Γάζα: Εντατικά πλήγματα στον νότο - Πέρασαν τα φάρμακα για τους ομήρους

Λωρίδα της Γάζας: Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές - Πέρασαν τα φάρμακα για τους ομήρους Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε τις επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας- ιδίως στο νότιο τμήμα- ενώ χθες το βράδυ πέρασε στον θύλακα η ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους και τα φάρμακα που προορίζονται για τους ομήρους.

Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως οι εντατικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στοχοθέτησαν έναν τομέα κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με το Ισραήλ, εκεί κρύβονται αξιωματούχοι της Χαμάς. Από την πλευρά της, η Χαμάς ανακοίνωσε τουλάχιστον 81 θανάτους Παλαιστινίων στη Χαν Γιουνίς εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Οι Ισραηλινοί «μας είπαν να πάμε στον νότο, πήγαμε στον νότο, αλλά δεν υπάρχει κανένα σίγουρο μέρος στη Γάζα. Όλα γίνονται στόχοι», είπε η Ουμ Μοχάμαντ Αμπού Όντεχ, η οποία διέφυγε από το Μπεΐτ Χανούν, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, για να πάει στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της, στα σύνορα με την Αίγυπτο. 

Μετά τη μεσολάβηση του Κατάρ, την Τρίτη επετεύχθη συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για την είσοδο φαρμάκων για τους ομήρους με αντάλλαγμα βοήθεια για τους αμάχους στη Γάζα. Σε ανάρτηση πλατφόρμα X ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, ο Μάζεντ αλ-Ανχάρι, ανέφερε πως οι αυτοκινητοπομπές με τα φάρμακα και την ανθρωπιστική βοήθεια «εισήλθαν στη Γάζα». Ωστόσο δεν προχώρησε σε περισσότερες διευκρινίσεις για το αν τα φάρμακα παραδόθηκαν στους ομήρους.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι φόβοι για διεύρυνση του πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα προκαλεί φόβους για κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή. Οι αντάρτες Χούτι ανέλαβαν την ευθύνη για νέα επίθεση εναντίον ενός «αμερικανικού πλοίου» στα ανοικτά της Υεμένης, ενώ χθες χαρακτηρίσθηκαν από τις ΗΠΑ ως «τρομοκρατική» οργάνωση. Από την άλλη, ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου Χέρζι Χαλέβι προειδοποίησε πως η πιθανότητα ενός πολέμου «μέσα στους προσεχείς μήνες» στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο είναι σήμερα «πολύ πιο αυξημένη».

Λωρίδα της Γάζας: Ισοπεδωμένες πολυκατοικίες, πτώματα σε αποσύνθεση

Στο κέντρο της Γάζας, Παλαιστίνιοι επιθεωρούν τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς στον οδό Σαλαντίν. «Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής άφησαν πίσω τους έναν σεισμό. Είναι χειρότερα από σεισμό. Εξακολουθούν να υπάρχουν μάρτυρες κάτω από τα συντρίμμια και πτώματα σε αποσύνθεση», λέει ο Αζίζ αλ-Μουσάνταρ μπροστά από κατεστραμμένες πολυκατοικίες.

Εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών ολόκληρες συνοικίες έχουν ισοπεδωθεί, περισσότερα από τα μισά νοσοκομεία είναι εκτός λειτουργίας, εδώ και έξι ημέρες υπάρχει σχεδόν πλήρης διακοπή του ίντερνετ και των τηλεφωνικών επικοινωνιών, ενώ ο ΟΗΕ από την πλευρά του, κάνει λόγο για «κίνδυνο λιμού» και «θανάσιμων επιδημιών».

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έχει αναγκάσει πάνω από το 80% του πληθυσμού σε εκτοπισμό. Ως προς τον απολογισμό των νεκρών, από την πλευρά του Ισραήλ υπάρχουν περίπου 1.200 νεκροί, στην πλειονότητά τους άμαχοι μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ενώ περίπου 240 άνθρωποι πιάστηκαν όμηροι και μεταφέρθηκαν στη Γάζα. Σύμφωνα με το Ισραήλ, 132 παραμένουν κρατούμενοι και 27 απ' αυτούς φέρονται να έχουν σκοτωθεί. Αντίστοιχα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, 24.448 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, έχουν σκοτωθεί κατά τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΕΝΕ ΓΚΟΥΝΤ ΜΙΝΕΑΠΟΛΗ ICE

Διεθνή / Μινεάπολη: Η σύζυγος της Ρενέ Γκουντ λέει «εμείς είχαμε σφυρίχτρες, εκείνοι όπλα» μετά τον θάνατό της

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ παρουσίασαν τη Ρενέ Γκουντ ως «εγχώρια τρομοκράτη», υποστηρίζοντας ότι επιχείρησε να παρασύρει πράκτορα της ICE με το όχημά της
THE LIFO TEAM
Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

Διεθνή / Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

«Αν ήξερα ή αν είχα οποιαδήποτε εμπλοκή, φυσικά θα απολογούμουν. Όμως δεν ήμουν ούτε συνένοχος ούτε ενήμερος για όσα έκανε» υποστήριξε στην πρώτη συνέντευξή του μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Διεθνή / Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Παρά τη σκληρή καταστολή, τις απειλές για θανατικές ποινές και το μπλακάουτ στο διαδίκτυο, οι διαδηλωτές στο Ιράν συνεχίζουν τις μαζικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες συλλήψεις και έντονη διεθνή ανησυχία για κλιμάκωση της κρίσης
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να έχει ζητήσει από τους διοικητές των ειδικών δυνάμεων να εκπονήσουν σχέδιο εισβολής, παρά τις αντιδράσεις κορυφαίων στρατιωτικών και τις ανησυχίες για τη συνοχή του ΝΑΤΟ
THE LIFO TEAM