Gazprom: Η τιμή του φυσικού αερίου μπορεί να αυξηθεί κατά 60% τον χειμώνα

Φυσικό αέριο: Η Gazprom προειδοποιεί με αύξηση των ευρωπαϊκών τιμών κατά 60% Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου για την Ευρώπη θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά επιπλέον 60% ξεπερνώντας τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα αυτόν τον χειμώνα, καθώς οι εξαγωγές και η παραγωγή της κρατικής εταιρείας συνεχίζουν να μειώνονται εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων.

Η ροή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία μειώθηκε φέτος, μετά το κλείσιμο του ενός αγωγού από το Κίεβο κατόπιν της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και μετά τη διένεξη που προκλήθηκε σχετικά με τμήματα του εξοπλισμού των αγωγού Nord Stream 1, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

«Οι ευρωπαϊκές τιμές spot έχουν φθάσει τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, εάν παραμείνει η τάση αυτή, οι τιμές θα ξεπεράσουν τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα», προειδοποιεί η Gazprom.

Η τιμή χονδρικής στην ολλανδική αγορά spot έφθασε την άνοιξη στα 335 ευρώ ανά μεγαβάτ/ώρα (MWh), σε ιστορικό υψηλό. Έκτοτε έπεσε στα 226 ευρώ ανά MWh σήμερα, αλλά παραμένει σε πολύ υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο, όταν βρισκόταν στα 46 ευρώ ανά MWh.

Μειωμένες ροές

Το Κίεβο έκλεισε έναν από τους εξαγωγικούς δρόμους της Gazprom προς την Ευρώπη, ενώ η Gazprom μείωσε τη ροή στο 20% της δυναμικότητας του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία με την πρόφαση διένεξης σχετικά με τον εξοπλισμό.

Συνολικά, οι εξαγωγές της Gazprom μειώθηκαν κατά 36,2% στα 78,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανάμεσα στη 1η Ιανουαρίου και τις 15 Αυγούστου και η παραγωγή έχει μειωθεί κατά 13,2% στα 274,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε σχέση με το επίπεδο της ίδιας περιόδου πέρυσι, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ρωσικής κρατικής εταιρείας.

Η παραγωγή της Gazprom ήταν μέχρι στιγμής μειωμένη κατά 32,2% τον Αύγουστο, έναντι 35,8% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, δηλώνει ο Evgeniy Suvorov, οικονομολόγος στη CentroCreditBank, στο κανάλι του MMI στο Telegram, προσθέτοντας ότι οι εξαγωγές έχουν μειωθεί κατά 59% έναντι 58,4% τον περασμένο μήνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΩΡΑ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ

Διεθνή / «Θέλω να κάνω τον εαυτό μου περιττό»: Ένας βουλευτής μάχεται για την αυτοκυβέρνηση της Γροιλανδίας

Ο νεοεκλεγμένος βουλευτής Qarsoq Høegh-Dam, φιλοδοξεί να κάνει τον ρόλο του «περιττό», μεταφέροντας σταδιακά την εξουσία από την Κοπεγχάγη στη Γροιλανδία και προωθώντας την πλήρη αυτοκυβέρνηση του νησιού
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Διεθνή / Έρευνα: Σε ποια χώρα της Ευρώπης βρίσκονται οι πιο αγχωμένοι εργαζόμενοι - Τι ισχύει για την Ελλάδα

Μια νέα μελέτη που καλύπτει 160 χώρες συγκρίνει τα επίπεδα άγχους στην Ευρώπη με αυτά του υπόλοιπου κόσμου, καταλήγοντας σε ένα μείγμα καλών και κακών ειδήσεων για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες της γηραιάς ηπείρου
THE LIFO TEAM
Η δημοπρασία που φέρνει το design στο πιο ακριβό του σημείο

Διεθνή / Όλα όσα κρύβει η πώληση της συλλογής Γκούντσμπουργκ, η δημοπρασία design που μπορεί να γράψει ιστορία

Καθρέφτες της Κλοντ Λαλάν, έπιπλα του Ρουλμάν και του Ζαν Ρουαγιέρ, αλλά και έργα των Ρόθκο, Πικάσο και Πωλ Κλέε, συνθέτουν μια συλλογή που φέρνει ξανά στο προσκήνιο το κύρος και τη δύναμη του design.
THE LIFO TEAM
ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΧΑΜΕΝΕΕΙ

Διεθνή / Από το τελεσίγραφο στην εκεχειρία: Το παρασκήνιο της συμφωνίας Χαμενεΐ-Τραμπ

Λίγο πριν η Μέση Ανατολή βρεθεί στο χείλος μιας καταστροφικής σύγκρουσης, μια αιφνιδιαστική διπλωματική στροφή και ένα παρασκηνιακό θρίλερ επαφών, οδήγησαν σε μια εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
THE LIFO TEAM