Φόβοι για νέα σύρραξη στη Γάζα μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Φόβοι για νέα σύρραξη στη Γάζα μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/MOHAMMED SABER
0

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε στόχους στη Λωρίδα της Γάζας με το Ισραήλ να κάνει λόγο για προληπτικό χτύπημα κατά παλαιστινιακών φατριών που φέρονται να σχεδιάζουν επιθέσεις με ρουκέτες κατά της χώρας. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα. 

Παλαιστινιακές Αρχές αναφέρουν πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άτομα και άλλοι 55 τραυματίστηκαν. Μεταξύ αυτών είναι και ένας διοικητής του Ισλαμικού Τζιχάντ, ο Tayseer Jabari, αλλά και ένα κοριτσάκι 8 ετών.  

Φόβοι για νέα σύρραξη στη Γάζα μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/MOHAMMED SABER

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε ο στρατός της χώρας του διεξήγαγε μια επιχείρηση «κατά μιας άμεσης απειλής» μετά τα πλήγματα που είχαν στόχο την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση.

«Το Ισραήλ διεξήγαγε αντιτρομοκρατική επιχείρηση ακριβείας εναντίον μιας άμεσης απειλής», δήλωσε ο Λαμπίντ στην τηλεόραση. «To Ισλαμικό Τζιχάντ είναι ένα υποκατάστατο του Ιράν που θέλει να καταστρέψει το κράτος του Ισραήλ και να σκοτώσει αθώους Ισραηλινούς. Θα κάνουμε όλα όσα πρέπει για να υπερασπιστούμε τον λαό μας».

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 19 μαχητές του Ισλαμικού Τζιχάντ σε εφόδους που έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Φόβοι για νέα σύρραξη στη Γάζα μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/MOHAMMED SABER

Ισλαμικό Τζιχάντ και Χαμάς, που ελέγχουν τη Λωρίδα της Γάζας, υποσχέθηκαν απάντηση στην επίθεση, προκαλώντας φόβους για άλλη μία σύρραξη - την τέταρτη - στην περιοχή από το 2008. Η πρώτη οργάνωση, δε, προειδοποίησε την άλλη πλευρά για αντιπαράθεση χωρίς όρια και κάλεσε τους αμάχους να μετακινηθούν σε καταφύγια. 

Ήδη έχουν εκτοξευτεί τουλάχιστον 160 ρουκέτες προς το Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε ο στρατός. Οι περισσότεροι εξ αυτών αναχαιτίστηκαν ενώ κάποιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά καθώς πήγαιναν στα καταφύγια.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, οι ισραηλινές δυνάμεις εκκαθάρισαν περιοχές κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, προετοιμάζοντας πιθανά αντίποινα για τη σύλληψη του διοικητή του Ισλαμικού Τζιχάντ στη Δυτική Όχθη. 

Πρόκειται για ένα από τα πλέον υψηλόβαθμα μέλη και παρότι δεν είχαν υπάρξει αντίποινα, η ομάδα είχε ζητήσει αποδείξεις πως δεν είχε υποστεί κακομεταχείριση, αλλά και απαιτούσε απελευθέρωση αρκετών κρατουμένων και τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας.

Ισχυρή ισραηλινή δύναμη και τεθωρακισμένα μετακινήθηκαν πλησίον της Λωρίδας το απόγευμα της Παρασκευής. 

Φόβοι για νέα σύρραξη στη Γάζα μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/MOHAMMED SABER

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς οι Ιρανοί παρακάμπτουν τους περιορισμούς στο διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με το εξωτερικό

Καθώς οι περιορισμοί στο διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες εντείνονται στο Ιράν λόγω του πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, πολλοί Ιρανοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στο εξωτερικό
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να συνομιλήσουμε με τους Αμερικανούς»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο CBS News ξεκαθάρισε πως - παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ - το Ιράν δεν έχει ζητήσει ούτε κατάπαυση πυρός ούτε κάποια διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την πιο ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ αποκάλυψε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης εξετάζουν όλες τις επιλογές που έχει Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει στην επαναλειτουργία της ζωτικής σημασίας πλωτής οδού
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΜΠΛΕ ΠΟΛΗ

Διεθνή / Γιατί «η πιο μπλε πόλη του κόσμου» είναι μπλε; - Το μυστήριο με το Chefchaouen στο Μαρόκο

Τα πιθανά σενάρια για το μπλε χρώμα που κυριαρχεί στους τοίχους, στις σκάλες, στις πόρτες, στις καμάρες και στα πλακόστρωτα μιας από τις πιο πολυφωτογραφημένες περιοχές του Μαρόκου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Συνολικά 178 πλοία ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας, εκδίδουμε οδηγίες προς τα πλοία και τις εταιρείες και παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα», λέει ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας
THE LIFO TEAM