Γάζα: Η Χαμάς δηλώνει ότι δέχεται τους όρους για κατάπαυση πυρός- Η απάντηση του Ισραήλ

Γάζα: Η Χαμάς δηλώνει ότι δέχεται τους όρους για κατάπαυση πυρός Facebook Twitter
O ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια - Φωτ. αρχείου: EPA
0

Η ηγεσία της Χαμάς δηλώνει ότι αποδέχθηκε τους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και πως ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου για την απόφασή της.

Το γραφείο του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ανακοίνωσε ότι τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό του Κατάρ και στον επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών και τους ενημέρωσε ότι η Χαμάς συμφώνησε με την προτεινόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. 

Μετά την επίσημη ανακοίνωση της Χαμάς οι Παλαιστίνιοι ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς στους εκτεταμένους καταυλισμούς γύρω από τη Ράφα, ελπίζοντας ότι η συμφωνία σημαίνει ότι δεν πραγματοποιηθεί η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το Ισραήλ δεν είναι πιθανό να αποδεχθεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που ενέκρινε η Χαμάς, λέγοντας ότι πρόκειται για μια «μαλακή» ή «μονόπλευρη» αιγυπτιακή εκδοχή. Αρκετοί γύροι συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς τους τελευταίους μήνες απέτυχαν να τερματίσουν την αιματοχυσία στη Γάζα ή έστω να επιτύχουν μια προσωρινή παύση, όπως συνέβη τον περασμένο Νοέμβριο.

Σημειώνεται ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δηλώσει εμφατικά ότι η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα, το νοτιότερο τμήμα της Γάζας όπου έχουν βρει καταφύγιο περίπου 1,4 εκατ. Παλαιστίνιοι, θα πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα από το εάν επιτευχθεί συμφωνία για εκεχειρία. Νωρίτερα σήμερα, η Χαμάς και το Κατάρ δήλωσαν ότι η εισβολή στη Ράφα θα εκτροχιάσει τις προσπάθειες των διεθνών διαμεσολαβητών για την κατάπαυση του πυρός.

Βομβαρδίστηκαν δύο συνοικίες της Ράφα

Ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε τους βομβαρδισμούς του εναντίον δύο συνοικιών στη Ράφα, στους κατοίκους της οποίας έδωσε εντολή το πρωί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η παλαιστινιακή υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Γάζας.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, από αέρος και από το πυροβολικό, «συνεχίζονται από την περασμένη νύχτα και έχουν ενταθεί από σήμερα το πρωί», εξήγησε ο Άχμεντ Ρεντουάν, ένας εκπρόσωπος τύπου της παλαιστινιακής πολιτικής άμυνας, διευκρινίζοντας πως δύο από τις συνοικίες που στοχοθετούνται, η Αλ Σούκα και η Αλ Σαλάμ, βρίσκονται μεταξύ εκείνων στους κατοίκους των οποίων ο ισραηλινός στρατός ζήτησε να απομακρυνθούν.

Λίγο νωρίτερα, κάτοικοι ανέφεραν πως ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα σήμερα, ώρες αφότου το Ισραήλ είπε σε Παλαιστινίους να εκκενώσουν τμήματα της πόλης της νότιας Γάζας, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο έχουν βρει καταφύγιο.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΙΚΤΟΚ ΚΑΤΑΓΓΕΊΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

Διεθνή / TikTok: «Επικρατεί εκφοβισμός και παρενόχληση», καταγγέλλει πρώην υπάλληλος της εταιρείας

«Μερικές φορές κλαις, αλλά μετά συνεχίζεις να δουλεύεις γιατί πρέπει να πετύχεις τους στόχους, αλλιώς, θα επηρεαστεί το μπόνους σου, η εργασιακή σου ασφάλεια, ο μισθός σου», αποκαλύπτει η Lynda Ouaza
THE LIFO TEAM
Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Διεθνή / Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επιπλέον πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που απέστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις με πολυάριθμη ελληνική διασπορά
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM