Το FBI απέλυσε πράκτορες που γονάτισαν σε διαδήλωση μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Το FBI απέλυσε πράκτορες που γονάτισαν σε διαδήλωση μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ Facebook Twitter
Φωτ: Χ
0

Το FBI απέλυσε δεκάδες πράκτορες που είχαν φωτογραφηθεί γονατιστοί σε διαδήλωση υπέρ της φυλετικής δικαιοσύνης στην Ουάσιγκτον, λίγο μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ το 2020.

Την είδηση μετέδωσαν την Παρασκευή πηγές με γνώση της υπόθεσης, οι οποίες μίλησαν στο Associated Press υπό τον όρο ανωνυμίας.

Οι πράκτορες είχαν αρχικά μετακινηθεί σε άλλες θέσεις την άνοιξη του 2023, αλλά πλέον απολύθηκαν οριστικά. Ο ακριβής αριθμός δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά σύμφωνα με δύο πηγές, φτάνει περίπου τους 20. Οι φωτογραφίες τούς έδειχναν να γονατίζουν κατά τη διάρκεια κινητοποίησης που ακολούθησε τον θάνατο του Φλόιντ στη Μινεάπολη.

Η Ένωση Πρακτόρων του FBI επιβεβαίωσε ότι περισσότερα από δώδεκα μέλη της απολύθηκαν, ανάμεσά τους και βετεράνοι στρατιωτικοί. Σε ανακοίνωσή της κατήγγειλε την απόφαση ως παράνομη και κάλεσε το Κογκρέσο να διερευνήσει την υπόθεση. «Αντί να τηρηθεί η δέουσα διαδικασία, ο διευθυντής Πατέλ παραβίασε τα συνταγματικά και νομικά δικαιώματα αυτών των πρακτόρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το FBI δεν σχολίασε επισήμως.

Εκκαθαρίσεις στην κορυφή του FBI

Οι απολύσεις εντάσσονται σε μια ευρύτερη αναδιάρθρωση που επιχειρεί ο διευθυντής Κας Πατέλ. Τον περασμένο μήνα είχαν απομακρυνθεί πέντε ανώτατα στελέχη και πράκτορες, γεγονός που, σύμφωνα με πρώην και νυν αξιωματούχους, έχει επιδεινώσει το ηθικό στην υπηρεσία.

Το FBI απέλυσε πράκτορες που γονάτισαν σε διαδήλωση μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ Facebook Twitter
Ο Κας Πατέλ / Φωτ: EPA, αρχείου

Μεταξύ αυτών ήταν ο Στιβ Τζένσεν, που είχε εποπτεύσει έρευνες για τα επεισόδια της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, και ο Μπράιαν Ντρίσκολ, προσωρινός διευθυντής του FBI στην αρχή της θητείας Τραμπ, ο οποίος είχε αρνηθεί να παραδώσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης τα ονόματα πρακτόρων που συμμετείχαν στις ίδιες έρευνες.

Άλλοι απομακρυνθέντες είχαν συμμετάσχει σε έρευνες υψηλού προφίλ, όπως αυτή για τα απόρρητα έγγραφα του Ντόναλντ Τραμπ ή την υπόθεση του συμβούλου του Πίτερ Ναβάρο.

Προσφυγές στη δικαιοσύνη

Τρεις από τους απολυμένους —οι Τζένσεν, Ντρίσκολ και Σπένσερ Έβανς— κατέθεσαν αγωγή, υποστηρίζοντας ότι ο Πατέλ γνώριζε πως ήταν «πιθανόν παράνομο» να απολύονται πράκτορες λόγω των υποθέσεων που χειρίστηκαν, αλλά δεν μπορούσε να αντισταθεί στην πίεση του Λευκού Οίκου και του υπουργείου Δικαιοσύνης, τα οποία επιδίωκαν την εκκαθάριση όλων όσοι ερεύνησαν τον Τραμπ.

Ο Πατέλ διέψευσε σε πρόσφατη κατάθεσή του στο Κογκρέσο ότι ακολούθησε εντολές του Λευκού Οίκου και δήλωσε πως οι απολυθέντες «δεν ανταποκρίνονταν στα πρότυπα του FBI».

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Διεθνή / Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Η 45χρονη γυναίκα «εξαφανίστηκε» για τις αρχές από τον Απρίλιο του 2022, όταν εκδόθηκε το διαζύγιό της, κοιμόταν σε μια ξαπλώστρα, έκανε την ανάγκη της σε ένα δοχείο ή σε πλαστικές σακούλες
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά να εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Η πρόεδρος του Λούβρου ζητά αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας μετά τη μεγάλη ληστεία ιστορικών κοσμημάτων. Σχέδιο για νέο αστυνομικό τμήμα και εκσυγχρονισμό βιντεοεπιτήρησης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση του χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Διεθνή / Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση τού χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο πρόκειται για αποζημίωση λόγω ομοσπονδιακών ερευνών, στις οποίες υπεβλήθη κατά τη διάρκεια και μετά την πρώτη του θητεία
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Διεθνή / Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις του απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Το Ισραήλ δεν συμμετείχε στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ωστόσο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους πως πρόκειται για μια «κατάχρηση του διεθνούς δικαίου»
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία χτύπησε νηπιαγωγείο στο Κίεβο με πυραύλους και drone: Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε με πυραύλους και drone - Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά από πλήγμα σε νηπιαγωγείο

Οι νέες ρωσικές επιθέσεις με drone και βαλλιστικούς πυραύλους έχουν σκοτώσει επτά ανθρώπους στην Ουκρανία, ενώ η διπλωματική διαδικασία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν μπλοκάρεται
LIFO NEWSROOM
Χάρι και Μέγκαν ζητούν παγκόσμια απαγόρευση στην τεχνητή υπερνοημοσύνη

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ ζητούν παγκόσμια απαγόρευση στην τεχνητή υπερνοημοσύνη

Υπέγραψαν δήλωση που καλεί κυβερνήσεις και εταιρείες να σταματήσουν προσωρινά την έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση, μέχρι να υπάρξει ευρεία επιστημονική συναίνεση για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί με ασφάλεια και να παραμείνει υπό έλεγχο
LIFO NEWSROOM