Φον ντερ Λάιεν: Περίπου 275 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν με επισιτιστική ανασφάλεια

Φον ντερ Λάιεν: Περίπου 275 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν από την επισιτιστική κρίση Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Περίπου 275 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επισιτιστικής ανασφάλειας φέτος, ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προειδοποίησε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η αξιωματούχος επεσήμανε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν έχει μόνο αντίκτυπο στην οικονομία, τη γεωπολιτική ή τις αρχιτεκτονικές ασφάλειας, αλλά και στη ζωή και τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που φοβούνται ότι δε θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να θερμάνουν τα σπίτια τους ή να ταΐσουν τα παιδιά τους.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σύγκρουση κρίσεων που θα επιδεινώσει την επισιτιστική ανασφάλεια και την ανασφάλεια του χρέους σε όλο τον κόσμο. Μερικά από αυτά είναι κληρονομιά της πανδημίας και ευρύτερα ζητήματα που συνδέονται με το κόστος ζωής. Για παράδειγμα, οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας που έχουν αυξήσει το κόστος των λιπασμάτων ή των εξαγωγών μεταφοράς», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

«Είτε κυκλικές είτε δομικές, όλες αυτές οι επιπτώσεις έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: επιδεινώνονται μαζικά -και σκόπιμα- από τις ενέργειες του Πούτιν», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας ότι τα τρόφιμα χρησιμοποιούνται από το Κρεμλίνο ως «όπλο».

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να περιγραφεί ο βομβαρδισμός των εγκαταστάσεων αποθήκευσης σιτηρών από τη Ρωσία και ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών, -και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και η κλοπή- περίπου 20 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που βρίσκονται σήμερα παγιδευμένα στην Ουκρανία», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, η οποία ξεκαθάρισε ότι από τις κυρώσεις της ΕΕ εξαιρούνται τα τρόφιμα και είναι προσεκτικά σχεδιασμένες για να αποφευχθεί ο αρνητικός αντίκτυπος.

«Οι κυρώσεις μας δεν αγγίζουν βασικά προϊόντα διατροφής. Δεν επηρεάζουν το εμπόριο σιτηρών ή άλλων τροφίμων μεταξύ της Ρωσίας και τρίτων χωρών και το εμπάργκο στα λιμάνια περιλαμβάνει συγκεκριμένα πλήρεις απαλλαγές αγροτικών προϊόντων», πρόσθεσε και τόνισε ότι η επισιτιστική κρίση τροφοδοτείται από τον επιθετικό πόλεμο του Ρώσου Προέδρου Πούτιν.

Ως απάντηση στην επισιτιστική κρίση, η Πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθούν οι αγορές ανοιχτές και να διασφαλιστεί από όλους τους εταίρους της ΕΕ ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί ούτε έλεγχοι στις εξαγωγές τροφίμων. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία να δημιουργηθούν «διάδρομοι Αλληλεγγύης». Όπως είπε, η ΕΕ εργάζεται σκληρά πάνω σε εναλλακτικούς τρόπους για να εξαχθούν τα σιτηρά, που έχουν αποκλειστεί στην Ουκρανία, το συντομότερο δυνατό.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η πλειονότητα των ουκρανικών σιτηρών μπορεί να εξαχθεί εγκαίρως μόνο μέσω της Μαύρης Θάλασσας, γι' αυτό τα λιμάνια της Ουκρανίας θα πρέπει να μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά και ευχαρίστησε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών προς αυτόν τον σκοπό.

Τέλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στην ανάγκη αλληλεγγύης και υποστήριξης προς τις χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην επένδυση επιπλέον 225 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες ανάγκες των χωρών αυτών και στην άμεση κινητοποίηση 600 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης. Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στην Αίγυπτο για να συζητήσει με τον Πρόεδρο Αλ-Σίσι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από διεθνείς φοιτητές λόγω Τραμπ

Διεθνή / Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από φοιτητές λόγω Τραμπ

Οι νέες πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ προκαλούν μαζική φυγή διεθνών φοιτητών από τις ΗΠΑ, με τα πανεπιστήμια να χάνουν έως και $1 δισ. σε δίδακτρα - Ποιες σχολές πλήττονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Διεθνή / Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Το λιμάνι του Ρότερνταμ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση, διαθέτοντας χώρο για πολεμικά πλοία και κρίσιμα εφόδια - Πώς η Ευρώπη αναδιαμορφώνει την αμυντική της στρατηγική
LIFO NEWSROOM
Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Διεθνή / Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Ο Ερσίν Τατάρ απαντά στις επικρίσεις για πλήρη εξάρτηση του από την Τουρκία και ισχυρίζεται πως η ύπαρξη του Κυπριακού οφείλεται στις «σφαγές» Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους το 1963-1964
LIFO NEWSROOM
Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Διεθνή / Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Το Υπουργείο Άμυνας θέλει να μετατρέψει τα ερείπια της Ράφα σε «ανθρωπιστική πόλη» υπό στρατιωτικό έλεγχο – Νομικοί κάνουν λόγο για σχέδιο εγκλεισμού και εκτοπισμού ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Ιδιαίτερα τραγική από τις πλημμύρες στο Τέξας ήταν η κατάσταση στο Camp Mystic, μια κατασκήνωση χριστιανικής οργάνωσης για κορίτσια - Διαμαρτυρίες για την έλλειψη έγκαιρης ειδοποίησης - Εκκλήσεις για σύγχρονα συστήματα συναγερμού
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Πάνω από 80 νεκροί από ξαφνικές πλημμύρες στο Τέξας - Ανεπαρκείς ειδοποιήσεις, ανεπαρκές σύστημα προειδοποίησης και καθυστερημένη αντίδραση οδήγησαν σε τραγωδία στην πιο επιρρεπή σε πλημμύρες περιοχή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM