Ευρωβουλευτές ζητούν να ελεγχθεί ο σύζυγος της φον ντερ Λάιεν

Ευρωβουλευτές ζητούν έλεγχο του συζύγου της προέδρου της Κομισιόν Facebook Twitter
Φωτ.: Getty IMages
0

Έρευνα για το αν είναι συμβατές οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Heiko von der Leyen στη φαρμακοβιομηχανία με τον θεσμικό ρόλο της συζύγου του, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητούν Ευρωβουλευτές

Ομάδα βουλευτών του Κόμματος των «Πρασίνων» καλεί τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν τις εμπορικές δραστηριότητες του συζύγου της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία είναι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σχετικά με το θέμα αναφέρεται η ευρωβουλευτής Μισέλ Ριβασί, της Ομάδας των «Πρασίνων»,  και υποστηρίζει πως η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Orgenesis, της οποίας ο κ. von der Leyen είναι επιστημονικός διευθυντής, είχε λάβει αρκετά εκατομμύρια ευρώ από το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα «Ορίζοντας» και το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ, μέσω των θυγατρικών της στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με ισχυρισμούς ιταλικών μέσων ενημέρωσης, το εργαστήριο Orgenesis, το οποίο διευθύνεται από τον Heiko Von Der Leyen, έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η γερμανική Welt από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει δημοσιεύσει ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γίνονται συζητήσεις για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του συζύγου του προέδρου της Κομισιόν. Αυτό περιλαμβάνει την κατανομή των επιχορηγήσεων

Σε επιστολή που απηύθυνε στην Ευρωπαία Επίτροπο αρμόδια για τη Διαφάνεια Βέρα Γιούροβα, επτά ευρωβουλευτές ζήτησαν, στις 16 Δεκεμβρίου, η ΕΕ να διεξαγάγει έρευνα για τις εμπορικές δραστηριότητες του Heiko Von Der Leyen, συζύγου της Ursula Von Der Leyen, νυν Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η αναφορά άρθρων Τύπου στην Ιταλία και τη Γερμανία σχετικά με την εμπορική δραστηριότητα στις χώρες της ΕΕ, της Orgenesis Inc., μιας αμερικανικής εταιρείας που απασχολεί τον κ. Heiko Von Der Leyen, σύζυγο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Στην ίδια επιστολή, οι ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν στις πρόσφατες αποκαλύψεις στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου από το Lecourrier-du-soir.com που αφορούσαν στην παρουσία του Heiko Von Der Leyen στην εποπτική επιτροπή ενός ιδρύματος το οποίο φέρεται να έλαβε χρηματοδότηση άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αντιμέτωπος με ισχυρές πιέσεις από τα μέσα ενημέρωσης, ο Heiko Von Der Leyen είχε τελικά παραιτηθεί από τη θέση του, αλλά η εταιρεία του (Orgenesis Inc.) παραμένει σε αυτό το ίδρυμα, αναφέρεται. Λεπτομέρεια που δεν διέφυγε της προσοχής των επτά βουλευτών που την υπογράμμισαν ξεκάθαρα στην επιστολή τους.

«Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, παρόλο που ο κ. Von der Leyen παραιτήθηκε από το εποπτικό συμβούλιο του ιδρύματος, η Orgenesis Italy SRL συνεχίζει να είναι μέρος του έργου και λαμβάνει επιχορηγήσεις έως και 200.000 ευρώ ετησίως από το ιταλικό σχέδιο για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα. Οι δημοσιογράφοι επισημαίνουν επίσης ότι η Orgenesis Inc. και οι ευρωπαϊκές θυγατρικές της δεν είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταγγέλλουν οι ευρωβουλευτές.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

FBI ΚΑΣ ΠΑΤΕΛ

Διεθνή / The Atlantic: Ο διευθυντής του FBI «αγνοείται» - Ανησυχία για τη συμπεριφορά του Πατέλ

Περιστατικά υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, απουσίες χωρίς εξήγηση και έντονη αστάθεια στη συμπεριφορά του φέρεται να προκαλούν ανησυχία στο εσωτερικό του FBI και της κυβέρνησης Τραμπ
THE LIFO TEAM
Η Δεξιά δεν μισεί κάθε queer σώμα. Μισεί αυτό που τη ξεσκεπάζει

Διεθνή / Ο «κανονικός γκέι» της αμερικανικής Δεξιάς και η βία απέναντι σε όλους τους άλλους

Η ιστορία γύρω από τον σύζυγο της Κρίστι Νόεμ δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο άλλη μία υπόθεση πολιτικής υποκρισίας. Ξανάνοιξε κάτι παλιό και πολύ βρόμικο: η Δεξιά μπορεί να ανεχθεί τον «κανονικό» γκέι, τον διακριτικό, τον αρκετά ανδρικό, τον σωστά ντυμένο. Αυτό που δεν αντέχει είναι το queer σώμα που εκθέτει ότι η αρρενωπότητά της δεν είναι φύση αλλά σκηνοθεσία.
THE LIFO TEAM
ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ ΙΤΑΛΙΑ ΣΙΛΒΙΑ ΣΑΛΙΣ ΓΕΝΟΒΑ

Διεθνή / Ιταλία: Καθώς η επιρροή της Μελόνι εξασθενεί, η προοδευτική Σίλβια Σάλις κερδίζει έδαφος στη Γένοβα

Πάνω από 20.000 άνθρωποι γέμισαν την κεντρική Piazza Matteotti στη Γένοβα το περασμένο Σαββατοκύριακο για μια δωρεάν συναυλία της βραβευμένης techno DJ Σάρλοτ ντε Βίτ. Ανάμεσά τους, η δήμαρχος της πόλης, Σίλβια Σάλις.
THE LIFO TEAM