Γαλλικές εκλογές: Μακρόν και Λεπέν στον δεύτερο γύρο

Γαλλικές εκλογές: Μακρόν και Λεπέν στον δεύτερο γύρο Facebook Twitter
2

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν είναι οι φιναλίστ για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και τα τελικά αποτελέσματα.

Τα ποσοστά που δόθηκαν στην πρώτη εκτίμηση είναι 23,7% για τον Μακρόν και 22% για τη Λεπέν.

«Σήμερα γυρνάμε μία σελίδα στην γαλλική πολιτική ζωή», δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων εκτιμήσεων ο Εμανουέλ Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αναλυτικά:

Ο Μακρόν λαμβάνει το 23,7% και η Λεπέν το 21,7%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ipsos/Sopra Steria.
Ο Μακρόν λαμβάνει το 23% και η Λεπέν το 22% , σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Harris Interactive.
Ο Μακρόν εξασφαλίζει το 23,8% και η Λεπέν το 21,6%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ifop .

Λίγο μετά τις δέκα το βράδυ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τηλεφώνησε στον Μακρόν για να τον συγχαρεί για την θέση του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ανακοίνωσε η Γαλλική Προεδρία.

Σύμφωνα με το υπουργείο των Εσωτερικών στη Γαλλία, τα τελικά αποτελέσματα για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών διαμορφώνονται ως εξής: Εμανουέλ Μακρόν 23,75%, Μαρίν ΛεΠέν 21,53%, Φρανσουά Φιγιόν 19,91%, Ζαν Λικ Μελανσόν 19,64%.

Ομοβροντία κατά της Λεπέν - Οι ηττημένοι ζητούν στήριξη στον Μακρόν


Από το εκλογικό του κέντρο στο Παρίσι, ο Μπενουά Αμόν, αναγνώρισε την ήττα του και κάλεσε τους οπαδούς του να ψηφίσουν Μακρόν «παρότι δεν ανήκει στην αριστερά και δεν μπορεί να την εκπροσωπήσει αύριο».

Πρόσθεσε ότι με όλες τις δυνάμεις θα πρέπει να νικηθεί το Εθνικό Μέτωπο.

«Η σημερινή ήττα είναι ένα βαθύ τραύμα» αναγνώρισε. «Μετράω την ιστορική τιμωρία στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. «Δεν είναι μόνο μια βαθιά πολιτική ήττα, αλλά και μια ηθική ήττα για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για την αριστερά. (...) Είμαι περήφανος για την καμπάνια που έκανα δίνοντας τη θέση που αξίζει στην νεολαία της χώρας. Η αριστερά δεν είναι νεκρή, ξέρω ότι δεν περιμένετε την αναδιοργάνωση του κόμματος με την επανασύνθεση του παλαιού πολιτικού κόσμου μιας 5ης Δημοκρατίας εξουθενωμένης. Περιμένετε μια αναγέννηση που σήμερα είναι οδυνηρή αύριο θα είναι γόνιμη», είπε.

Και ο Φρανσουά Φιγιόν κάλεσε τους ψηφοφόρους του να υποστηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και δήλωσε ότι η Μαρίν Λεπέν θα οδηγήσει την χώρα στην αποτυχία.

Συντηρητικοί και σοσιαλιστές γάλλοι πολιτικοί εκφράζουν επίσης την υποστήριξή τους προς τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν εναντίον της Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φόλ εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τον Εμανουέλ Μακρόν.

Από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν και μέλος του κόμματος «οι Ρεπουμπλικανοί» δήλωσε ότι σε «ό,τι τον αφορά και χωρίς δισταγμό δηλώνω ότι πρέπει να συσπειρωθούμε πίσω από τον Εμανουέλ Μακρόν»

Υψηλή η συμμετοχή


Στο 69,42% έφτασε η συμμετοχή στην ψηφοφορία για τον πρώτο γύρο των  προεδρικών εκλογών, όπως έχουν διαμορφωθεί τα στοιχεία έως αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκριτικά, η συμμετοχή είχε ανέλθει σε 70,59% το 2012, 73,87% το 2007 και 58,45% το 2002 στον πρώτο γύρο.

Το ποσοστό της αποχής φέρεται να έχει ανέλθει στο 23%, σύμφωνα με το γαλλικό κανάλι France2 και την εταιρεία Ipsos/Sopra Steria.

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΟΔΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΙΝΔΙΑ

Διεθνή / Η «πρωτεύουσα των απορριμμάτων»: Πώς η ανακύκλωση ρούχων σκοτώνει εργάτες στην Ινδία

Η πόλη Πανιπάτ της Ινδίας, γνωστή ως «πρωτεύουσα της ανακύκλωσης ρούχων», πληρώνει βαρύ τίμημα - Οι εργάτες πνίγονται σε χνούδι και τοξικά λύματα, ενώ οι μικροΐνες καταστρέφουν πνεύμονες και περιβάλλον
LIFO NEWSROOM
Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα - Γενική επιστράτευση με 7.000 μαχητές στους δρόμους της Γάζας

Διεθνή / Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα - Γενική επιστράτευση με 7.000 μαχητές στους δρόμους της Γάζας

«Κηρύσσουμε γενική επιστράτευση σε απάντηση στο κάλεσμα του εθνικού και θρησκευτικού καθήκοντος, για να καθαρίσουμε τη Γάζα από παράνομους και συνεργάτες του Ισραήλ» ήταν το μήνυμα που έλαβαν μέλη της οργάνωσης
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Επιζών της 7ης Οκτωβρίου αυτοκτόνησε - «Λυπάμαι, αλλά δεν αντέχω άλλο»

Διεθνή / Ισραήλ: Επιζών της 7ης Οκτωβρίου αυτοκτόνησε - «Λυπάμαι, αλλά δεν αντέχω άλλο»

Ο Roei Shalev βρέθηκε νεκρός λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη επέτειο του θανάτου της συντρόφου του, η οποία δολοφονήθηκε από μέλη της Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο μουσικό φεστιβάλ Supernova
LIFO NEWSROOM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ουκρανία: Γιατί οι Ρώσοι χτυπούν τώρα τις ενεργειακές της υποδομές - Στο σκοτάδι για ώρες Κίεβο και άλλες 9 περιοχές

Διακοπές ρεύματος στο νότιο τμήμα έπειτα από νέα ρωσική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε πάνω από 800.000 νοικοκυριά στην ουκρανική πρωτεύουσα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια