Την επιβολή κυρώσεων σε δύο άτομα για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αποφάσισε σήμερα η ομάδα εργασίας του Συμβουλίου της RELEX που συντονίζει τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ.

 

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, οι κυρώσεις περιλαμβάνουν ταξιδιωτική απαγόρευση, αλλά και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων δύο Τούρκων πολιτών. 

 

Η πρόταση της RELEX αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο των κρατών-μελών σε επόμενη συνεδρίαση οποιασδήποτε σύνθεσης του Συμβουλίου, και θα δημοσιευθεί επισήμως. Θα προηγηθεί προετοιμασία των νομικών κειμένων από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ - ΕΕΑS) και υιοθέτησή τους από τους μόνιμους αντιπροσώπους στο COREPER.

 

Εξαιτίας της απροθυμίας ορισμένων χωρών, οι διαπραγματεύσεις για την επιβολή κυρώσεων σε φυσικά πρόσωπα είχαν διαρκέσει μήνες παρά τις πιέσεις της Κύπρου.

 

Εν τω μεταξύ, την Κύπρο επισκέπτεται σήμερα ο αρμόδιος για θέματα ενέργειας υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον, επίσκεψη που ερμηνεύεται ως μήνυμα στην Άγκυρα για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Αμερικανός υφυπουργός αναμένεται θα συνοδεύεται από ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματούχων σε θέματα ακτοφυλακής και ασφάλειας ενώ στόχος της επίσκεψης είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας σε επίπεδο 3+1 και η αποστολή του μηνύμος προς Τουρκίας πως αυτό το μοντέλο συνεργασίας, που προωθείται από Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ, θα πρέπει να το ακολουθήσουν κι άλλες χώρες της περιοχής.

 

Ο κ. Φάνον θα έχει συναντήσεις με τους Υπουργούς Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη και Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη. Στις συσκέψεις θα λάβουν μέρος αξιωματούχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας και του Ισραήλ.

 

Με πληροφορίες από Philenews / ΚΥΠΕ