Γέλεν: Ένα εμπάργκο της ΕΕ στη ρωσική ενέργεια μπορεί να αυξήσει τις τιμές πετρελαίου παγκοσμίως

Γέλεν: Ένα εμπάργκο της ΕΕ στη ρωσική ενέργεια μπορεί να αυξήσει τις τιμές πετρελαίου παγκοσμίως Facebook Twitter
0

Μια απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικής ενέργειας στην Ευρώπη θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως, προειδοποίησε η Αμερικανίδα υπουργός Ενέργειας, Τζάνετ Γέλεν.

Αυτή η απαγόρευση θα μπορούσε να προκαλέσει τελικά μεγαλύτερη ζημιά, παρά καλό, επεσήμανε. «Η Ευρώπη ξεκάθαρα χρειάζεται να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία σε ό,τι αφορά την ενέργεια. Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν σκεφτόμαστε για μια ολοκληρωτική ευρωπαϊκή απαγόρευση, για παράδειγμα στις εισαγωγές πετρελαίου», τόνισε. 

Μια άμεση απαγόρευση από την ΕΕ «σαφώς θα αύξανε παγκοσμίως την τιμή πετρελαίου» και «θα είχε επιζήμιες συνέπειες για την Ευρώπη και άλλες περιοχές του κόσμου», προειδοποίησε. 

Αντιθέτως, ένα ολοκληρωτικό εμπάργκο στην πραγματικότητα ίσως να είχε πολύ μικρό αρνητικό αντίκτυπο για τη Ρωσία, συνέχισε. «Γιατί παρότι η Ρωσία μπορεί να κάνει λιγότερες εξαγωγές, η τιμή που παίρνει για αυτές θα ανέβαινε», εξήγησε. 

Αντί για αυτό, οι Δυτικοί θα πρέπει να επικεντρωθούν στην προσπάθεια να προσπαθήσουν να μειώσουν τα κέρδη της Ρωσίας από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε. «Αν μπορούσαμε να βρούμε έναν τρόπο να το κάνουμε αυτό, χωρίς να βλάψουμε ολόκληρο τον πλανήτη με υψηλότερες τιμές ενέργειας, τότε θα ήταν ιδανικό», συμπλήρωσε. 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ