Φινλανδία: Σε συναγερμό η υπηρεσία πληροφοριών του στρατού για τα σχέδια της Ρωσίας

Φινλανδία: Σε συναγερμό η υπηρεσία πληροφοριών του στρατού για τα σχέδια της Ρωσίας Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Μια ενδεχόμενη αύξηση κατά 30% του αριθμού του ανθρώπινου δυναμικού των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, στο πλαίσιο στρατιωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει προαναγγείλει η Μόσχα, συνιστά μια απειλή για το ΝΑΤΟ και θα πρέπει να υπάρξει επαγρύπνηση μπροστά σε αυτήν, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Φινλανδίας Πέκα Τούρουνε.

Στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Φινλανδία, εγκαταλείποντας μετά από δεκαετίες την πολιτική της ουδετερότητας, προχώρησε, μαζί με τη Σουηδία, σε αίτημα για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Η ένταξη της Φινλανδίας επικυρώθηκε το 2023 και ακουλούθησε η Σουηδία τον Μάρτιο του 2024.

Η Φινλανδία μοιράζεται τα μακρύτερα σύνορα ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία.

Στην ετήσια έκθεσή της, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Φινλανδίας, αναφέρει ότι η Μόσχα ανακοίνωσε σχέδια για σειρά μεταρρυθμίσεων στις ένοπλες δυνάμεις μέχρι το τέλος του 2026. «Ναι, αυτή η εξέλιξη συνιστά απειλή για το ΝΑΤΟ, ειδικά αν η μεταρρύθμιση προχωρήσει», δήλωσε ο Τούρουνε στο Reuters, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι η Μόσχα θα μπορούσε ρεαλιστικά να επιτύχει τους στόχους της μέχρι το 2030. «Πρέπει να αντιδράσουμε με την έννοια ότι πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση».

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η Μόσχα πρέπει να είναι έτοιμη να πολεμήσει το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη μέσα την επόμενη δεκαετία. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε επίσης τον Δεκέμβριο ότι ηγέτες της Δύσης «απλά τρομάζουν τους ίδιους τους πολίτες των χωρών τους ότι θα επιτεθούμε σε κάποια χώρα χρησιμοποιώντας το πρόσχημα της μυθικής ρωσικής απειλής».

Ο Τουρούνε σημείωσε ότι η Ρωσία στοχεύει σε αύξηση κατά 30% του αριθμού των στρατευμάτων της, γεγονός που θα ανεβάλει τη συνολική δύναμη του στρατού της σε 1,5 εκατομμύριο στρατιώτες. Ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων που εδρεύουν κοντά στα σύνορα με την Φινλανδία ίσως να έχει διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί από την περίοδο πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, συμπλήρωσε ο ίδιος. Πρόσθεσε ότι ένα νέο σώμα θα αναπτυχθεί στη γειτονική περιοχή της Ρωσίας της Καρελίας και οι υπάρχουσες μονάδες να επεκταθούν στη χερσόνησο Κόλα και γύρω από την Αγία Πετρούπολη. «Αυτό θα εξαρτηθεί πολύ από την κατάσταση στην Ουκρανία, είτε ο πόλεμος στην Ουκρανία τελειώσει, είτε ενδεχομένως να παραμείνει σε κάποια κατάσταση παγωμένης σύγκρουσης», κατέληξε ο ο αρχηγός της φινλανδικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΣΤΑΙΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ήταν ο Έπσταϊν Ισραηλινός κατάσκοπος; Τι αποκαλύπτει πληροφοριοδότης του FBI

Τα νέα αρχεία περιλαμβάνουν και αναφορές σε προσωπικότητες υψηλού προφίλ, επανατροφοδοτώντας την έρευνα για τον τρόπο που κινήθηκε ο Έπσταϊν μέσα στα δίκτυα της παγκόσμιας ελίτ
THE LIFO TEAM
ICE ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΙΛΑΝΟ

Διεθνή / «F*** ICE»: Βρετανός σκιέρ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων έγραψε μήνυμα διαμαρτυρίας στο χιόνι

Πριν από τους Αγώνες του 2022 είχε επικρίνει την επιλογή της Κίνας ως διοργανώτριας, επικαλούμενος ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη μεταχείριση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας
THE LIFO TEAM
Ο Έλτον Τζον κάνει λόγο για «επαίσχυντη εισβολή» της Daily Mail στην προσωπική του ζωή

Διεθνή / Ο Έλτον Τζον κάνει λόγο για «επαίσχυντη εισβολή» της Daily Mail στην προσωπική του ζωή

Ο 78χρονος καλλιτέχνης αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα της περιόδου 2000–2015, υποστηρίζοντας ότι στο σπίτι του υπήρχαν τρεις σταθερές τηλεφωνικές γραμμές και ότι «όλες είχαν παγιδευτεί»
THE LIFO TEAM