Σχεδόν μία στις πέντε, από τις 102 γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους πέρυσι στη Γαλλία, δολοφονημένες από τον νυν ή πρώην σύντροφό τους, είχε καταθέσει μήνυση εναντίον του για άσκηση βίας, σύμφωνα με στοιχεία για τις γυναικοκτονίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα. 

 

Το 35% των γυναικοκτονιών συνέβησαν ενώ τα θύματα είχαν ήδη υποστεί βία- σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική- από τον σύντροφό τους, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας. 

 

Επίσης, το 18% των θυμάτων είχαν καταθέσει μήνυση έπειτα από αυτά τα γεγονότα. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρμανέν, ανακοίνωσε την κατά προτεραιότητα επεξεργασία των μηνύσεων για ενδοοικογενειακή βία, όπως και ότι θα οριστεί αξιωματικός ειδικευμένος σε αυτά τα περιστατικά σε κάθε αστυνομικό τμήμα και μονάδα.

 

Ο αριθμός των θανάτων από ενδοοικογενειακή βία πέρυσι- 102 γυναίκες, 23 άνδρες- ήταν ο πιο χαμηλός των τελευταίων 15 ετών, έπειτα από ένα «μαύρο» 2019, κατά το οποίο καταγράφηκαν 146 γυναικοκτονίες. 

 

Στο ένα τρίτο των δολοφονιών- ανεξαρτήτως φύλου- ο δράστης έκανε χρήση πυροβόλου όπλου. Η συντριπτική πλειονότητα (86%) των εγκλημάτων συνέβησαν στο σπίτι, του θύματος ή του δράστη. Σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) έλαβαν χώρα στο πλαίσιο χωρισμού.

 

Οι δράστες ήταν στη συντριπτική πλειονότητά τους άνδρες (82%) Γάλλοι υπήκοοι, ηλικίας 30-49 ετών (43%) ή άνω των 70 ετών (22%), άνεργοι ή συνταξιούχοι (66%). Οι γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους ήταν στην πλειονότητά τους ηλικίας 30-49 ετών (40%) ή άνω των 70 ετών (21%). Στις μισές και πλέον περιπτώσεις (52%) είχαν καταναλωθεί ναρκωτικά, ψυχοτρόπες ουσίες ή αλκοόλ από τον δράστη ή το θύμα. 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP