Γαλλία: Ο Μακρόν πέρασε τον Φιγιόν σε δημοφιλία

Γαλλία: Ο Μακρόν πέρασε τον Φιγιόν σε δημοφιλία Facebook Twitter
0

 

Ο κεντρώος πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είναι για πρώτη φορά πιο δημοφιλής σε σχέση με τον συντηρητικό αντίπαλό του Φρανσουά Φιγιόν στην κούρσα για τη διεκδίκηση της προεδρίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Odoxa για λογαριασμό του περιοδικού L'Express και του ραδιοφωνικού δικτύου France Inter.

 

Ο Μακρόν διετέλεσε υπουργός Οικονομίας επί προεδρίας του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ μέχρι που παραιτήθηκε φέτος για να ιδρύσει το δικό του πολιτικό κίνημα και να κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις προεδρικές του επόμενου έτους.

 

Στη δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο Μακρόν εμφανίζεται να είναι ο πιο δημοφιλής από τους 25 γάλλους πολιτικούς με ποσοστό αποδοχής 35%, όμοιο με εκείνο που είχε πριν από ένα μήνα.

 

Το ποσοστό αυτό τον φέρνει στην πρώτη θέση κι ακολουθεί ο Αλέν Ζιπέ με 33% --και απώλειες 4 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση-- κι έπεται ο Φιγιόν με 31%, η δημοτικότητα του οποίου έπεσε 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση.

 

Στο τέλος Νοεμβρίου ο Φιγιόν επικράτησε του Ζιπέ στις προκριματικές για το προεδρικό χρίσμα του συντηρητικού κόμματος.

 

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η ηγέτις του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, της οποίας η δημοτικότητα αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα κι ανήλθε στο 27%.

 

Οι δημοσκοπήσεις σχετικά με τις προθέσεις των ψηφοφόρων εμφανίζουν τον Φιγιόν και την Λεπέν στην πρώτη και δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τον επόμενο Απρίλιο και τους ίδιους να φθάνουν στον δεύτερο γύρο τον Μάιο με τον Φιγιόν πιθανό νικητή με πλειοψηφία δύο τρίτων.

 

Η δημοσκόπηση της Odoxa διεξήχθη ανάμεσα σε 995 ερωτηθέντες στις 14 και 15 Δεκεμβρίου.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Διεθνή / Ο δισεκατομμυριούχος που χρηματοδοτεί τη γαλλική Ακροδεξιά

Καθώς η Γαλλία εκλέγει χιλιάδες δημάρχους, ένας δισεκατομμυριούχος που δεν ζει καν στη χώρα επιχειρεί να επηρεάσει το πολιτικό της μέλλον, χρηματοδοτώντας δίκτυα, υποψηφίους και οργανώσεις που κινούνται στον χώρο της ακροδεξιάς
THE LIFO TEAM
Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Διεθνή / Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Μια σειρά πρόσφατων μέτρων, όπως η απαγόρευση χρήσης μακιγιάζ για τις γυναίκες στον δημόσιο τομέα και η περσινή επιβολή της πλήρους κάλυψης του σώματος στις δημόσιες παραλίες, εντείνουν τους φόβους για στροφή προς τον συντηρητισμό
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / To Ιράν προειδοποιεί για «ανεπανόρθωτη καταστροφή» αν στοχοποιηθούν οι ενεργειακές του εγκαταστάσεις

Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα πλήξει «ανεπανόρθωτα» τις ενεργειακές υποδομές σε ολόκληρη την περιοχή, διατηρώντας τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα
THE LIFO TEAM