Γενική εισαγγελέας Ν. Υόρκης: Η εταιρεία του Τραμπ παραπλάνησε τράπεζες και την εφορία

Γενική εισαγγελέας Ν. Υόρκης: Η εταιρεία του Τραμπ παραπλάνησε τράπεζες και την εφορία Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Η γενική εισαγγελία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι βρήκε αποδείξεις πως η εταιρεία του Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε «δόλιες ή παραπλανητικές» εκτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων, για να εξασφαλίσει δάνεια και φορολογικά οφέλη. 

Σε έγγραφα που κατατέθηκαν σε δικαστήριο αναφέρεται ότι οι αρχές της πολιτείας δεν έχουν αποφασίσει ακόμη αν θα ασκήσουν αγωγή σε σχέση με αυτούς τους ισχυρισμούς. Επισημαίνεται όμως ότι οι ερευνητές πρέπει να θέσουν ερωτήσεις στον Τραμπ και τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του, στο πλαίσιο της έρευνας. Ο πρώην πρόεδρος και οι δικηγόροι του ισχυρίζονται ότι η έρευνα έχει πολιτικά κίνητρα. 

Στα δικαστικά έγγραφα το γραφείο της γενικής εισαγγελέως, Λετίσια Τζέιμς, έδωσε την πιο λεπτομερή έως τώρα περιγραφή της μακροχρόνιας έρευνας για τους ισχυρισμούς ότι η εταιρεία του Τραμπ υπερέβαλλε την αξία των περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκούς όρους δανείων ή δήλωσε λανθασμένη αξία ακινήτων, για να μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση. 

Ο Trump Organization, αναφέρει η εισαγγελία, υπερεκτίμησε την αξία ακινήτων στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια, σε έγγραφα που κατατέθηκαν στην εφορία, προκειμένου να δικαιολογήσει φορολογικές μειώσεις αρκετών εκατομμυρίων. 

Η εταιρεία δήλωσε λάθος το μέγεθος του ρετιρέ του Τραμπ στο Μανχάταν- αναφέροντας ότι έχει σχεδόν τριπλάσιο από ότι στην πραγματικότητα- μια διαφορά στην αξία του περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το γραφείο της Τζέιμς, που επικαλέστηκε την κατάθεση του επί χρόνια επικεφαλής οικονομικών του Τραμπ Άλεν Γουάισελμπεργκ, ο οποίος πέρυσι κατηγορήθηκε για φορολογική απάτη σε παράλληλη ποινική έρευνα. 

Το γραφείο της Τζέιμς ανέφερε λεπτομερώς τα ευρήματά του στο δικαστικό αίτημα που επιδιώκει να αναγκάσει τον Τραμπ, την κόρη του Ιβάνκα και τον γιο του Ντόναλντ τζούνιορ να συμμορφωθούν με τις κλητεύσεις για κατάθεση. 

Οι ερευνητές, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, «εμφάνισαν σημαντικές πρόσθετες αποδείξεις που δείχνουν ότι ο Trump Organization χρησιμοποίησε δόλιες ή παραπλανητικές εκτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων για να εξασφαλίσει μια σειρά οικονομικών οφελών, συμπεριλαμβανομένων δανείων, ασφαλιστικών καλύψεων και φορολογικών μειώσεων». 

Οι δικηγόροι του Τραμπ έχουν προσπαθήσει να μπλοκάρουν τις κλητεύσεις, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή και αντισυνταγματικό ελιγμό». Υποστηρίζουν ότι η Τζέιμς προσπαθεί ακατάλληλα να εξασφαλίσει κατάθεση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην παράλληλη ποινική έρευνα, της οποίας επικεφαλής είναι ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ. 

Τον προηγούμενο μήνα ο Τραμπ έκανε μήνυση στην Τζέιμς σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, επιδιώκοντας να βάλει ένα τέλος στην έρευνά της. Στη μήνυση οι δικηγόροι υποστήριξαν ότι η Δημοκρατική γενική εισαγγελέας έχει παραβιάσει τα συνταγματικά δικαιώματα του πρώην προέδρου σε «μια προσπάθεια να κακολογήσει δημοσίως τον Τραμπ και τους συνεργάτες τους». Στο παρελθόν ο Τραμπ έχει κάνει λόγο για «κυνήγι μαγισσών», αναφερόμενος στις έρευνες της Τζέιμς και του Μπραγκ. 

Σε ανακοίνωση το γραφείο της Τζέιμς ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν θα κινηθεί νομικά, αλλά σημείωσε ότι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί έως τώρα δείχνουν ότι η έρευνα θα πρέπει να προχωρήσει ανεμπόδιστα. 

«Για πάνω από δύο χρόνια ο Trump Organization έχει χρησιμοποιήσει τακτικές καθυστέρησης και αγωγές σε μια προσπάθεια να εμποδίσει μία νόμιμη έρευνα για τις οικονομικές συναλλαγές», δήλωσε η Τζέιμς. «Μέχρι στιγμής στην έρευνά μας έχουμε αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Trump Organization εκτίμησαν ψευδώς και δόλια πολλαπλά περιουσιακά στοιχεία και διαστρέβλωσαν αυτές τις αξίες σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για οικονομικό όφελος», συμπλήρωσε. 
 

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ