Φόβοι ότι χιλιάδες παιδιά - σκλάβοι δουλεύουν σε παράνομες φυτείες κάνναβης στο Λονδίνο

Φόβοι ότι χιλιάδες παιδιά - σκλάβοι δουλεύουν σε παράνομες φυτείες κάνναβης στο Λονδίνο Facebook Twitter
0

Ειδικοί προειδοποιούν ότι μεγάλος αριθμός παιδιών σκλάβων πιθανόν να εργάζεται σε φυτείες κάνναβης στο Λονδίνο.

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται μετά τη δημοσιοποίηση νέων στοιχείων που δείχνουν την άνοδο της παράνομης καλλιέργειας κάνναβης στη βρετανική πρωτεύουσα.

Η αστυνομία έχει εντοπίσει 314 παράνομες φυτείες κάνναβης στο Λονδίνο από το 2016, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα London Evening Standard - δηλαδή περίπου μία ανά δύο ημέρες.

Ειδικοί εκτιμούν ότι παιδιά από το Βιετνάμ και άλλες χώρες πέφτουν θύματα trafficking και απαγάγονται προκειμένου να δουλέψουν σε αυτές τις φυτείες, οι οποίες συχνά βρίσκονται σε κατοικίες. Επισημαίνουν επίσης ότι το μέγεθος του προβλήματος έχει υποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό.

«Ο μεγάλος αριθμός των φυτειών κάνναβης στο Λονδίνο και το trafficking παιδιών από το Βιετνάμ προκειμένουν να δουλέψουν σε αυτές είναι εξαιρετικά ανησυχητικά», δήλωσε ο Jakub Sobik, εκπρόσωπος της οργάνωσης Anti-Slavery International.

«Δυνητικά χιλιάδες παιδιά και νέοι διακινούνται από το Βιετνάμ και πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από αδίστακτες εγκληματικές συμμορίες», πρόσθεσε.

Η Βρετανία θεωρείται ένας παγκόσμιος ηγέτης στον αγώνα κατά της δουλείας προωθώντας το 2015 την Σύγχρονη Πράξη για τη Δουλεία σύμφωνα με την οποία καταδικάζονται ισόβια οι διακινητές, προστατεύονται καλύτερα οι ευάλωτες ομάδες ενώ αναγκάζονται μεγάλες επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την απειλή της καταναγκαστικής εργασίας.

Ωστόσο, τα παιδιά-θύματα της δουλείας δεν έχουν καμία εγγύηση για εξειδικευμένη υποστήριξη και ακτιβιστές λένε ότι η νομοθεσία δεν έχει κάνει καμμία σοβαρή τομή στο trafficking, το οποίο εκτιμάται ότι κοστίζει στη Βρετανία δισεκατομμύρια λίρες το χρόνο.

Τον Φεβρουάριο η βρετανική κυβέρνηση είχε δεχθεί επικρίσεις για την άρνησή της να χορηγήσει άσυλο σε ένα ορφανό άτομο από το Βιετνάμ, το οποίο είχαν φέρει διακινητές στη χώρα ως παιδί για να εργαστεί στη βιομηχανία της κάνναβης.

Η Βρετανία φιλοξενεί τουλάχιστον 136.000 σύγχρονους σκλάβους, σύμφωνα με την αυστραλιανή ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα Walk Free- αριθμός δέκα φορές πάνω τη σχετική εκτίμηση της κυβέρνησης το 2013.

Πέρυσι πάνω από 2.000 ύποπτες περιπτώσεις για διακίνηση παιδιών αναφέρθηκαν στις βρετανικές αρχές, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούσαν σεξουαλική εκμετάλλευση, καταναγκαστικές οικιακές εργασίες ή καταναγκαστική εργασία.

Χιλιάδες παιδιά διακινούνται παράνομα από χώρες όπως το Βιετνάμ, το Σουδάν, την Ερυθραία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

Διεθνή / Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

«Εκτιμούμε ότι περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι παραμένουν στη συνοικία Ζεϊτούν, οι περισσότεροι χωρίς νερό και τρόφιμα», ανέφερε εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας
LIFO NEWSROOM
Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Διεθνή / Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει πλέον το δόγμα Πούτιν περί ειρήνης και όχι εκεχειρίας και αυτό προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, που φοβάται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πιέσει την Ουκρανία να συνθηκολογήσει
LIFO NEWSROOM
Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Διεθνή / Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Τι επισημαίνεται στη δήλωση που συνυπογράφουν Εμανουέλ Μακρόν, Τζόρτζια Μελόνι, Φρίντριχ Μερτς, Κιρ Στάρμερ, Αλεξάντερ Στουμπ, Ντόναλντ Τουσκ, Αντόνιο Κόστα και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM