Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τις «κόκκινες γραμμές» της διαπραγμάτευσης για το Brexit

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τις «κόκκινες γραμμές» της διαπραγμάτευσης για το Brexit Facebook Twitter
EPA/PATRICK SEEGER
1

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα με ευρεία πλειοψηφία τις «κόκκινες γραμμές» των διαπραγματεύσεων του Brexit, αρνούμενο ότι μία συμφωνία για την μελλοντική, κυρίως εμπορική, σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να επιτευχθεί πριν το Λονδίνο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Οι ευρωβουλευτές συνήλθαν σε ολομέλεια στο Στρασβούργο και υιοθέτησαν, με 516 ψήφους υπέρ και 133 κατά, απόφαση η οποία καθορίζει τις κόκκινες γραμμές των διαπραγματεύσεων.


Η ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική συνέλευση θα πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε συμφωνία συνομολογηθεί ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

«Η ψήφος σας θα είναι αποφασιστική για να αποφασισθούν οι όροι της μελλοντικής εξόδου», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης. «Θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την ενότητα της ΕΕ», είχε εξηγήσει χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.


Η απόφαση, η οποία υιοθετήθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, των Φιλελεύθερων του ALDE, των Πρασίνων και της Ευρωπαϊκής Ριζασπαστικής Αριστεράς.


Οι όροι που τίθενται από το Κοινοβούλιο για το Brexit συμπίπτουν σε πολλά σημεία με το σχέδιο του οδικού χάρτη των διαπραγματεύσεων που παρουσίασε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Μαφία», «γκάνγκστερς» και η αντιπαράθεση για τις οικονομικές δεσμεύσεις

Η συζήτηση στο ημικύκλιο έδωσε χώρο σε μία αναμέτρηση όταν ο πρώην επικεφαλής του βρετανικού κόμματος UKIP, ο ευρωφοβικός Νάιτζελ Φάρατζ, χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση «μαφία» και τα μέλη της «γκάνγκστερς». «Απαράδεκτο», απάντησε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.


«Μας απευθύνουν απαίτηση για λύτρα», είπε ο Φάρατζ, ο οποίος εμφανίστηκε στην ολομέλεια φορώντας κάλτσες στα χρώματα της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου. «Δεν θα υποφέρουμε εμείς (από το Brexit). Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να πιούμε γαλλικό κρασί, να αγοράσουμε γερμανικά αυτοκίνητα ή να φάμε βελγικές σοκολάτες, θα επανέλθουμε στους τελωνειακούς δασμούς και αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τις θέσεις απασχόλησης χιλιάδων προσώπων που εργάζονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση!».


Η απόφαση που υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο επισημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλει να τηρήσει όλες τις οικονομικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως μέλος της Ένωσης και αυτός ο λογαριασμός μπορεί να ανέλθει σε 55 έως 60 δισεκατομμύρια ευρώ.


«Δεν θα προσπαθήσουμε ποτέ να τιμωρήσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο, απλώς θα του ζητήσουμε να πληρώσει για ό,τι έχει δεσμευθεί ως κράτος μέλος, πρέπει να κάνουμε τους λογαριασμούς μας, τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ ενώπιον των ευρωβουλευτών πριν από την ψηφοφορία.


Η απόφαση επιμένει στο γεγονός ότι οι όροι του διαζυγίου θα οριστούν πριν συνομολογηθεί μία νέα συμφωνία που θα ορίζει τις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και το Λονδίνο, αντίθετα με τις εκπεφρασμένες επιθυμίες της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Όσο πιο γρήγορα συμφωνήσουμε επί των αρχών μίας συντεταγμένης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου», τόσο το νωρίτερο θα μπορέσουμε να ορίσουμε τις μελλοντικές μας σχέσεις», είπε ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής τονίζοντας με έμφαση ότι πρόκειται για μία διαπραγμάτευση σε πολλές φάσεις, πρώτα για την αποχώρηση, στη συνέχεια για τη «μελλοντική σχέση», πράγμα που αποτελεί αναγκαίο όρο για «να μεγιστοποιήσουμε μαζί τις πιθανότητες να φθάσουμε από κοινού σε μία συμφωνία (για το Brexit) σε δύο χρόνια, που αποτελεί μία βραχεία χρονική περίοδο».


Το κείμενο της απόφασης προβλέπει ότι οι συνομιλίες για τις μεταβατικές ρυθμίσεις μπορούν να ξεκινήσουν κατά την περίοδο των δύο ετών που προβλέπεται να διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις, εάν καταγραφεί πραγματική πρόοδος προς την διαμόρφωση της συμφωνίας αποχώρησης.

Πρώτα οι πολίτες

Η απόφαση ζητεί επίσης την προστασία των δικαιωμάτων των τριών εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και του ενός εκατομμυρίου Βρετανών που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποσχέθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν στο όνομα αυτών των ευρωπαίων πολιτών που έχουν δεσμούς με την Βρετανία. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε αυτοί οι άνδρες και αυτές οι γυναίκες να γίνουν όμηροι στις διαπραγματεύσεις, να βυθιστούν στην άβυσσο της αβεβαιότητας», είπε.


«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε το δικαίωμα του βέτο, εάν οι όροι που θα τεθούν στην απόφαση δεν τηρηθούν. Προτεραιότητά μας είναι σήμερα η προστασία των κεκτημένων δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών που απειλούνται από το Brexit», προειδοποίησε ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Τζιάνι Πιτέλα.


Πολλοί ευρωβουλευτές που έλαβαν τον λόγο προειδοποίησαν τους Βρετανούς ότι «μία προσέγγιση α λα καρτ»δεν αποτελεί επιλογή και ότι η συμμετοχή στην ενιαία αγορά είναι δυνατή μόνο με αντάλλαγμα την τήρηση της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών, κεφαλαίων, υπηρεσιών και προσώπων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Αν ειχαμε τον ΣΥΡΙΖΑ να βαζει τις κοκκινες γραμμες για το Brexit, θα καταληγαμε η σημαια της ΕΕ να αντικατασταθει με αυτη του Hνωμενου Βασιλειου :p