«Όλες οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς την ίδια ημέρα», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε χθες ότι θα εξετάσει την έγκριση για το πρώτο εμβόλιο της Pfizer μια εβδομάδα νωρίτερα από το αναμενόμενο, στις 21 Δεκεμβρίου - αντί για τις 29 Δεκεμβρίου που ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

 

Μετά την έγκριση του εμβολίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει την τελική έγκριση το πολύ εντός τριών ημερών, μετά από διαβουλεύσεις με τις 27 κυβερνήσεις των κρατών μελών.

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες από το βήμα της Βουλής ότι η επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού «Ελευθερία» σηματοδοτεί την απελευθέρωση από την «ομηρία και τους καταναγκασμούς της πανδημίας».

 

Το σχέδιο εμβολιασμού αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στα επόμενα 24ωρα και πρόκειται για μία άσκηση που ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης χαρακτήρισε ως την «μεγαλύτερη ίσως άσκηση εφοδιαστικής αλυσίδας που έχει γίνει μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο».

 

Το σχέδιο προβλέπει 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και 65 κινητές μονάδες. «Η απειλή θα καραδοκεί έως τον εμβολιασμό του 60% του πληθυσμού και γι' αυτό η προσήλωση στα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστεί. Θα φοράμε μάσκα κατά το εμβόλιο και θα φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο» είπε χθες ο πρωθυπουργός. 

 

Σε πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι άνθρωποι του συστήματος Υγείας και οι ευπαθείς ομάδες, ενώ μετά τον Φεβρουάριο, θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στους υπόλοιπους πολίτες. Ωστόσο, δεν αναμένεται να εμβολιαστούν έγκυες, ανήλικα παιδιά, αλλά και όσοι έχουν ήδη νοσήσει από κορωνοϊό.

 

Το ραντεβού θα γίνεται μέσω άυλης συνταγογράφησης και οι πολίτες θα λαμβάνουν SMS σχετικά με την ημερομηνία του ραντεβού όπου θα πρέπει να κάνουν αποδοχή ή να το απορρίψουν και να αναζητηθεί νέα ημερομηνία.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr