Ευρωβουλευτές ζητούν να ελεγχθεί ο σύζυγος της φον ντερ Λάιεν

Ευρωβουλευτές ζητούν έλεγχο του συζύγου της προέδρου της Κομισιόν Facebook Twitter
Φωτ.: Getty IMages
0

Έρευνα για το αν είναι συμβατές οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Heiko von der Leyen στη φαρμακοβιομηχανία με τον θεσμικό ρόλο της συζύγου του, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητούν Ευρωβουλευτές

Ομάδα βουλευτών του Κόμματος των «Πρασίνων» καλεί τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν τις εμπορικές δραστηριότητες του συζύγου της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία είναι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σχετικά με το θέμα αναφέρεται η ευρωβουλευτής Μισέλ Ριβασί, της Ομάδας των «Πρασίνων»,  και υποστηρίζει πως η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Orgenesis, της οποίας ο κ. von der Leyen είναι επιστημονικός διευθυντής, είχε λάβει αρκετά εκατομμύρια ευρώ από το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα «Ορίζοντας» και το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ, μέσω των θυγατρικών της στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με ισχυρισμούς ιταλικών μέσων ενημέρωσης, το εργαστήριο Orgenesis, το οποίο διευθύνεται από τον Heiko Von Der Leyen, έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η γερμανική Welt από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει δημοσιεύσει ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γίνονται συζητήσεις για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του συζύγου του προέδρου της Κομισιόν. Αυτό περιλαμβάνει την κατανομή των επιχορηγήσεων

Σε επιστολή που απηύθυνε στην Ευρωπαία Επίτροπο αρμόδια για τη Διαφάνεια Βέρα Γιούροβα, επτά ευρωβουλευτές ζήτησαν, στις 16 Δεκεμβρίου, η ΕΕ να διεξαγάγει έρευνα για τις εμπορικές δραστηριότητες του Heiko Von Der Leyen, συζύγου της Ursula Von Der Leyen, νυν Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η αναφορά άρθρων Τύπου στην Ιταλία και τη Γερμανία σχετικά με την εμπορική δραστηριότητα στις χώρες της ΕΕ, της Orgenesis Inc., μιας αμερικανικής εταιρείας που απασχολεί τον κ. Heiko Von Der Leyen, σύζυγο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Στην ίδια επιστολή, οι ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν στις πρόσφατες αποκαλύψεις στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου από το Lecourrier-du-soir.com που αφορούσαν στην παρουσία του Heiko Von Der Leyen στην εποπτική επιτροπή ενός ιδρύματος το οποίο φέρεται να έλαβε χρηματοδότηση άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αντιμέτωπος με ισχυρές πιέσεις από τα μέσα ενημέρωσης, ο Heiko Von Der Leyen είχε τελικά παραιτηθεί από τη θέση του, αλλά η εταιρεία του (Orgenesis Inc.) παραμένει σε αυτό το ίδρυμα, αναφέρεται. Λεπτομέρεια που δεν διέφυγε της προσοχής των επτά βουλευτών που την υπογράμμισαν ξεκάθαρα στην επιστολή τους.

«Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, παρόλο που ο κ. Von der Leyen παραιτήθηκε από το εποπτικό συμβούλιο του ιδρύματος, η Orgenesis Italy SRL συνεχίζει να είναι μέρος του έργου και λαμβάνει επιχορηγήσεις έως και 200.000 ευρώ ετησίως από το ιταλικό σχέδιο για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα. Οι δημοσιογράφοι επισημαίνουν επίσης ότι η Orgenesis Inc. και οι ευρωπαϊκές θυγατρικές της δεν είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταγγέλλουν οι ευρωβουλευτές.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Το πρόγραμμα SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program), γνωστό και ως «κουπόνια τροφίμων», αποτελεί τη βασική γραμμή στήριξης για νοικοκυριά με εισόδημα κάτω των 1.632 δολαρίων μηνιαίως για ένα άτομο ή 2.215 δολαρίων για ένα ζευγάρι
LIFO NEWSROOM
Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

Διεθνή / Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

«Τώρα είμαι μόνος. Κάθομαι μόνος στο δωμάτιό μου, δεν μιλάω με τη γυναίκα ή το παιδί μου. Θέλω απλώς να είμαι μόνος στο σπίτι», είπε, μεταξύ άλλων, ο Viswashkumar Ramesh
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο που δείχνει την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Διεθνή / Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο με την σεξουαλική κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Η Yifat Tomer-Yerushalmi συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών από δημόσιο λειτουργό, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα του ήταν «δύσκολο» να στηρίξει οικονομικά τη Νέα Υόρκη εάν ο Μαντάνι εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Τραμπ για Μαμντάνι: «Εάν έχεις έναν κομμουνιστή να διοικεί τη Νέα Υόρκη, το μόνο που κάνεις είναι να πετάς τα λεφτά σου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι οπαδός του βασικού αντιπάλου του Μαμντάνι, «αλλά αν η επιλογή είναι ανάμεσα σε έναν κακό Δημοκρατικό και έναν κομμουνιστή, θα διαλέγω πάντα τον κακό Δημοκρατικό»
LIFO NEWSROOM
Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

Διεθνή / Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

«Όπως λέγαμε από την πρώτη ημέρα, αυτή η αγωγή των 400 εκατομμυρίων ήταν ένα κατασκεύασμα, και το Δικαστήριο το αντιλήφθηκε αμέσως», δήλωσαν οι δικηγόροι της Μπλέικ Λάιβλι
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο Μπαράκ Ομπάμα προσφέρθηκε να γίνει «σύμβουλός» του εάν εκλεχθεί δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσαι την προεκλογική εκστρατεία του Μαμντάνι, ο οποίος διατηρεί καθαρό προβάδισμα έναντι των δύο αντιπάλων του
LIFO NEWSROOM
Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Διεθνή / Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Σε συνέντευξή του στο CBS, ο ηθοποιός και επί χρόνια υποστηρικτής του Δημοκρατικού Κόμματος, υποστήριξε πως η Χάρις βρέθηκε σε μια «αδύνατη θέση», καθώς αναγκάστηκε «να τρέξει απέναντι στο ίδιο της το πολιτικό παρελθόν»
LIFO NEWSROOM
Βίντεο δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν σεξουαλικά Παλαιστίνιο κρατούμενο

Διεθνή / Παραιτήθηκε η Ισραηλινή αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνη για τη διαρροή βίντεο με κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατούμενου

Το υλικό, που δημοσιοποίησε το CNN, φέρεται να δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν βάναυσα έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο τον Ιούλιο του 2024
LIFO NEWSROOM