Φιλιππίνες: Πυροβόλησαν θανάσιμα δημοσιογράφο μέσα στο σπίτι του

Φιλιππίνες: Πυροβόλησαν θανάσιμα δημοσιογράφο μέσα στο σπίτι του Facebook Twitter
AP/Φωτογραφία Αρχείου
0

Ένας Φιλιππινέζος δημοσιογράφος που εργαζόταν στο παρελθόν για το Reuters έπεσε νεκρός όταν άγνωστοι τον πυροβόλησαν μέσα στο σπίτι του.

Σύμφωνα με την αστυνομία, είναι ένας από τους 12 και πλέον δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν στη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο 58χρονος Jesus "Jess" Malabanan, ο οποίος εργαζόταν στη Manila Standard, μεταξύ άλλων μέσων ενημέρωσης, πυροβολήθηκε από αγνώστους ενώ έβλεπε τηλεόραση στο σπίτι του στο Calbayog στην επαρχία Samar, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Πρόσθεσε, ότι το κίνητρο της επίθεσης παραμένει άγνωστο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δύο ένοπλοι τράπηκαν σε φυγή.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε, Κάρλο Νογκράλες, είπε ότι ο θάνατος του ήταν μια «τραγική δολοφονία» και προέτρεψε τους δράστες να εμφανιστούν.

Η Ομάδα Εργασίας για την Ασφάλεια των Μέσων ερευνά το περιστατικό, είπε ο Νόγκραλες, και «διερευνά όλες τις εκδοχές, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας η δολοφονία να σχετίζεται με τη δουλειά του ως δημοσιογράφος».


Ο Malabanan συνεργάστηκε τελευταία φορά με το Reuters σχετικά με τον πόλεμο του Ντουτέρτε κατά των ναρκωτικών, θέμα που χάρισε στο πρακτορείο ένα βραβείο Πούλιτζερ το 2018.

«Είμαστε βαθιά λυπημένοι για τον θάνατο του Jesus "Jess" Malabanan», δήλωσε εκπρόσωπος του Reuters, χαρακτηρίζοντάς τον ως «ταλαντούχο και επίμονο δημοσιογράφο».

Η Manila Standard δεν είχε κανένα άμεσο σχόλιο για τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Οι Φιλιππίνες είναι ένα από τα πιο θανατηφόρα μέρη στον κόσμο για τους δημοσιογράφους, με τουλάχιστον 187 νεκρούς τα τελευταία 35 χρόνια, σύμφωνα με την ομάδα εργασίας, η οποία χαρακτήρισε τη δολοφονία «δειλή».

Η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών των Φιλιππίνων δήλωσε ότι η δολοφονία του «υπογραμμίζει τις απειλές και τους κινδύνους που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι Φιλιππινέζοι δημοσιογράφοι».

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι η βία και ο εκφοβισμός των μέσων ενημέρωσης έχουν επιδεινωθεί υπό την διοίκηση Ντουτέρτε, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 2016.

Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων των Φιλιππίνων (NUJP), 21 εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί στη χώρα από τότε που ανέλαβε ο Ντουτέρτε.

Το γραφείο του προέδρου είπε ότι δεν συγχωρεί τις απειλές κατά των μέσων ενημέρωσης.

Την νέα αυτή δολοφονία καταδίκασαν οι ενώσεις τοπικών μέσων ενημέρωσης, ακτιβιστές και πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του Manny Pacquiao, του πρώην πρωταθλητή πυγμαχίας και νυν διεκδικητή της προεδρίας, ο οποίος προέτρεψε την αστυνομία να βρει τους δολοφόνους του.

«Αυτή η εν ψυχρώ δολοφονία είναι μια αναμφισβήτητη απόδειξη της κραυγαλέας ατιμωρησίας που συνεχίζει να επικρατεί στη χώρα μας», δήλωσε ο Pacquiao.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή μέλους αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Διεθνή / Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Οι υπεύθυνοι της αποστολής εξετάζουν πλέον αν η ασφαλέστερη επιλογή είναι να επιστρέψει ολόκληρη η ομάδα, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο
THE LIFO TEAM
Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Η προθεσμία για τη δημοσιοποίηση των αρχείων έχει λήξει εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες - Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποδώσει την καθυστέρηση εν μέρει στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των θυμάτων
THE LIFO TEAM
Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, μία ηθοποιός από το «Stranger Things» και μία δημοσιογράφος του BBC είναι μόνο μερικά από τα θύματα δημιουργίας ψεύτικων ακατάλληλων φωτογραφιών
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Διεθνή / Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δεκάδες οργανισμοί από τους οποίους η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό προωθούν «ριζοσπαστικές κλιματικές πολιτικές, παγκόσμια διακυβέρνηση και ιδεολογικά προγράμματα που συγκρούονται με την κυριαρχία και την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ»
THE LIFO TEAM