Γαλλία: Πρόταση για φόρο «κακής διατροφής»

Γαλλία: Πρόταση για φόρο «κακής διατροφής» Facebook Twitter
0

Γερουσιαστές στη Γαλλία προωθούν φόρο στην «κακή διατροφή»- κατά κάποιο τρόπο- καθώς αποδεικνύεται ότι οι πολίτες της χώρας θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους υιοθετώντας πιο «τεμπέλικες» διατροφικές συνήθειες.

Ο φόρος που προτείνουν αφορά τροφές με υψηλό ποσοστό αλατιού, ζάχαρης και λίπους και στόχος του είναι να αποτρέψει τους Γάλλους να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες προ- μαγειρευμένων γευμάτων. Οι γερουσιαστές δεν τρέφουν αυταπάτες ότι θα πείσουν τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα μαζικά αυτά τα τρόφιμα, αλλά ελπίζουν ότι τουλάχιστον θα καταφέρουν να πιέσουν τις εταιρείες που τα παρασκευάζουν να υιοθετήσουν καλύτερες πρακτικές.

Το εν λόγω σχέδιο εξασφάλισε διακομματική υποστήριξη σε επιτροπή της Γερουσίας, στην οποία κατατέθηκε η σχετική έκθεση. «Υπάρχουν καλοί λόγοι για νομοθέτηση προκειμένου να βελτιωθούν οι συνταγές της βιομηχανίας», δήλωσε ένας από τους γερουσιαστές που συνέταξαν την έκθεση, ο Ζαν- Λουκ Φισέ.

Ο φόρος θα είναι παρόμοιος με εκείνον στα αναψυκτικά, που επιβλήθηκε πριν από δύο χρόνια, εξήγησε. Αυτός ποικίλλει από 3,08 ευρώ- για 100 λίτρα που περιέχουν κάτω από ένα κιλό ζάχαρη- έως 24,12 ευρώ- για 100 λίτρα αναψυκτικού που περιέχει 15 κιλά ζάχαρη. Ο φόρος αυτός οδήγησε στη μείωση της ποσότητας ζάχαρης που προστίθεται σε αναψυκτικά, σύμφωνα με μια μελέτη.

Το σύστημα φορολόγησης- λένε οι γερουσιαστές- μπορεί να βασιστεί στο σύστημα σήμανσης τροφίμων, ανάλογα με τη ζάχαρη, το λίπος, το αλάτι και τις θερμίδες που περιέχουν. Η κλίμακα ξεκινά από το σκούρο πράσινο- για τα πιο υγιεινά τρόφιμα- και φτάνει στο κόκκινο για τα πιο ανθυγιεινά. Αυτό που θέλουν οι γερουσιαστές είναι να υπάρξει φόρος στα «κόκκινα» και «πορτοκαλί» τρόφιμα.

Πρόσφατη έκθεση του υπουργείου Γεωργίας της Γαλλίας δημιουργεί ανησυχία για το πώς έχουν αλλάξει οι διατροφικές συνήθειες των πολιτών της. Η αγορά των προπαρασκευασμένων γευμάτων αυξάνεται κατά 4,4% κάθε χρονιά από το 1960, ενώ τα τελευταία 25 χρόνια έχει μειωθεί κατά 25% ο χρόνος που περνούν οι Γάλλοι στην κουζίνα.

Με δεδομένη τη γήρανση του πληθυσμού και την αύξηση του ποσοστού των Γάλλων που ζουν μόνοι, το υπουργείο Γεωργίας εκτίμησε ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται το ποσοστό προμαγειρευμένων γευμάτων, έως το 2025.

Με πληροφορίες από Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει εκατοντάδες περιστέρια που είχαν κατακλύσει μία πολυκατοικία

Διεθνή / Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει περιστέρια γιατί είχαν κατακλύσει ολόκληρη πολυκατοικία

Η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά από την οργή των ενοίκων της πολυκατοικίας, που όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ζούσαν μία «κόλαση» από τα φτερά και τα περιττώματα
LIFO NEWSROOM
«Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Διεθνή / «Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Ο 34χρονος, που έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είχε φυτέψει «υλικά» στον εγκέφαλό του και ότι αυτοί τον «έλεγχαν» τη στιγμή της επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Διεθνή / Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Οι γαλλικές αρχές εκφράζουν ανησυχία ότι οι επιθέσεις αυτού του τύπου, αν και συμβολικές, αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τις εσωτερικές εντάσεις και να διχάσουν την κοινή γνώμη
LIFO NEWSROOM