση υπουργού σχετικά με το Άουσβιτς

Η τοποθέτησή της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, οργανώσεις της εβραϊκής κοινότητας και επιζώντες του Ολοκαυτώματος, που έκαναν λόγο για «προσβολή της ιστορικής μνήμης»
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Όμηροι: Τι έπεται με την αποκατάσταση μετά από 737 ημέρες αιχμαλωσίας

Διεθνή / Ισραήλ: Τι ακολουθεί για την ιατρική και ψυχολογική αποκατάσταση των ομήρων μετά από 737 ημέρες αιχμαλωσίας

Μετά από 737 ημέρες στη Γάζα, οι τελευταίοι 20 όμηροι επιστρέφουν στο Ισραήλ. Το ταξίδι της αποκατάστασης αρχίζει, με νέα νοσοκομειακά προγράμματα, ψυχολογική υποστήριξη και μια κοινωνία που προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της
LIFO NEWSROOM
Πραξικόπημα στη Μαδαγασκάρη μετά από διαδηλώσεις της Gen Z - Πανηγυρίζει ο κόσμος

Διεθνή / Πραξικόπημα στη Μαδαγασκάρη μετά από διαδηλώσεις της Gen Z - Πανηγυρίζει ο κόσμος

Η Μαδαγασκάρη βυθίζεται σε νέα πολιτική κρίση καθώς ο στρατός κατέλαβε την εξουσία, ανατρέποντας τον πρόεδρο Άντρι Ραζοελίνα μετά από διαδηλώσεις της Gen Z κατά της φτώχειας και της διαφθοράς
LIFO NEWSROOM