Fitch: Η Τουρκία πρέπει να ανακόψει γρήγορα την απότομη πτώση της λίρας

Fitch: Η Τουρκία πρέπει να ανακόψει γρήγορα την απότομη πτώση της λίρας Facebook Twitter
EPA/ERDEM SAHIN
1

Η Τουρκία χρειάζεται να ανακόψει γρήγορα την απότομη πτώση της λίρας, προειδοποίησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch. 

Επισήμανε ότι η κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί, ύστερα από την υποβάθμισή της πριν από μόλις ένα μήνα.

Η λίρα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, καθώς η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία σχετικά με τον Αμερικανό πάστορα που έχει θέσει υπό κράτηση η Άγκυρα επέτεινε τις ανησυχίες που ήδη υπάρχουν για τον πληθωρισμό και τη γενικότερη οικονομική διαχείριση.

«Παρακολουθούμε στενά τα τρέχοντα γεγονότα», δήλωσε στο Reuters ο Πολ Γκέιμπλ, υψηλόβαθμος αναλυτής του οίκου Fitch. «Από τότε που λάβαμε την απόφαση (να υποβαθμίσουμε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας σε BB στις 13 Ιουλίου) το κλίμα στην αγορά έχει επιδεινωθεί περαιτέρω», πρόσθεσε. 

«Το βασικό σημείο πίεσης είναι το αδύναμο νόμισμα», πρόσθεσε, λέγοντας ότι ο ίδιος παρακολουθεί τι προσπαθούν να κάνουν οι τουρκικές αρχές για να ανακόψουν την πτώση της λίρας, που από τις αρχές του έτους φθάνει το 30%, με το 10% περίπου να καταγράφεται τον τελευταίο μήνα.

Η χαλάρωση της πίεσης βραχυπρόθεσμα πιθανόν να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό ενεργειών από την κεντρική τράπεζα και μια βελτίωση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο αναλυτής.

«Κοιτάμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση (πιστοληπτικής ικανότητας) δεν είναι πριν τον Δεκέμβριο και πολλά μπορούν να αλλάξουν έως τότε», τόνισε.

Η πιθανότητα μιας νέας υποβάθμισης σίγουρα υπάρχει. Ο οίκος Fitch διατήρησε «αρνητικές» τις προοπτικές για το αξιόχρεο της Τουρκίας μετά την υποβάθμιση του περασμένου μήνα.

«Από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια αρνητική αξιολόγηση και που δημοσιοποιήσαμε στον σχολιασμό μας στην τελευταία μας έκθεση πιστοληπτικής αξιολόγησης, αυτός που είναι πιο σχετικός θα ήταν μια απότομη διακοπή στην εισροή κεφαλαίων ή μια απότομη, μεγάλη επιβράδυνση της οικονομίας», δήλωσε ο Γκέιμπλ. «Ιδιαίτερα εάν εντείνει τις πιέσεις στον εταιρικό και τον τραπεζικό κλάδο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή για τον AI Darth Vader στο Fortnite – Οι φαν του Star Wars και η SAG-AFTRA καταγγέλλουν «ψηφιακή νεκρομαντεία»

Διεθνή / Οργή για τον AI Darth Vader στο Fortnite – Οι φαν του Star Wars και η SAG-AFTRA καταγγέλλουν «ψηφιακή νεκρομαντεία»

Αντιδράσεις προκαλεί η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την αναπαραγωγή της φωνής του Τζέιμς Ερλ Τζόουνς – Καταγγελία από την ένωση ηθοποιών για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο Perrier: Η Nestlé παραδέχεται παράνομες πρακτικές καθαρισμού – Το γαλλικό κράτος κατηγορείται για συγκάλυψη

Διεθνή / Σκάνδαλο Perrier: Η Nestlé παραδέχεται παράνομες πρακτικές καθαρισμού – Το γαλλικό κράτος κατηγορείται για συγκάλυψη

Έκθεση της Γαλλικής Γερουσίας αποκαλύπτει χρήση μη εγκεκριμένων φίλτρων σε φυσικά μεταλλικά νερά και σιωπή της κυβέρνησης Μακρόν από το 2022
LIFO NEWSROOM
Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες ανησυχούν: Περίπου 1,5 εκατ. ντόπιοι θα πάνε στην Ελλάδα για διακοπές

Διεθνή / Τουρκία: Περίπου 1,5 εκατ. τουρίστες επιλέγουν την Ελλάδα για διακοπές

Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες εκτιμούν ότι η Τουρκία έχει ανέβει στην 5η θέση στην κατάταξη των χωρών που επισκέπτονται περισσότερο την Ελλάδα - Οι Τούρκοι τουρίστες θα συνεισφέρουν 1 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ