Γαλλία: Παραπέμπονται 20 ύποπτοι για τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Παρίσι και Σεν Ντενί

Γαλλία: Παραπέμπονται 20 ύποπτοι για τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Παρίσι και Σεν Ντενί Facebook Twitter
Λουλούδια έξω από το Μπατακλάν μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση (EPA)
0

Μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια, 20 ύποπτοι για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι και το Σεν Ντενί, παραπέμπονται σε δίκη.

Υπενθυμίζεται ότι στις επιθέσεις πέθαναν 130 άτομα ενώ τραυματίστηκαν ακόμα 350.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η αντιτρομοκρατική εισαγγελία στη Γαλλία, μεταξύ των προσώπων, για τα οποία οι πέντε εφέτες ανακριτές διέταξαν να διεξαχθεί δίκη, είναι ο Γαλλο-Βέλγος Σαλάχ Αμπντεσλάμ, το μόνο εν ζωή μέλος των τρομοκρατικών ομάδων των που έπληξαν μπαρ και την αίθουσα θεαμάτων Μπατακλάν στην καρδιά της πρωτεύουσας, καθώς και τον εξωτερικό χώρο του Σταδίου της Γαλλίας, στις επιθέσεις αυτές την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η εντολή για τη διεξαγωγή δίκης, ένα έγγραφο 348 σελίδων εκτός παραρτημάτων που υπογράφτηκε στις 16 Μαρτίου,τα συμπεράσματα της οποίας αναφέρονται σε μια ανακοίνωση της εθνικής αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας (Pnat), ακολουθεί τα αιτήματα που διατύπωσε η τελευταία στα τέλη Νοεμβρίου.

Μπορεί ακόμη να αποτελέσει το αντικείμενο έφεσης, κάτι που δεν αναμένεται να καθυστερήσει τη δίκη.

Η τελευταία προβλέπεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2021 και να διαρκέσει έξι μήνες. Εξάλλου έχουν ξεκινήσει έργα στην καρδιά του ιστορικού δικαστικού μεγάρου του Παρισιού, στο Ιλ ντε λα Σιτέ, για την κατασκευή μιας αρκετά μεγάλης και ασφαλούς αίθουσας που θα φιλοξενήσει τις ακροάσεις.

Εκτός από τους κατηγορουμένους, αναμένονται περισσότερα από 1.750 εκπρόσωποι πολιτικής αγωγής, δικηγόροι και δημοσιογράφοι.

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την απόφαση των δικαστών αλλά δεδομένων των τρεχουσών περιστάσεων, δεν ξέρω αν αυτός ο φάκελος θα τεθεί στο ακροατήριο στις προβλεπόμενες προθεσμίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ολιβιέ Μορίς, δικηγόρος 35 οικογενειών, αναφερόμενος στην επιδημία του κορωνοϊού η οποία πλήττει και τη Γαλλία.

Αλλά και το δικαστικό χρονοδιάγραμμα έχει επίσης πληγεί από την αβεβαιότητα που προκαλεί το σοκ του κορωνοϊού: η υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπέ διέταξε χθες, Κυριακή, το κλείσιμο όλων των δικαστηρίων, η λειτουργία των οποίων θα περιοριστεί στα «απολύτως απαραίτητα» και κάλεσε για την αναβολή των δικών προκειμένου να αναχαιτιστεί ο ιός.

Δεκατέσσερις από τους υπόπτους βρίσκονται σήμερα στα χέρια της γαλλικής ή της βελγικής δικαιοσύνης στην υπόθεση αυτή, μεταξύ των οποίων φερόμενοι ως υπεύθυνοι για την επιμελητεία, συνοδοί και ενδιάμεσοι.

Έντεκα έχουν προφυλακισθεί, άλλοι τρεις έχουν τεθεί υπό δικαστικό έλεγχο. Άλλα έξι πρόσωπα είναι αντικείμενο εντάλματος σύλληψης, μεταξύ των οποίων ένας άνδρας που κρατείται στην Τουρκία, ο Άχμεντ Νταχμάνι.

Η πλειονότητα των άλλων πέντε υπόπτων φέρεται να έχουν πεθάνει στο Ιράκ ή τη Συρία, όμως, ελλείψει βεβαιότητας για την τύχη τους, θα δικαστούν και αυτοί.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, που κρατείται στη Γαλλία για σχεδόν τέσσερα χρόνια και έχει τεθεί υπό απομόνωση, θα δικαστεί κυρίως για «εγκληματική τρομοκρατική συνωμοσία», «δολοφονίες σε συμμορία σε σύνδεση με τρομοκρατική οργάνωση».

Στη διάρκεια της έρευνας παρέμεινε σχεδόν συστηματικά σιωπηλός απέναντι στους εφέτες ανακριτές που τον είχαν κλητεύσει περίπου δέκα φορές.

Ο Βέλγος Ουσάμα Ατάρ, οποίος φέρεται να είχε σχεδιάσει τις επιθέσεις από τη Συρία, θα δικαστεί ερήμην για «διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης» και «συνέργεια σε δολοφονίες σε συμμορία».  Έχει ταυτοποιηθεί υπό το πολεμικό όνομα «Αμπού Άχμεντ» και θεωρείται εμίρης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος αλλά δεν έχει ανακριθεί ποτέ. Θεωρείται ότι σκοτώθηκε από υπηρεσίες πληροφοριών.

Οι δικαστές έχουν διατάξει επίσης την παραπομπή σε δίκη, για συνέργεια στα εγκλήματα αυτά, πολλών φερόμενων ως μελών του γαλλο-βελγικού τζιχαντιστικού πυρήνα που πραγματοποίησε τις επιθέσεις της 22ας Μαρτίου 2016 στις Βρυξέλλες που προκάλεσαν 32 θανάτους: των Σοφιέν Αγιαρί, Οσάμα Κραγέμ, Μοχάμεντ Αμπρινί, Μοχάμεντ Μπακαλί.

Με πληροφορίες του ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ