Γαλλία: Πρόταση για φόρο «κακής διατροφής»

Γαλλία: Πρόταση για φόρο «κακής διατροφής» Facebook Twitter
0

Γερουσιαστές στη Γαλλία προωθούν φόρο στην «κακή διατροφή»- κατά κάποιο τρόπο- καθώς αποδεικνύεται ότι οι πολίτες της χώρας θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους υιοθετώντας πιο «τεμπέλικες» διατροφικές συνήθειες.

Ο φόρος που προτείνουν αφορά τροφές με υψηλό ποσοστό αλατιού, ζάχαρης και λίπους και στόχος του είναι να αποτρέψει τους Γάλλους να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες προ- μαγειρευμένων γευμάτων. Οι γερουσιαστές δεν τρέφουν αυταπάτες ότι θα πείσουν τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα μαζικά αυτά τα τρόφιμα, αλλά ελπίζουν ότι τουλάχιστον θα καταφέρουν να πιέσουν τις εταιρείες που τα παρασκευάζουν να υιοθετήσουν καλύτερες πρακτικές.

Το εν λόγω σχέδιο εξασφάλισε διακομματική υποστήριξη σε επιτροπή της Γερουσίας, στην οποία κατατέθηκε η σχετική έκθεση. «Υπάρχουν καλοί λόγοι για νομοθέτηση προκειμένου να βελτιωθούν οι συνταγές της βιομηχανίας», δήλωσε ένας από τους γερουσιαστές που συνέταξαν την έκθεση, ο Ζαν- Λουκ Φισέ.

Ο φόρος θα είναι παρόμοιος με εκείνον στα αναψυκτικά, που επιβλήθηκε πριν από δύο χρόνια, εξήγησε. Αυτός ποικίλλει από 3,08 ευρώ- για 100 λίτρα που περιέχουν κάτω από ένα κιλό ζάχαρη- έως 24,12 ευρώ- για 100 λίτρα αναψυκτικού που περιέχει 15 κιλά ζάχαρη. Ο φόρος αυτός οδήγησε στη μείωση της ποσότητας ζάχαρης που προστίθεται σε αναψυκτικά, σύμφωνα με μια μελέτη.

Το σύστημα φορολόγησης- λένε οι γερουσιαστές- μπορεί να βασιστεί στο σύστημα σήμανσης τροφίμων, ανάλογα με τη ζάχαρη, το λίπος, το αλάτι και τις θερμίδες που περιέχουν. Η κλίμακα ξεκινά από το σκούρο πράσινο- για τα πιο υγιεινά τρόφιμα- και φτάνει στο κόκκινο για τα πιο ανθυγιεινά. Αυτό που θέλουν οι γερουσιαστές είναι να υπάρξει φόρος στα «κόκκινα» και «πορτοκαλί» τρόφιμα.

Πρόσφατη έκθεση του υπουργείου Γεωργίας της Γαλλίας δημιουργεί ανησυχία για το πώς έχουν αλλάξει οι διατροφικές συνήθειες των πολιτών της. Η αγορά των προπαρασκευασμένων γευμάτων αυξάνεται κατά 4,4% κάθε χρονιά από το 1960, ενώ τα τελευταία 25 χρόνια έχει μειωθεί κατά 25% ο χρόνος που περνούν οι Γάλλοι στην κουζίνα.

Με δεδομένη τη γήρανση του πληθυσμού και την αύξηση του ποσοστού των Γάλλων που ζουν μόνοι, το υπουργείο Γεωργίας εκτίμησε ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται το ποσοστό προμαγειρευμένων γευμάτων, έως το 2025.

Με πληροφορίες από Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ανακοινώνει νέους νόμους κατά της ρητορικής μίσους, παραδεχόμενος ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα πριν από τη σφοδρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας
THE LIFO TEAM
O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να περηφανευτεί για τον εαυτό του και να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν

Διεθνή / O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν και να περηφανευτεί για τον εαυτό του

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στις ΗΠΑ, αντ' αυτού τα έβαλε με τους μετανάστες και τους τρανς
THE LIFO TEAM
Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM