Γαλλία: Νέες απεργίες αλλά και διαβουλεύσεις για το συνταξιοδοτικό την ερχόμενη εβδομάδα

Γαλλία: Νέες απεργίες και διαβουλεύσεις για το συνταξιοδοτικό την ερχόμενη εβδομάδα Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Για τον ενδέκατο γύρο των απεργιακών κινητοποιήσεων στις 6 Απριλίου προετοιμάζονται εργαζόμενοι και συνδικάτα στη Γαλλία ενάντια στην αμφιλεγόμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν.

Στο μεταξύ, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν θα επιχειρήσει αυτήν την εβδομάδα να κατευνάσει τα πνεύματα, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Τετάρτη όποτε θα συναντηθεί στο πρωθυπουργικό Μέγαρο με τους επικεφαλής των συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας.

Ωστόσο, πρόκειται για μια συνάντηση από την οποία δεν αναμένεται να υπάρξουν νέα δεδομένα, αφού η μεν κυβέρνηση εμμένει στις θέσεις της υπέρ της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος και τα συνδικάτα στις θέσεις τους κατά. 

Ανυποχώρητη η κυβέρνηση Μακρόν

Μια έξοδος από την πολιτική και κοινωνική κρίση θα μπορούσε, ίσως, να υπάρξει αν η κυβέρνηση αποδεχόταν την πρόταση του συνδικάτου CFDT (το οποίο ιστορικά πρόσκειται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα) υπέρ της προσωρινής παύσης της διαδικασίας αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ενδεχόμενο που όμως έχει κατηγορηματικά απορρίψει ο πρόεδρος Μακρόν.

Παράλληλα, δεν αναμένεται να προκύψουν νέα δεδομένα ούτε από τη συνάντηση που προγραμματίζει η πρωθυπουργός της Γαλλίας με τους επικεφαλής των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Από τον χώρο της αριστεράς η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν, το γαλλικό ΚΚ και οι Οικολόγοι έχουν δηλώσει πως δεν σκοπεύουν να παραστούν, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Δημοψήφισμα προτείνει η αριστερά

Ωστόσο, οι βουλευτές των κομμάτων της αριστεράς έχουν δηλώσει πως θα μεταβούν εν σώματι την ερχόμενη Τρίτη στο πρωθυπουργικό Μέγαρο όπου θα παραδώσουν την πρότασή τους για τη διενέργεια δημοψηφίσματος επί του συνταξιοδοτικού, η οποία αν γίνει δεκτή εκ των πραγμάτων θα παγώσει τη διαδικασία έγκρισης του.

Από τον χώρο της ακροδεξιάς η Μαρίν Λεπέν έχει δηλώσει πως θα παραστεί στη συνάντηση με την Μπορν απλά και μόνο για να καταγγείλει τις κυβερνητικές πρακτικές, ενώ σε ότι αφορά τον χώρο της κεντροδεξιάς οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν δηλώσει πως θα παραστούν, πλην όμως το κόμμα τους δίνει προς το παρόν εικόνα διάλυσης.

Κομβική η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου

Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι στις 14 Απριλίου το Συνταγματικό Συμβούλιο θα τοποθετηθεί ως προς το αν και κατά ποσό η προωθούμενη από την κυβέρνηση αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι συμβατή προς το γαλλικό Σύνταγμα.

Στο εν λόγω εννεαμελές συμβούλιο συμμετέχουν δύο πρώην πρωθυπουργοί: ο σοσιαλιστής Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος προεδρεύει και ο κεντροδεξιός 'Αλεν Ζιουπέ. Το γεγονός ότι οι σχέσεις του Φαμπιούς με τον Μακρόν είναι σύμφωνα με όσους γνωρίζουν τα γαλλικά πρόσωπα και πράγματα «παγερές», έχει ήδη πυροδοτήσει φήμες ότι το πόρισμά του θα είναι αρνητικό για την κυβέρνηση, παρά το ό,τι τα περισσότερα μέλη του είναι επιλογές του Γάλλου Προέδρου.

Στην περίπτωση αυτή το Συνταγματικό Συμβούλιο θα μπορούσε ως από μηχανής θεός να οδηγήσει σε μια πρόσκαιρη έξοδο από την κρίση που ταλανίζει τις τελευταίες εβδομάδες τη Γαλλία, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση η λύση αυτή να είναι τελική. Αν πάλι το πόρισμά του είναι θετικό για την κυβέρνηση οι εντάσεις, σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις, θα συνεχιστούν με τα συνδικάτα να ελπίζουν πως υπό την πίεση των απεργιών η κυβέρνηση θα υποχωρήσει και την κυβέρνηση να ελπίζει πως υπό την πίεση των κοινωνικών προβλημάτων που δημιουργούνται συνεπεία των απεργιών τα συνδικάτα, είτε θα διασπαστούν, είτε θα κάνουν πίσω.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Διεθνή / Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Μετά την υποδοχή του προέδρου και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ από την Κέιτ Μίντλετον και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή καλωσορίσματος με τον βασιλιά και τη βασίλισσα
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του -

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του - «Διαφωνούσα μαζί του»

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήταν πατέρας, σύζυγος και άνθρωπος με πίστη, και ελπίζω πως, ό,τι κι αν σημαίνει η σύνδεση με τον Θεό, να την ένιωσε εκείνη τη στιγμή.»
LIFO NEWSROOM