Την παραίτησή του ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Γκιόργκι Γκαχάρια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

 

Διευκρίνισε δε, ότι παραιτείται λόγω διαφωνίας με την ομάδα του για το θέμα της κράτησης πολιτικού της αντιπολίτευσης.

 

«Δυστυχώς, καθώς δεν κατάφερα να καταλήξω σε συμφωνία με την ομάδα μου για το θέμα, αποφάσισα να αφήσω τη θέση του πρωθυπουργού» δήλωσε ο Γκαχάρια κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

 

Στην ανακοίνωση της παραίτησής του, ο Γκαχάρια καταδίκασε την «απαράδεκτη» απόφαση ως ένα βήμα που απειλεί να προκαλέσει πολιτικές εντάσεις.

 

Ανέφερε δε, ότι θα παραιτηθεί για να αποφύγει περαιτέρω «πολιτική πόλωση» μετά την ανακοίνωση των σχεδίων σύλληψης του αντιπολιτευόμενου ηγέτη Νίκα Μελία, καθώς όπως είπε «είμαι πεπεισμένος ότι η πόλωση και η αντιπαράθεση είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας μας».

 

Ο Μελία, πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου κόμματος του Ενωμένου Εθνικού Κινήματος, συνελήφθη με συνοπτικές διαδικασίες για υποκίνηση ταραχών και αντιρωσικές διαμαρτυρίες τον Ιούνιο του 2019 και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 30.000 λάρι, δηλαδή περίπου 9.063 δολάρια.

 

Υποχρεώθηκε να φορά βραχιόλι παρακολούθησης, αλλά το αφαίρεσε δημόσια κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που ξέσπασαν το Νοέμβριο του 2020 μετά τις εκλογές, τις οποίες η αντιπολίτευση της Γεωργίας δεν αναγνώρισε.

 

Αυτό ώθησε το δικαστήριο να αναθεωρήσει τους όρους της απελευθέρωσής του και να επιβάλλει νέα εγγύηση, συνολικού ύψους 40.000 λάρι.

 

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, του αφαιρέθηκε η κοινοβουλευτική του ασυλία λόγω άρνησης πληρωμής της εγγύησης.

 

Το Δημοτικό Δικαστήριο της Τιφλίδας αποφάσισε να παραδώσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης προκειμένου να τεθεί υπό κράτηση.

 

Με πληροφορίες του DW/Sputnik/Reuters/FT