Αναταραχές στην κυβερνητική σκηνή της Φινλανδίας προκαλεί η παραίτηση της υπουργού οικονομικών εν μέσω δημοσιευμάτων για οικονομικό σκάνδαλο.

 

Η 32χρονη Katri Kulmuni θα παραιτηθεί από τη θέση της υπουργού Οικονομικών, αλλά θα συνεχίσει να ηγείται του κόμματος της, είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή.

 

Την απόφαση της παραίτησης προκάλεσε δημοσίευμα που αναφέρει ότι είχε χρησιμοποιήσει τα χρήματα των φορολογουμένων για να χρηματοδοτήσει εκπαίδευση σχετικά με το πώς να μιλά δημόσια.

 

Το κεντρώο κόμμα της Kulmuni θα συνεχίσει στην πενταμελή κυβέρνηση συνασπισμού της Φινλανδίας, πρόσθεσε.

 

Ως λόγος παραίτησης, η ίδια αναφέρθηκε την αρνητική αντίδραση, μετά από ένα άρθρο στη φινλανδική εβδομαδιαία Suomen Kuvalehti, η οποία ανέφερε ότι η υπουργός χρησιμοποίησε το ποσό των 50 χιλ. ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων προκειμένου να χρηματοδοτήσει την εκπαίδευσή της για το πώς να μιλά δημόσια.

 

Υπενθυμίζεται δε, ότι χθες η κυβέρνηση της Φινλανδίας δήλωσε ότι θα απορρίψει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης, τουλάχιστον στην παρούσα μορφή του.

 

Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν στις 19 Ιουνίου την πρότασης της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης από το εκτελεστικό του μπλοκ για την παροχή των 750 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

 

Το Ελσίνκι δηλώνει ανοιχτό σε προτάσεις κατά τις διαπραγματεύσεις, απαιτεί ωστόσο να μειωθεί το μερίδιο των επιχορηγήσεων και να αυξηθεί αντιστοίχως εκείνο που θα δοθεί με τη μορφή δανείων.

 

Με πληροφορίες του Reuters