ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Γάζα: Αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο – Συνομιλίες για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων

Γάζα: Αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο – Συνομιλίες για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων Facebook Twitter
Λωρίδα της Γάζας - Φωτ.: Getty Images
0

Στο Κάιρο μεταβαίνει αντιπροσωπεία της Χαμάς αύριο, Κυριακή 7 Απριλίου -έξι μήνες μετά τις επιθέσεις στο Ισραήλ και τα ασύμμετρα ισραηλινά αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας- για περαιτέρω διαπραγματεύσεις σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η αντιπροσωπεία -της οποίας ηγείται ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Χαλίλ Αλ-Χάγια- θα «επιμείνει στη στάση που παρουσίασε στις 14 Μαρτίου», ανέφερε η ισλαμιστική οργάνωση σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε σήμερα, Σάββατο. Τα αιτήματα αυτά περιλαμβάνουν, σύμφωνα με την ανακοίνωση: 

  • έκκληση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός,
  • την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα,
  • την επιστροφή των εσωτερικά εκτοπισμένων Παλαιστινίων στα σπίτια τους,
  • την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων σε όλο τον παλαιστινιακό θύλακα,
  • μια «σωστή» συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων-ομήρων.

«Τα αιτήματα του λαού μας και των εθνικών δυνάμεών μας περιλαμβάνουν την εφαρμογή μιας πλήρους κατάπαυσης του πυρός, την απόσυρση των δυνάμεων κατοχής από τη Γάζα, την επιστροφή των εκτοπισμένων στις συνοικίες τους, την αναγνώριση μιας ελευθερίας κυκλοφορίας, την παροχή βοήθειας και στέγασης για τον πληθυσμό. Και μια σοβαρή συμφωνία για την ανταλλαγή ομήρων», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Χαμάς.

Ανώτατοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι του Ισραήλ έχουν χαρακτηρίσει τα αιτήματα της Χαμάς «παραληρηματικά» και έχουν δηλώσει ότι η εξόντωση της οργάνωσης παραμένει ο μόνιμος στόχος της επίθεσης στη Γάζα.

Εν τω μεταξύ, δύο πηγές δήλωσαν στο CNN την Παρασκευή ότι ο διευθυντής της CIA και οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ θα μεταβούν επίσης στην Αίγυπτο αυτό το Σαββατοκύριακο για συνομιλίες. Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς, ο διευθυντής της ισραηλινής Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα και ο διευθυντής της Σιν Μπετ (σ.σ. η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ) Ρόνεν Μπαρ συμμετείχαν στον προηγούμενο γύρο συνομιλιών με τους διαμεσολαβητές στη Ντόχα του Κατάρ, οι οποίες δεν απέδωσαν σημαντική πρόοδο.

Ο Μπάιντεν καλεί Αίγυπτο και Κατάρ να πιέσουν τη Χαμάς για συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έστειλε επιστολή στους ηγέτες της Αιγύπτου και του Κατάρ την Παρασκευή για να τους παροτρύνει να πιέσουν τη Χαμάς να καταλήξει σε συμφωνία με το Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Το αίτημα διατυπώθηκε ενόψει των αναμενόμενων συνομιλιών που θα διεξαχθούν στο Κάιρο μεταξύ διαπραγματευτών από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Κατάρ - σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία εκεχειρίας.

Ο Μπάιντεν έγραψε επιστολές προς τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι και τον Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι του Κατάρ, προτρέποντάς τους «να εξασφαλίσουν δεσμεύσεις από τη Χαμάς να συμφωνήσει και να τηρήσει μια συμφωνία», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το Associated Press, το AFP και το Reuters.

Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, ο Τζέικ Σάλιβαν, θα συναντηθεί τη Δευτέρα με ορισμένες από τις οικογένειες των περίπου 100 ομήρων που πιστεύεται ότι εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα από τους 253 ανθρώπους που απήγαγε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Από την έναρξη του πολέμου, οι Αμερικανοί, Αιγύπτιοι και Καταριανοί διαπραγματευτές κατάφεραν να πείσουν το Ισραήλ και τη Χαμάς να συμφωνήσουν μόνο σε μια εκεχειρία μιας εβδομάδας τον Νοέμβριο.

Οι πιέσεις από τον Λευκό Οίκο για την παύση των εχθροπραξιών αυξάνονται μετά τη δολοφονία από το Ισραήλ τη Δευτέρα επτά εργαζομένων της ΜΚΟ World Central Kitchen, που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζελένσκι: «Δεν πιστεύω ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενόσω διαρκεί ο πόλεμος»

Διεθνή / Ζελένσκι: «Δεν πιστεύω ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενόσω διαρκεί ο πόλεμος»

«Όταν προσκαλούμε μια χώρα να ενταχθεί στo NATO, δεν χρειαζόμαστε απλώς μια πλειοψηφία, αλλά την τέλεια συμφωνία μεταξύ και των 32 μελών» δήλωσε από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ
NEWSROOM