Γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ: Δύο άτομα στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας

Γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ: Δύο άτομα στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Την επιβολή κυρώσεων σε δύο άτομα για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αποφάσισε σήμερα η ομάδα εργασίας του Συμβουλίου της RELEX που συντονίζει τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, οι κυρώσεις περιλαμβάνουν ταξιδιωτική απαγόρευση, αλλά και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων δύο Τούρκων πολιτών. 

Η πρόταση της RELEX αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο των κρατών-μελών σε επόμενη συνεδρίαση οποιασδήποτε σύνθεσης του Συμβουλίου, και θα δημοσιευθεί επισήμως. Θα προηγηθεί προετοιμασία των νομικών κειμένων από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ - ΕΕΑS) και υιοθέτησή τους από τους μόνιμους αντιπροσώπους στο COREPER.

Εξαιτίας της απροθυμίας ορισμένων χωρών, οι διαπραγματεύσεις για την επιβολή κυρώσεων σε φυσικά πρόσωπα είχαν διαρκέσει μήνες παρά τις πιέσεις της Κύπρου.

Εν τω μεταξύ, την Κύπρο επισκέπτεται σήμερα ο αρμόδιος για θέματα ενέργειας υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον, επίσκεψη που ερμηνεύεται ως μήνυμα στην Άγκυρα για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Αμερικανός υφυπουργός αναμένεται θα συνοδεύεται από ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματούχων σε θέματα ακτοφυλακής και ασφάλειας ενώ στόχος της επίσκεψης είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας σε επίπεδο 3+1 και η αποστολή του μηνύμος προς Τουρκίας πως αυτό το μοντέλο συνεργασίας, που προωθείται από Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ, θα πρέπει να το ακολουθήσουν κι άλλες χώρες της περιοχής.

Ο κ. Φάνον θα έχει συναντήσεις με τους Υπουργούς Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη και Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη. Στις συσκέψεις θα λάβουν μέρος αξιωματούχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Με πληροφορίες από Philenews / ΚΥΠΕ

 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ευρώπη καλείται να δημιουργήσει αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων σε περίπτωση νέας πανδημίας ή εισβολής

Διεθνή / Σχέδιο για δημιουργία αποθεμάτων τροφίμων, φαρμάκων και γεννητριών, υπό τον φόβο νέας πανδημίας στην Ευρώπη

«Γνωρίζουμε τις απειλές που αντιμετωπίζουμε… διακοπές ρεύματος, ακραία καιρικά φαινόμενα και μεταδοτικές ασθένειες. Αυτοί δεν είναι πια μακρινοί κίνδυνοι»
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της αξιωματούχου του ΟΗΕ που διερευνά παραβιάσεις στη Γάζα

Διεθνή / Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της αξιωματούχου του ΟΗΕ που διερευνά παραβιάσεις στη Γάζα

Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιβάλει κυρώσεις στην Albanese, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ήρθε μετά την αποτυχία των αμερικανικών πιέσεων προς τον ΟΗΕ να την απομακρύνει από τη θέση της
LIFO NEWSROOM
Ψήφος δυσπιστίας κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή της ΕΕ

Διεθνή / Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σήμερα η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας - Δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή της ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντιμετωπίζει σπάνια ψήφο δυσπιστίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φέρνοντας στο φως τη δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή των πολιτικών της ΕΕ και ζητήματα διαφάνειας στη διακυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν διάλειμμα από τα smartphone για την ψυχική τους υγεία

Διεθνή / Όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν διάλειμμα από τα smartphone για την ψυχική τους υγεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι παίρνουν πρωτοβουλία να διακόψουν τη χρήση smartphone και social media για να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία, την ασφάλεια και την συγκέντρωσή τους
LIFO NEWSROOM
Sotheby’s: Σε δημοπρασία ο μεγαλύτερος αρειανός μετεωρίτης στη Γη

Διεθνή / Sotheby’s: Σε δημοπρασία ο μεγαλύτερος αρειανός μετεωρίτης στη Γη

«Όταν εξετάστηκαν τα κομμάτια του, συνειδητοποιήσαμε: "Θεέ μου, είναι αρειανός". Στη συνέχεια ανακαλύψαμε ότι είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του Άρη στον πλανήτη μας », δηλώνει η αντιπρόεδρος του οίκου
LIFO NEWSROOM