Ευρωβουλευτές δεν θέλουν απαγόρευση του Tiktok για να μη χάσουν ψήφους της Gen Z

Ευρωβουλευτές δεν θέλουν απαγόρευση του Tiktok για να μη χάσουν ψήφους της Gen Z Facebook Twitter
0

Μπορεί να κρύβει κινδύνους ασφάλειας, αλλά για τους βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου το TikTok είναι πολύ καλό πολιτικό εργαλείο για να το εγκαταλείψουν.

Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου έχουν λάβει εντολή να διαγράψουν τη δημοφιλή εφαρμογή από τις συσκευές τους από 20 Μαρτίου και έπειτα, μετά και τις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωβουλή, Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία έθιξε τα θέματα ασφαλείας της κινεζικής πλατφόρμας. Μάλιστα, έγινε ισχυρή σύσταση στα μέλη της ευρωβουλής και τους συνεργάτες τους να τη διαγράψουν.

Όμως την άνοιξη του 2024 θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές και οι ευρωβουλευτές, καθώς και τα πολιτικά κόμματα, θέλουν να μείνουν στο TikTok, με σκοπό να κερδίσουν κάποιες ψήφους από τη μεγάλη εκλογική βάση της νεολαίας στην Ευρώπη. Το TikTok αναφέρει ότι περίπου 125 εκατομμύρια Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν την πλατφόρμα τον μήνα.

«Είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνώ για το κοινοβουλευτικό έργο να επικοινωνώ με ανθρώπους, πέρα από αυτούς που έχω πείσει», αναφέρει η Leïla Chaibi, ευρωβουλευτής της άκρας αριστεράς, η οποία έχει 3.500 followers στο TikTok και το χρησιμοποιεί για να προβάλει βίντεο από συνεδριάσεις στο Στρασβούργο, εξηγώντας πώς λειτουργεί το ευρωκοινοβούλιο.

Ο Malte Gallée, 29χρονος Γερμανός βουλευτής των Πρασίνων με περισσότερους από 36.000 followers στο TikTok, δήλωσε: «Υπάρχουν πολλοί νέοι εκεί, αλλά συμμετέχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας. Για μένα ως πολιτικό είναι σημαντικό να είμαι εκεί όπου βρίσκονται εκείνοι που εκπροσωπώ και να γνωρίζω για τι μιλάνε».

TikTok και Gen Z

Επιστολή από το τμήμα IT του Eυρωκοινοβουλίου, η οποία είναι στην κατοχή του Politico,  αναφέρει πως έλαβε την απόφαση απαγόρευσης, αφού είδε να ξεκινούν απαγορεύσεις στις αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες και ταυτόχρονα ήθελε να προστατευτεί η ίδια η ευρωβουλή, αλλά και οι ευρωβουλευτές της.

«Τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου και οι ευρωομάδες ανοίγουν συνεχώς νέους λογαριασμούς στο TikTok», αναφέρει η επιστολή και συνεχίζει: «οι νέες και νέοι που θα είναι 16 ετών το 2024 θα μπορούν να ψηφίσουν. Ο κύριος στόχος ανοίγματος ενός καναλιού TikTok για το ευρωκοινοβούλιο είναι να συνδεθεί άμεσα με τη νέα γενιά και τους ψηφοφόρους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά το 2024. Ειδικά την Generation Z».

Επίσης, στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται πως ένας επίσημος λογαριασμός TikTok θα βοηθούσε κατά της παραπληροφόρησης και προπαγάνδας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παραδόξως, ο μοναδικός λογαριασμός του ευρωκοινοβουλίου στο TikTok με αρκετούς ακόλουθους, είναι στην πραγματικότητα ψεύτικος και έχει ζητηθεί επίσημα να απενεργοποιηθεί.

TikTok και τηλέφωνα παλιάς τεχνολογίας

Μεταξύ αυτών που πρόκειται να ζημιωθούν από τη νέα πολιτική για το TikTok είναι οι ευρωομάδες, εκ των οποίων ορισμένες έχουν μεγάλο αριθμό followers στην κινέζικη πλατφόρμα.

Το μεγαλύτερο γκρουπ έχει περισσότερους από 51.000 followers στο TikTok και ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ, Πέντρο Λόπεζ, είχε απορρίψει την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου που «βάζει φρένο» στη χρήση του TikTok, χαρακτηρίζοντάς την «αδιανόητη», υποσχόμενος πως ο λογαριασμός του ΕΛΚ θα παραμείνει ενεργός. Ο Λόπεζ δήλωσε στο Politico: «Θα χρησιμοποιούμε υπολογιστές οι οποίοι θα είναι μόνο για το TikTok και δεν θα είναι συνδεδεμένοι με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ή με το Ευρωκοινοβούλιο».

Την ίδια στρατηγική θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κόμματα που έχουν λογαριασμό στο TikTok, για να παρακάμψουν την απαγόρευση σε συσκευές, κινητά και αλλού, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι των ευρωομάδων.

Περίπου 30 ευρωβουλευτές του Renew Europe, της τρίτης μεγαλύτερης από τις επτά πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι ενεργοί στο TikTok, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της ευρωομάδας.

Εκτός των ευρωομάδων, είναι και οι ανεξάρτητοι ευρωβουλευτές, ειδικά αυτοί που είναι δημοφιλείς στην πλατφόρμα και αντιστέκονται στους περιορισμούς χρήσης του TikTok.

Η Κλερ Ντάλι, ανεξάρτητη Ιρλανδέζα ευρωβουλευτής της Αριστεράς, είναι από τις πιο δημοφιλείς του Ευρωκοινοβουλίου με περισσότερους από 370.000 συνδρομητές.

Μάλιστα, αυξήθηκαν κατά 80.000 μόλις σε λίγες εβδομάδες, μετά την ανακοίνωση περιορισμού του TikTok από την Ευρωβουλή.

«Η απόφαση δεν πηγάζει από μία σοβαρή εκτίμηση απειλής. Είναι ένα "θέατρο" που αφορά στην ασφάλεια. Περισσότερο συμβαίνει για να κατευνάσουν το κλίμα γεωπολιτικής φοβίας για την Κίνα στην πολιτική της ΕΕ, παρά τίθεται θέμα προστασίας ευαίσθητων δεδομένων και απειλών κυβερνοσφάλειας», ανέφερε η Ντάλι.

Σύμφωνα με τον Μόριτζ Κέρνερ, ευρωβουλευτή του Renew Europe, η κυβερνοασφάλεια θα πρέπει να είναι προτεραιότητα.

«Οι πολιτικοί θα πρέπει να έχουν το μυαλό τους στην κυβερνοασφάλεια και την κατασκοπία πρώτα, και μετά στην επανεκλογή τους στο Ευρωκοινοβούλιο», δήλωσε στο Politico, προσθέτοντας πως δεν έχει λογαριασμό στο TikTok.

Αρκετοί ευρωβουλευτές βρίσκουν άλλους τρόπους να παρακάμπτουν την απαγόρευση. «Θα χρησιμοποιούμε τηλέφωνα παλιάς τεχνολογίας και όχι τα τηλέφωνα εργασίας μας. Αυτά τα παλιάς τεχνολογίας τηλέφωνα θα χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή των βίντεο για το TikTok», δήλωσε ένας βοηθός της Γερμανίδας ευρωβουλευτή Ντελάρα Μπάρκχαρντ, η οποία έχει 2.000 followers, προσθέτοντας πως το TikTok είναι πιο εύχρηστο και λιγότερο εχθρικό στις πολιτικές συζητήσεις.

Με πληροφορίες από το Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Συμφόρηση στο λιμάνι του Ντόβερ μετά τα προβλήματα στις πτήσεις λόγω του πληροφοριακού «μπλακ άουτ»

Διεθνή / Βρετανία: Συμφόρηση στο λιμάνι του Ντόβερ μετά τα προβλήματα στις πτήσεις λόγω του πληροφοριακού «μπλακ άουτ»

Η ακύρωση των πτήσεων προκάλεσε τεράστιο μποτιλιάρισμα στα πολυσύχναστα λιμάνια, με εκατοντάδες οικογένειες χωρίς εισιτήριο να προσπαθούν να επιστρέψουν
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν: Είπα στον Μητσοτάκη «υποθέτω ότι δεν θα μας κοροϊδέψεις όπως ο Δένδιας» όταν πας στην Κύπρο

Διεθνή / Ερντογάν: Είπα στον Μητσοτάκη «υποθέτω ότι δεν θα μας προκαλέσεις όπως ο Δένδιας» όταν πας στην Κύπρο

Τι είπε ο Ερντογάν από την Κύπρο για την εισβολή, τον Ραούφ Ντενκτάς, τα όσα λέει ότι είπε στον Μητσοτάκη για τον Δένδια και την πιθανότητα λύσης του Κυπριακού
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
«Ήταν μια μεγάλη νύχτα»: Ο ιδρυτής της CrowdStrike κομπιάζει μιλώντας για το «μπλακ άουτ»

Διεθνή / «Ήταν μια μεγάλη νύχτα»: Ο ιδρυτής της CrowdStrike κομπιάζει μιλώντας για το «μπλακ άουτ»

Ποιος είναι ο 59χρονος Τζορτζ Κουρτς που ξεκίνησε από το Νιου Τζέρσι κι έχασε εκατομμύρια δολάρια μέσα σε μία ημέρα - Το πάθος του για τα αγωνιστικά αυτοκίνητα και η ταραχή του για το μπλακ άουτ
LIFO NEWSROOM