Γάζα: Εντατικά πλήγματα στον νότο - Πέρασαν τα φάρμακα για τους ομήρους

Λωρίδα της Γάζας: Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές - Πέρασαν τα φάρμακα για τους ομήρους Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε τις επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας- ιδίως στο νότιο τμήμα- ενώ χθες το βράδυ πέρασε στον θύλακα η ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους και τα φάρμακα που προορίζονται για τους ομήρους.

Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως οι εντατικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στοχοθέτησαν έναν τομέα κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με το Ισραήλ, εκεί κρύβονται αξιωματούχοι της Χαμάς. Από την πλευρά της, η Χαμάς ανακοίνωσε τουλάχιστον 81 θανάτους Παλαιστινίων στη Χαν Γιουνίς εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Οι Ισραηλινοί «μας είπαν να πάμε στον νότο, πήγαμε στον νότο, αλλά δεν υπάρχει κανένα σίγουρο μέρος στη Γάζα. Όλα γίνονται στόχοι», είπε η Ουμ Μοχάμαντ Αμπού Όντεχ, η οποία διέφυγε από το Μπεΐτ Χανούν, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, για να πάει στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της, στα σύνορα με την Αίγυπτο. 

Μετά τη μεσολάβηση του Κατάρ, την Τρίτη επετεύχθη συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για την είσοδο φαρμάκων για τους ομήρους με αντάλλαγμα βοήθεια για τους αμάχους στη Γάζα. Σε ανάρτηση πλατφόρμα X ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, ο Μάζεντ αλ-Ανχάρι, ανέφερε πως οι αυτοκινητοπομπές με τα φάρμακα και την ανθρωπιστική βοήθεια «εισήλθαν στη Γάζα». Ωστόσο δεν προχώρησε σε περισσότερες διευκρινίσεις για το αν τα φάρμακα παραδόθηκαν στους ομήρους.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι φόβοι για διεύρυνση του πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα προκαλεί φόβους για κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή. Οι αντάρτες Χούτι ανέλαβαν την ευθύνη για νέα επίθεση εναντίον ενός «αμερικανικού πλοίου» στα ανοικτά της Υεμένης, ενώ χθες χαρακτηρίσθηκαν από τις ΗΠΑ ως «τρομοκρατική» οργάνωση. Από την άλλη, ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου Χέρζι Χαλέβι προειδοποίησε πως η πιθανότητα ενός πολέμου «μέσα στους προσεχείς μήνες» στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο είναι σήμερα «πολύ πιο αυξημένη».

Λωρίδα της Γάζας: Ισοπεδωμένες πολυκατοικίες, πτώματα σε αποσύνθεση

Στο κέντρο της Γάζας, Παλαιστίνιοι επιθεωρούν τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς στον οδό Σαλαντίν. «Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής άφησαν πίσω τους έναν σεισμό. Είναι χειρότερα από σεισμό. Εξακολουθούν να υπάρχουν μάρτυρες κάτω από τα συντρίμμια και πτώματα σε αποσύνθεση», λέει ο Αζίζ αλ-Μουσάνταρ μπροστά από κατεστραμμένες πολυκατοικίες.

Εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών ολόκληρες συνοικίες έχουν ισοπεδωθεί, περισσότερα από τα μισά νοσοκομεία είναι εκτός λειτουργίας, εδώ και έξι ημέρες υπάρχει σχεδόν πλήρης διακοπή του ίντερνετ και των τηλεφωνικών επικοινωνιών, ενώ ο ΟΗΕ από την πλευρά του, κάνει λόγο για «κίνδυνο λιμού» και «θανάσιμων επιδημιών».

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έχει αναγκάσει πάνω από το 80% του πληθυσμού σε εκτοπισμό. Ως προς τον απολογισμό των νεκρών, από την πλευρά του Ισραήλ υπάρχουν περίπου 1.200 νεκροί, στην πλειονότητά τους άμαχοι μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ενώ περίπου 240 άνθρωποι πιάστηκαν όμηροι και μεταφέρθηκαν στη Γάζα. Σύμφωνα με το Ισραήλ, 132 παραμένουν κρατούμενοι και 27 απ' αυτούς φέρονται να έχουν σκοτωθεί. Αντίστοιχα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, 24.448 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, έχουν σκοτωθεί κατά τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα σύγκρουση στη Γάζα: Η Χαμάς στρέφεται κατά των «εσωτερικών αντιπάλων»

Διεθνή / Νέα σύγκρουση στη Γάζα: Η Χαμάς στρέφεται κατά των «εσωτερικών αντιπάλων»

Η Χαμάς, εκμεταλλευόμενη την αμερικανική εκεχειρία με το Ισραήλ, στρέφεται τώρα εναντίον αντίπαλων παλαιστινιακών οικογενειών στη Γάζα - Δημόσιες εκτελέσεις, μάχες και φόβοι για εμφύλιο
LIFO NEWSROOM
Θύελλα αντιδράσεων στην Ιταλία για τη δήλωση υπουργού σχετικά με το Άουσβιτς

Διεθνή / Θύελλα αντιδράσεων στην Ιταλία για τη δήλωση υπουργού σχετικά με το Άουσβιτς

Η τοποθέτησή της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, οργανώσεις της εβραϊκής κοινότητας και επιζώντες του Ολοκαυτώματος, που έκαναν λόγο για «προσβολή της ιστορικής μνήμης»
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Όμηροι: Τι έπεται με την αποκατάσταση μετά από 737 ημέρες αιχμαλωσίας

Διεθνή / Ισραήλ: Τι ακολουθεί για την ιατρική και ψυχολογική αποκατάσταση των ομήρων μετά από 737 ημέρες αιχμαλωσίας

Μετά από 737 ημέρες στη Γάζα, οι τελευταίοι 20 όμηροι επιστρέφουν στο Ισραήλ. Το ταξίδι της αποκατάστασης αρχίζει, με νέα νοσοκομειακά προγράμματα, ψυχολογική υποστήριξη και μια κοινωνία που προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της
LIFO NEWSROOM
Πραξικόπημα στη Μαδαγασκάρη μετά από διαδηλώσεις της Gen Z - Πανηγυρίζει ο κόσμος

Διεθνή / Πραξικόπημα στη Μαδαγασκάρη μετά από διαδηλώσεις της Gen Z - Πανηγυρίζει ο κόσμος

Η Μαδαγασκάρη βυθίζεται σε νέα πολιτική κρίση καθώς ο στρατός κατέλαβε την εξουσία, ανατρέποντας τον πρόεδρο Άντρι Ραζοελίνα μετά από διαδηλώσεις της Gen Z κατά της φτώχειας και της διαφθοράς
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται η σύγκρουση Τραμπ με τα ΜΜΕ: Αρνούνται να υπογράψουν τους νέους κανόνες του Πενταγώνου

Διεθνή / Κλιμακώνεται η σύγκρουση Τραμπ με τα ΜΜΕ: Αρνούνται να υπογράψουν τους νέους κανόνες του Πενταγώνου

Οι νέοι κανόνες απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να κινούνται ελεύθερα στο Πεντάγωνο χωρίς συνοδεία - Ο υπουργός Άμυνας διατηρεί το δικαίωμα να ανακαλεί διαπιστεύσεις δημοσιογράφων
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Τέσσερις σοροί ομήρων παραδόθηκαν στο Ισραήλ από τη Χαμάς

Διεθνή / Γάζα: Τέσσερις σοροί ομήρων παραδόθηκαν στο Ισραήλ από τη Χαμάς

Μέχρι στιγμής, έχουν παραδοθεί οκτώ σοροί, ενώ το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι η όχι πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Η Δύση φιμώνει και καταστέλλει διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης, καταγγέλλει νέα έκθεση

Διεθνή / Η Δύση φιμώνει και καταστέλλει διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης, καταγγέλλει νέα έκθεση

Νέα έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποκαλύπτει πως η Δύση περιορίζει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, ποινικοποιώντας τις φιλοπαλαιστινιακές φωνές σε Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Ξεκινά τώρα το δεύτερο στάδιο» της συμφωνίας για τη Γάζα - Τι περιλαμβάνει

Διεθνή / Τραμπ για Γάζα: Ξεκίνησε το δεύτερο στάδιο της συμφωνίας - «Αν η Χαμάς δεν αφοπλιστεί, θα την αφοπλίσουμε εμείς»

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ προβλέπει τη δημιουργία μιας Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, αραβικών και διεθνών εταίρων
LIFO NEWSROOM