ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Ευλογιά των πιθήκων: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Σαν Φρανσίσκο και πολιτεία της Νέας Υόρκης

Ευλογιά των Πιθήκων: Σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης Σαν Φρανσίσκο και πολιτεία της Νέας Υόρκης Facebook Twitter
0

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσαν χθες αξιωματούχοι του Σαν Φρανσίσκο ως απάντηση στον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων.

«Βρισκόμαστε σε μία πολύ τρομακτικό περίοδο. Και δεν θέλουμε να μας αγνοήσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Αρκετοί επικεφαλής της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ζήτησαν επίσης, πριν από εβδομάδες, πρόσθετη βοήθεια και υποστήριξη», δήλωσε η δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, London Breed.

Πρόσθεσε δε, πως η πόλη έχει «απελπιστική ανάγκη από εμβόλια».

Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει στις τοπικές αρχές να αντλήσουν περισσότερους πόρους και προσωπικό για να αντιμετωπίσουν το ξέσπασμα της ασθένειας και να επιταχύνουν τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης.

Η πόλη έχει καταγράψει 261 κρούσματα μέχρι στιγμής, από τα περίπου 4.600 που έχουν καταγραφεί συνολικά στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το τμήμα δημόσιας υγείας του Σαν Φρανσίσκο.

«Το Σαν Φρανσίσκο είναι ένα επίκεντρο για τη χώρα. 30% όλων των κρουσμάτων της Καλιφόρνια βρίσκονται στο Σαν Φρανσίσκο», δήλωσε η αξιωματικός υγείας του Σαν Φρανσίσκο, Susan Philip.

Σε μια κρίση που μέχρι στιγμής έχει επηρεάσει δυσανάλογα τους ομόφυλους άνδρες πρόσθεσε πως «Εκδίδω αυτή τη δήλωση για να επιβεβαιώσω τη δέσμευσή μας για την ευημερία αυτών των κοινοτήτων, που θα μας επιτρέψει να κινηθούμε πιο γρήγορα για να αποκτήσουμε και να διανείμουμε τους πόρους, που χρειάζονται για να βοηθηθούν όσοι έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα».

Επίσης χθες, η πολιτειακή επίτροπος υγείας της Νέας Υόρκης, Δρ Mary T Bassett, δήλωσε ότι η ευλογιά των πιθήκων αποτελεί άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία. Πάνω από το ένα τέταρτο των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, δηλαδή 1.341 κρούσματα εντοπίζονται στη Νέα Υόρκη.

Την περασμένη εβδομάδα, επικεφαλής του Σαν Φρανσίσκο και υποστηρικτές της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας διαμαρτυρήθηκαν μπροστά από το περιφερειακό γραφείο του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ ενάντια σε αυτό που θεώρησαν ως νωθρή απάντηση στο ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων.

«Το Σαν Φρανσίσκο ήταν στην πρώτη γραμμή της απόκρισης στη δημόσια υγεία στον ιό HIV και τον Covid-19 και θα είμαστε στην πρώτη γραμμή όσον αφορά και την ευλογιά των πιθήκων», δήλωσε ο πολιτειακός γερουσιαστής Scott Wiener, εκπρόσωπος του Σαν Φρανσίσκο. «Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να αφήσουμε την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ χωρίς στήριξη».

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν προγραμματιστεί επείγοντα lockdown ή περιορισμοί, καθώς η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται κυρίως μέσω πολύ στενής επαφής δέρμα με δέρμα.

Αλλά οι τοπικοί οργανισμοί υγείας στο Σαν Φρανσίσκο κάνουν έκκληση για ευκολότερη και ευρύτερη πρόσβαση σε τεστ και περισσότερες δόσεις εμβολίων.

Αυτές οι εκκλήσεις επαναλαμβάνονται από επικεφαλής και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπου οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι οι αρχικές καθυστερήσεις στην κυκλοφορία των τεστ σημαίνουν ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ πιθανό να υπερβαίνει τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

«Εν όψει μιας απογοητευτικά αργής ομοσπονδιακής απάντησης, είναι ακόμη πιο σημαντικό να είμαστε σε θέση να κινητοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους τοπικούς πόρους για να αποκτήσουμε εμβόλια όσο το δυνατόν γρηγορότερα και δίκαια», δήλωσε ο επόπτης υγεία τους Σαν Φρανσίσκο.

Μέχρι στιγμής, το Σαν Φρανσίσκο έχει λάβει 8.200 δόσεις Jynneos, το εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι είχαν ζητήσει αρχικά 35.000 δόσεις για να καλύψουν τους πιο ευάλωτους κατοίκους.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας υποστηρίζουν ότι χρειάζονται περισσότεροι τοπικοί πόροι για να προσεγγίσουν τις ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των αστέγων.

«Με βάση τη συνεχιζόμενη εξάπλωση αυτού του ιού, ο οποίος έχει αυξηθεί γρήγορα και επηρέασε κυρίως τις κοινότητες ομόφυλων ανδρών και την ανάγκη για τοπικές δικαιοδοσίες για τη χορήγηση εμβολίων, έχω επισημάνει την ευλογιά των πιθήκων ως μια άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία σε ολόκληρη την πολιτεία της Νέας Υόρκης» δήλωσε η δρ. Bassett.

Οι αξιωματούχοι της πόλης της Νέας Υόρκης και άλλες αρχές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο φοβούνται όλο και περισσότερο ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν μπορεί να περιοριστεί.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ