Γαλλία: Τα κόμματα απορρίπτουν τις προτάσεις του Μακρόν για να αρθεί το αδιέξοδο

Γαλλία: Τα κόμματα απορρίπτουν την έκκληση του Μακρόν για να αρθεί το αδιέξοδο Facebook Twitter
0

Τα γαλλικά πολιτικά κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς απέρριψαν σήμερα την έκκληση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για να αρθεί το αδιέξοδο. .

Κανένα κόμμα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και οι παρατάξεις ζήτησαν από τον Γάλλο πρόεδρο να αποσαφηνίσει ποιους συμβιβασμούς είναι έτοιμος να κάνει για να κερδίσει την υποστήριξή τους.

Πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Μακρόν προέβη χθες το βράδυ σε διάγγελμα, στο οποίο παραδέχτηκε πως οι κοινοβουλευτικές εκλογές αποκάλυψαν «βαθιές διαιρέσεις» στη γαλλική κοινωνία.

Ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, κάλεσε τους ηγέτες των αντίπαλων κομμάτων είτε να εξετάσουν ενδεχόμενες επιλογές συνασπισμών με την κεντρώα συμμαχία του είτε να εξετάσουν το ενδεχόμενο να υποστηρίζουν μεταρρυθμίσεις κατά περίπτωση.

Όμως η κίνησή του απορρίφθηκε ευρέως ως απόπειρα να συγκεντρώσει υποστήριξη στην πολιτική του κάνοντας λίγες μόνο παραχωρήσεις.

«Αν επιμείνει στο πρόγραμμά του, δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία», δήλωσε στο ραδιοσταθμό France Inter η Νο2 των Σοσιαλιστών Βαλερί Ραμπό. «Θα είναι αυτός που μπλοκάρει τη Γαλλία, όχι εμείς».

Ο Μπρουνό Ρεταγιό, ένας γερουσιαστής του δεξιού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το οποίο θεωρείται η «μεγαλύτερη ελπίδα» του Μακρόν για να περάσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του από το κοινοβούλιο, απέκλεισε οποιαδήποτε μορφή συνασπισμού λέγοντας ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στον Μακρόν. «Για εμάς, θα είναι κατά περίπτωση», δήλωσε.

Ο Λουί Αλιό, αντιπρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού (RN) της Μαρίν Λεπέν, που είναι τώρα το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, απέρριψε επίσης την έκκληση. Ο αριστερός ηγέτης Ζαν-Λικ Μελανσόν χαρακτήρισε την ομιλία του Μακρόν «τουρλού» (ρατατούιγ στα γαλλικά, ένα μαγειρευτό φαγητό της νότιας Γαλλίας που συνδυάζει διάφορα λαχανικά).

Οι αντιδράσεις λίγες ελπίδες δημιουργούν για ταχεία άρση του αδιεξόδου.

Μετά τις εκλογές δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία στο γαλλικό κοινοβούλιο, καθώς η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν υπολείπεται 44 εδρών από την απόλυτη πλειοψηφία ενώ η ακροδεξιά και μια ευρεία αριστερή συμμαχία δίνουν μάχη για να «χριστούν» αξιωματική αντιπολίτευση. Οι συντηρητικοί μπορεί να αποδειχθούν ρυθμιστικοί παράγοντες.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολιβιά Γκρεγκουάρ αναφέρθηκε στη δήλωση του Μακρόν ότι θέλει τα κόμματα να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους μέσα σε 48 ώρες, λέγοντας ότι οποιεσδήποτε περαιτέρω διαβουλεύσεις θα απαιτήσουν πιθανόν εβδομάδες. «Ξεκίνησε ένα διάλογο ο οποίος δεν θα τελειώσει έπειτα από 48 ώρες», δήλωσε η Γκρεγκουάρ μιλώντας στο ραδιόφωνο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΕΞΙΚΟ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΣΕΙΝΜΠΑΟΥΜ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Διεθνή / Μεξικό: Η πρόεδρος ζητά εξηγήσεις για τον θάνατο Αμερικανών αξιωματούχων σε επιχείρηση κατά των ναρκωτικών

«Δεν επρόκειτο για επιχείρηση που γνώριζε το συμβούλιο ασφάλειας», ανέφερε η Κλαούντια Σέινμπαουμ, λέγοντας ότι τι θα ζητήσει πλήρη ενημέρωση για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τέσσερις αξιωματούχοι
THE LIFO TEAM
D4VD CELESTE HERNANDEZ RIVAS ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΗΠΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο τραγουδιστής D4vd κατηγορείται για τη δολοφονία 14χρονης που βρέθηκε νεκρή στο Tesla του

Κατά την εισαγγελία, ο κατηγορούμενος φέρεται να σκότωσε την ανήλικη για να αποτρέψει την αποκάλυψη της σχέσης τους, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την καριέρα του
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διεθνή / Ηνωμένο Βασίλειο: Περίπου 250.000 άνθρωποι ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους έως τα μέσα του 2027

Δύο εκθέσεις από κορυφαίες λογιστικές εταιρείες υπογραμμίζουν το μέγεθος της οικονομικής απειλής, καθώς ο πόλεμος με το Ιράν κλονίζει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη
THE LIFO TEAM