FBI: Οι Αμερικανοί έχασαν 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι από απάτες με κρυπτονομίσματα

FBI: Οι Αμερικανοί έχασαν 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι από απάτες με κρυπτονομίσματα Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Οι Αμερικανοί εξαπατήθηκαν με πάνω από 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο έτος μέσω απάτης που σχετίζεται με κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με αναφορά του FBI που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα και καταδεικνύει αύξηση των απωλειών κατά 45% σε σχέση με το 2022.

Το FBI έλαβε σχεδόν 70.000 καταγγελίες το 2023 από θύματα οικονομικής απάτης που περιλαμβάνει bitcoin, ether και άλλα κρυπτονομίσματα. Η πιο συχνή μορφή απάτης ήταν η επενδυτική απάτη, η οποία ευθύνεται για 3,96 δισεκατομμύρια δολάρια από τις συνολικές απώλειες.

«Η αποκεντρωμένη φύση των κρυπτονομισμάτων, η ταχύτητα των μη αναστρέψιμων συναλλαγών και η δυνατότητα μεταφοράς αξίας σε όλο τον κόσμο καθιστούν τα κρυπτονομίσματα ελκυστικό μέσο για τους εγκληματίες, δημιουργώντας παράλληλα δυσκολίες στην ανάκτηση των κλεμμένων κεφαλαίων», έγραψε ο Michael Nordwall, βοηθός διευθυντής της εγκληματολογικής υπηρεσίας του FBI.

Οι απατεώνες συχνά έρχονται σε επαφή μέσω εφαρμογών γνωριμιών ή κοινωνικών δικτύων, χτίζοντας μια σχέση εμπιστοσύνης για αρκετές εβδομάδες ή μήνες πριν προτείνουν επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με το FBI. Μόλις δημιουργηθεί η σχέση, πείθουν τα θύματα να χρησιμοποιήσουν ψεύτικες ιστοσελίδες ή εφαρμογές για να επενδύσουν τα χρήματά τους, επιτρέποντας ενίοτε στα θύματα να αποσύρουν μικρά ποσά στην αρχή για να φανεί η απάτη ως νόμιμη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα θύματα στοχεύονται αργότερα από ψεύτικες επιχειρήσεις που ισχυρίζονται ότι θα τους βοηθήσουν να ανακτήσουν τα χαμένα κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με το FBI.

Οι αξιωματούχοι του FBI προειδοποιούν ότι Αμερικανοί όλων των ηλικιών μπορεί να γίνουν στόχος τέτοιων απατών και πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί όταν τους προτείνεται κάποια επενδυτική ευκαιρία από άτομα που δεν έχουν γνωρίσει ποτέ στην πραγματική ζωή.

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ ΗΠΑ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ

Διεθνή / Γαλλία: Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών - «Δεν δεχόμαστε μαθήματα σχετικά με την βία»

«Αρνούμαστε οποιαδήποτε εργαλειοποίηση αυτής της τραγωδίας», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών σχετικά με τον θάνατο του ακροδεξιού Κεντέν Ντεράνκ
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Διεθνή / Ουκρανία: Μαζικές ρωσικές επιθέσεις δύο μέρες πριν από την τέταρτη επέτειο της ρωσικής εισβολής

«Ο εχθρός εξαπέλυσε μια ακόμη μαζική επίθεση με πυραύλους και drones σε οικιστικές περιοχές και σε ζωτικής σημασίας υποδομές στην περιοχή», δηλώνει ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής του Κιέβου
THE LIFO TEAM