Γαλλία: Άνδρας καταδικάστηκε για βιασμό 11χρονης- Η υπόθεση που οδήγησε στη θέσπιση «ηλικίας συναίνεσης»

Γαλλία: 28χρονος καταδικάστηκε για βιασμό 11χρονης- Η υπόθεση που οδήγησε στη θέσπιση ηλικίας συναίνεσης Facebook Twitter
0

Ένας 33χρονος σήμερα άνδρας καταδικάστηκε για τον βιασμό ενός 11χρονου κοριτσιού σε μια υπόθεση-ορόσημο που οδήγησε στη θέσπιση ηλικίας συναίνεσης στη Γαλλία.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, παραδέχθηκε ότι είχε σεξουαλική επαφή με τη μαθήτρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το 2017. Την είχε συναντήσει σε ένα πάρκο. Ήταν 28 ετών τότε εκείνος και επέμεινε ότι το κορίτσι είχε συναινέσει.

Αργά την Παρασκευή, ο άνδρας κρίθηκε ένοχος για βιασμό ανηλίκου και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 8 ετών.

Στην προηγούμενη δίκη πριν από σχεδόν πέντε χρόνια, προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις καθώς η κατηγορία του βιασμού μειώθηκε σε σεξουαλική επίθεση. Η επακόλουθη πολιτική διαμάχη οδήγησε στον καθορισμό ενός ελάχιστου ορίου ηλικίας συναίνεσης των 15 ετών στη Γαλλία, πέρυσι τον Απρίλιο.

Μέχρι τότε, η γαλλική νομοθεσία απαιτούσε από έναν κατήγορο ηλικίας κάτω των 15 ετών να αποδείξει ότι υπήρχε «βία, περιορισμός, απειλή ή αιφνιδιασμός», ελλείψει των οποίων οι ερευνητές χαρακτήριζαν το περιστατικό ως το μικρότερο αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης.

Τώρα ο νόμος θεωρεί το σεξ με οποιονδήποτε κάτω των 15 ετών ως αυτομάτως μη συναινετικό, και ως εκ τούτου βιασμό.

Για την υπόθεση διατάχθηκε νέα έρευνα. Επειδή όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί αναδρομικά, η υπόθεση κρίθηκε βάσει της προηγούμενης νομοθεσίας. Ο άνδρας κατηγορήθηκε για βιασμό αφού οι δικαστές αποφάσισαν ότι υπήρχε «ηθικός περιορισμός και έκπληξη» στις πράξεις του.

Η δίκη, η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη και ήταν κλειστή για το κοινό και τον Τύπο, κρίθηκε από μια επιτροπή πέντε δικαστών χωρίς ενόρκους.

Επιτράπηκε να παρευρεθούν μόνο ορισμένες ενώσεις προστασίας παιδιών και φεμινιστικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο άνδρας μίλησε για πρώτη φορά στο νεαρό κορίτσι σε ένα πάρκο κοντά στην είσοδο του σχολείου της στο Montmagny, στο Val-d'Oise βόρεια του Παρισιού, τον Απρίλιο του 2017.

Λίγες μέρες αργότερα συναντήθηκαν ξανά και την «Δίδαξε να φιλάει… και πολλά άλλα», μετά την κάλεσε στο διαμέρισμά του εκεί κοντά. Η κοπέλα δεν αρνήθηκε και τον ακολούθησε.

Του έκανε στοματικό σεξ στο κλιμακοστάσιο στον ένατο όροφο του κτιρίου, όταν τους διέκοψε ένας επιστάτης. Στη συνέχεια, το κορίτσι πήγε στο διαμέρισμα του άνδρα δύο ορόφους πιο κάτω, όπου έγινε «διείσδυση χωρίς βία».

Στη συνέχεια, όπως ισχυρίστηκε το κορίτσι, της είπε να μην πει τίποτα για αυτό που συνέβη, αλλά εκείνη κάλεσε αμέσως τη μητέρα της και της είπε ότι είχε πέσει θύμα βιασμού.

Μετά από ανάκριση της αστυνομίας, ο κατηγορούμενος είπε ότι το κορίτσι είχε συναινέσει και ότι δεν είχε ιδέα ότι ήταν μόνο 11 ετών. Νόμιζε ότι ήταν 16 ή 18. Η ίδια το αρνήθηκε, λέγοντας ότι του είχε πει την ηλικία της και του είχε έδειξε το σχολικό της βιβλίο αποκαλύπτοντας την τάξη, στην οποία φοιτούσε.

Στην πρώτη δίκη το 2018, ο εισαγγελέας αποφάσισε ότι, επειδή το κορίτσι δεν είχε πει ρητά όχι, είχε συναινέσει στην σεξουαλική πράξη και ότι ο κατηγορούμενος θα έπρεπε να αντιμετωπίσει μικρότερη κατηγορία, αυτή της σεξουαλικής επίθεσης.

Ως αποτέλεσμα της κατακραυγής που ακολούθησε, όμως, το δικαστήριο αποφάσισε να διατάξει νέα έρευνα. Έπειτα από τριετή έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, ενώ δεν υπήρχε «βία ή σωματικός περιορισμός», υπήρχε σαφής χρήση του «ηθικού περιορισμού» και αποφάσισε την διενέργεια νέας δίκης, αυτή η φορά με την κατηγορία του βιασμού.

«Είναι σκανδαλώδες να κάνουμε μια νομική συζήτηση για το αν ένα παιδί 11 ετών συναίνεσε», είπε η δικηγόρος της οικογένειας του κοριτσιού, Carine Durrieu-Diebolt, το 2017.

Περιέγραψε την απόφαση της Παρασκευής ως «δίκαιη» και είπε ότι ήταν «μια αναγνώριση του λόγου του θύματος πάνω από όλα».

«Είναι επίσης μια νίκη του νόμου, καθώς η υπόθεση οδήγησε σε νομοθετικές αλλαγές» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι «Την εποχή όλων αυτών των γεγονότων, η γαλλική νομοθεσία βρισκόταν πίσω από άλλες ευρωπαϊκές νομοθεσίες».

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα οχιάς

Διεθνή / Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού

Η 40χρονη Βρετανίδα είχε πάει στην Κύπρο για να γιορτάσει τα γενέθλιά της - Ένα φίδι μήκους 1,5 μέτρου τη δάγκωσε στο πόδι την ώρα που ετοιμαζόταν να κάνει διαλογισμό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
O Ο. Τζ. Σίμπσον πλήρωσε μαφιόζους για να δολοφονήσουν την πρώην σύζυγό του, ισχυρίζεται μάρτυρας «κλειδί»

Διεθνή / O Ο. Τζ. Σίμπσον πλήρωσε μαφιόζους για να δολοφονήσουν την πρώην σύζυγό του, ισχυρίζεται μάρτυρας «κλειδί»

Ο θρύλος του αμερικανικού ποδοσφαίρου έφυγε από τη ζωή στις 10 Απριλίου - Μετά τη διπλή δολοφονία ο μάρτυρας κατέθεσε στην αστυνομία αλλά αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις δικαστικές Αρχές, όταν δέχτηκε απειλές για τη ζωή του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Εκλογές στην Κορατία: Ο συνασπισμός υπό τους Σοσιαλδημοκράτες απειλεί την υποστήριξη προς την Ουκρανία

Διεθνή / Εκλογές στην Κροατία: Ο συνασπισμός υπό τους Σοσιαλδημοκράτες απειλεί την υποστήριξη προς την Ουκρανία

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Κροατική Δημοκρατική Ένωση μπορεί να χάσει την πλειοψηφία από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών με επικεφαλής τον λαϊκιστή πρόεδρο
NEWSROOM