Φιλμ-έρευνα του Guardian αποκαλύπτει αποτυχία του αμερικανικού στρατού (βίντεο)

Φιλμ-έρευνα του Guardian αποκαλύπτει αποτυχία του αμερικανικού στρατού (βίντεο) Facebook Twitter
0

Ο αμερικανός στρατιώτης/χάκερ/γκέι ήρωας που κατηγορείται από την κυβέρνηση Ομπάμα ότι έδωσε απόρρητα αρχεία στο Wikileaks, ήταν τόσο ασταθής ψυχικά λίγο πριν τον στείλουν στο Ιράκ, που είχε ακράτεια ούρων, πετούσε καρέκλες δεξιά αριστερά, την έλεγε στους ανωτέρους του σε υψηλούς τόνους με αποτέλεσμα να του κάνουν τακτικά ψυχιατρικά τεστ. Αυτό αποκαλύπτει το φιλμ-έρευνα παραγωγής του Guardian.

Ένας αξιωματούχος της στρατιωτικής βάσης του Μιζούρι, εκεί όπου είχε εκπαιδευθεί ο Manning το 2007, δήλωσε πως ο στρατιώτης ήταν «ένα παιδί με αρκετές διαταραχές» που δεν έπρεπε να έχει μπει στη δοκιμασία μιας θητείας στο Ιράκ. «Δεχόταν τέτοια πίεση και παρενόχληση από τους συναδέλφους του που μια φορά κατούρησε τις φόρμες του. Δεν έπρεπε να τον μπουζουριάσουν και να τον στείλουν πακέτο στο Ιράκ με αυτόν τον τρόπο. Ήταν ένα παιδί βαθιά διαταραγμένο. Ο στρατός απέτυχε στο καθήκον του και κανείς δεν φαίνεται να το παραδέχεται» συμπλήρωσε ο αξιωματουχος που παραμένει ανώνυμος, εξαιτίας του μένους του στρατού εναντιον του Manning και οποιουδήποτε άλλου μιλήσει υπέρ του. «Ζω σε μια περιοχή που αν τολμήσω να μιλήσω κατά του στρατού ή υπέρ του Manning θα με σταυρώσουν».

Τα όσα αποκαλύπτει ο αξιωματούχος επιβεβαιώνονται κι από απόρρητη στρατιωτική έρευνα που περιγράφει πως άλλος ένας ανώτερος του Manning πίστευε πως δεν ήταν σε θέση να υπηρετήσει στο Ιράκ.

Παρά λοιπόν τα βίαια ξεσπάσματα του στρατιώτη και τις γνωματεύσεις που μιλούσαν για διαταραχή προσαρμογής στη στρατιωτική ζωή, τον στείλανε τελικά στο Ιράκ, από όπου, όπως τον κατηγορούν τώρα, φέρεται να κατέβασε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα και να τα πάσαρε στην ιστοσελίδα Wikileaks. Στο Ιράκ ο Manning είχε πρόσβαση σε τέτοια αρχεία ως ειδικός αναλυτής στην υπηρεσία πληροφοριών.

Η έρευνα του Guardian εστιάζει την προσοχή της σε στρατιώτες που βρισκόταν μαζί με τον Manning και αποκαλύπτει οτι πολλοί από τους 300 φαντάρους που υπηρετόυσαν μαζί του είχαν πρόσβαση στον υπολογιστή που δούλευε ο Manning. Οι κωδικοί πρόσβασης ήταν γραμμένοι σε ποστ-ιτς και κολλημένοι πάνω στα λαπ-τοπ της υπηρεσίας πληροφοριών.

Ένα από τα βίντεο που φέρεται να έδωσε στο Wikileaks δείχνει δυο αμερικανικά ελικόπτερα να ανοίγουν πυρ κατά υπόπτων με τους πιλότους να καμαρώνουν που πέτυχαν τους "μπάσταρδους".

O Bradley είναι τώρα 23 χρονων και εδώ και ένα χρόνο είναι σε απομόνωση στη φυλακή. Αν εξαντλήσουν όλη την βαρβαρότητα τους οι αρχές, μπορεί να μείνει μέσα για ακόμη 50 χρόνια.

Ο ίδιος φέρεται να λέει στο φιλμ: "Δεν πιστεύω πλέον στους καλούς και τους κακούς. Υπάρχει μόνο μια πληθώρα κρατών που το καθενα ενεργεί για το δικό του συμφέρον, έχοντας διαφορετικές αρχές και αξίες φυσικά αλλά με το συμφέρον πάντα ως γνώμονα". Το φιλμ σχολιάζει και την ιδιαίτερη σχέση του Bradley με έναν άλλο στρατιώτη. Άλλοι που ήταν μαζί του στο στρατόπεδο λένε στο φιλμ οτι ο Bradley ήταν ένα ράκος.

Οι ευθύνες του στρατού αποδεικνύονται τεράστιες για ότι ακολούθησε.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

Διεθνή / «Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

«Είμαι ευγνώμων που γλίτωσα, αλλά την ίδια στιγμή είμαι πάρα πολύ θυμωμένη, γιατί χάθηκαν συνάδελφοί μου και τόσοι άλλοι άνθρωποι», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από «σκιά» στο προσκήνιο: Ποιος είναι ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Διεθνή / Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από την «σκιά» στο προσκήνιο: Ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Σεμπαστιάν Λεκόρνου, ο πιο σταθερός υπουργός στην κυβέρνηση Μακρόν, ετοιμάζεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη γαλλική πολιτική σκηνή, με κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Τουλάχιστον 450 συλλήψεις

Διεθνή / ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Συλλήψεις εκατοντάδων Νοτιοκορεατών

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας εξέφρασε «ανησυχία και λύπη» για το συμβάν, ζητώντας «ειδική μέριμνα ώστε να μην παραβιαστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών μας»
LIFO NEWSROOM
Η Tesla υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Διεθνή / Tesla: Υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Η εταιρεία τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα με στόχο να διασφαλιστεί η παραμονή του Μασκ και η συγκέντρωσή του στην Tesla, παράλληλα με τις ηγετικές του θέσεις στη SpaceX, τη xAI και άλλες εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Διεθνή / Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Απέρριψε επίσης την ιδέα ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων ακόμη και μετά από τελική συμφωνία ειρήνης, λέγοντας πως «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Μόσχα θα τηρήσει τη συνθήκη για τον τερματισμό της εισβολής»
LIFO NEWSROOM