Eστιατόρια με αστέρια Michelin κάνουν delivery πολυτελείας για να επιβιώσουν

Eστιατόρια με αστέρια Michelin κάνουν delivery πολυτελείας για να επιβιώσουν Facebook Twitter
0

Πριν την πανδημία, το φημισμένο εστιατόριο Saint Pierre στη Σιγκαπούρη ήταν πάντα γεμάτο και για μία κράτηση θα έπρεπε να τηλεφωνήσετε πολλές ημέρες νωρίτερα. 

Με εκπληκτική θέα στη μαρίνα της Σιγκαπούρης και φρέσκα θαλασσινά να καταφτάνουν καθημερινά από την νήσο Χοκάιντο της Ιαπωνίας, το βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin Saint Pierre θεωρείτο μία από τις κορυφαίες κουζίνες fine dining. Και ύστερα ήρθε ο κορωνοϊός που απείλησε την ύπαρξή του. 

Eστιατόρια με αστέρια Michelin κάνουν delivery πολυτελείας για να επιβιώσουν Facebook Twitter
Eστιατόρια με αστέρια Michelin κάνουν delivery πολυτελείας για να επιβιώσουν Facebook Twitter
Eστιατόρια με αστέρια Michelin κάνουν delivery πολυτελείας για να επιβιώσουν Facebook Twitter
Eστιατόρια με αστέρια Michelin κάνουν delivery πολυτελείας για να επιβιώσουν Facebook Twitter

Όπως σχεδόν όλα εστιατόρια αυτής της κατηγορίας, το Saint Pierre δεν έκανε διανομή κατ' οίκον και το μενού του προοριζόταν για άμεση κατανάλωση κάτω από ιδανικές συνθήκες, στα άνετα τραπέζια της σάλας του. Κάθε πιάτο που έβγαινε από την κουζίνα, παρουσιαζόταν ως έργο τέχνης με μικρό χρόνο ημιζωής καθώς όλα έπαιζαν ρόλο: το στήσιμο του πιάτου και οι διαφορετικές θερμοκρασίες. 

Για να σώσει την επιχείρησή του, ο ιδιοκτήτης και σεφ Emmanuel Stroobant ήξερε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Τότε ήταν που εμπνεύστηκε την ιδέα ενός «εικονικού Saint Pierre», που θα συνδύαζε την παράδοση κορυφαίων πιάτων στο σπίτι, με την ατμόσφαιρα του εστιατορίου πολυτελείας, με τη βοήθεια του διαδικτύου. 

Eστιατόρια με αστέρια Michelin κάνουν delivery πολυτελείας για να επιβιώσουν Facebook Twitter
Ο Βέλγος σεφ Emmanuel Stroobant
Eστιατόρια με αστέρια Michelin κάνουν delivery πολυτελείας για να επιβιώσουν Facebook Twitter

Τα γεύματα παραδίδονται σε ειδικά, ξύλινα κουτιά, από σερβιτόρους που φορούν επίσημο ένδυμα. Οι πελάτες, συνδέονται στη συνέχεια μέσω τηλεδιάσκεψης με άλλους e-θαμώνες, και απολαμβάνουν το γεύμα ή το δείπνο τους παρέα, καθώς ο Βέλγος σεφ τους εξηγεί τα πιάτα του μενού. 

Με αυτό τον τρόπο δεν χάνεται η αίσθηση της απόλαυσης σε ένα εστιατόριο, λέει ο Stroobant. «Το εικονικό Saint Pierre θέλει να φέρει τον κόσμο ξανά κοντά. Είμαστε κοινωνικά πλάσματα και θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να τρώμε παρέα». 

Οι τιμές είναι παραπλήσιες με εκείνες του καταλόγου στη σάλα, και η ελάχιστη τιμή ανά άτομο είναι τα 130 δολάρια, καθώς δεν πρόκειται για ένα τυπικό takeaway. «Προσπαθούμε να αποφεύγουμε το ξαναμαγείρεμα ή το ζέσταμα του φαγητού από τους πελάτες. Παραδίδουμε το πακέτο στο ξύλινο κουτί και αργότερα επιστρέφουμε για να το παραλάβουμε. Στην πραγματικότητα απολαμβάνετε το ίδιο σέρβις που θα είχατε και στο εστιατόριο. Απλά το κάνετε από το σπίτι», λέει ο Stroobant.

Eστιατόρια με αστέρια Michelin κάνουν delivery πολυτελείας για να επιβιώσουν Facebook Twitter
Eστιατόρια με αστέρια Michelin κάνουν delivery πολυτελείας για να επιβιώσουν Facebook Twitter

Στη Σιγκαπούρη ο αντίκτυπος του κορωνοϊού ήταν καταστροφικός για τους χώρους εστίασης. Σύμφωνα με έρευνα της πλατφόρμας κρατήσεων σε εστιατόρια Chope, το 93% κατέγραψε κατάρρευση των εσόδων και το 80% των εστιατορίων της περιοχής προχώρησε σε απολύσεις. 

Η ζημιά όμως ήταν ακόμα μεγαλύτερη στα εστιατόρια fine dining, όπως εξηγεί η καθηγήτρια της σχολής Ξενοδοχειακής Διοίκησης στο πανεπιστήμιο Cornell, Sherri Kimes. Ένας από τους λόγους ήταν πως ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν δοκιμάσει την διανομή κατ' οίκον ή το takeaway και έτσι δεν είχαν ούτε την τεχνογνωσία αλλά ούτε και το κοινό που να έχει συνδέσει αυτές τις επιχειρήσεις με delivery. 

«Βασικά είχαν τρεις επιλογές: να αναπτύξουν ευρηματικούς τρόπους για να συνεχίσουν λειτουργούν, να κλείσουν προσωρινά ή να βάλουν μόνιμο λουκέτου», εξηγεί η Kimes στο CNN Business.

Το Saint Pierre δεν είναι το μόνο εστιατόριο fine dining που ακολούθησε την πρώτη επιλογή. Το 28 HongKong Street διοργανώνει διαδικτυακά πάρτι σερβίροντας τους πελάτες στα σπίτια τους, όπου παραδίδονται κοκτέιλ και canapés. Το εστιατόριο Odette, με τρία αστέρια Michelin επίσης προσαρμόστηκε και πλέον κάνει delivery των φημισμένων πιάτων του - από  τάρτα μαύρης τρούφας έως τον πανάκριβο μπλε αστακό. 

Τα εικονικά συμπόσια αναμένεται να καθιερωθούν ακόμα και μετά το τέλος της πανδημίας. Έρευνα της Nielsen αποτυπώνει πως το 60% των καταναλωτών σε Κίνα, Χονγκ Κονγ, Μαλαισία, Νότια Κορέα και Βιετνάμ σκοπεύουν πλέον να τρώνε πιο συχνά στο σπίτι. 

«Οι άνθρωποι εξακολουθούν να θέλουν να βγουν έξω για ένα δείπνο, αλλά η ταλαιπωρία, τα ζητήματα ασφαλείας για μία έξοδο και οι περιορισμοί στο πλήθος θα κάνουν το εικονικό δείπνο πιο δημοφιλές», εκτιμά η Kimes. Όσο για τα πολυτελή εστιατόρια; Ανακαλύπτουν νέες πρακτικές κερδοφορίας που θα εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους. 

Ο Stroobant συμφωνεί. Χωρίς την εμπειρία του εικονικού δείπνου το Saint Pierre θα είχε κλείσει και το προσωπικό θα είχε απολυθεί. «Θέλαμε να βγούμε από αυτό αλώβητοι», καταλήγει. 

Eστιατόρια με αστέρια Michelin κάνουν delivery πολυτελείας για να επιβιώσουν Facebook Twitter
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ έδωσε εντολή για δοκιμές πυρηνικών όπλων - Ανατροπή στην επί δεκαετίες πολιτική των ΗΠΑ

Διεθνή / Ο Τραμπ έδωσε εντολή για δοκιμές πυρηνικών όπλων - Ανατροπή στην επί δεκαετίες πολιτική των ΗΠΑ

Πώς οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ μελετούν την επιστροφή στις πυρηνικές δοκιμές, ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις για την παγκόσμια ασφάλεια και τι σημαίνει αυτό για τον σύγχρονο κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ξεκληρίστηκε οικογένεια από την κατάρρευση του κτηρίου στην Τουρκία: Νεκρά τέσσερα από τα πέντε μέλη - Διασώθηκε 18χρονη

Διεθνή / Ξεκληρίστηκε οικογένεια από την κατάρρευση του κτηρίου στην Τουρκία: Νεκρά τέσσερα από τα πέντε μέλη - Διασώθηκε 18χρονη

Στη Λύβισσα της Τουρκίας ένα επταώροφο κτήριο κατέρρευσε αιφνιδίως, αφήνοντας πίσω του νεκρά τέσσερα από τα πέντε μέλη οικογένειας, ερωτήματα για την ασφάλεια των κατασκευών, και μεγάλη κινητοποίηση των σωστικών συνεργείων
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: Νεκρή ηλικιωμένη που ξεχάστηκε σε τροπικό νησί όταν το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν

Διεθνή / Αυστραλία: Νεκρή ηλικιωμένη που ξεχάστηκε σε τροπικό νησί όταν το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν

Μια 80χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στη νήσο Λίζαρντ αφού το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν - Έρευνα διεξάγεται για την τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας και τις ευθύνες του πληρώματος
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών λέει ότι θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Διεθνή / Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Ο Μοχάμεντ Νταγκλό είπε ότι «ερευνητικές επιτροπές» έφτασαν στην Ελ Φάσερ και ότι ο ίδιος «απαιτεί να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν λάθη», αναφερόμενος στις κατηγορίες για βιαιοπραγίες σε βάρος αμάχων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Διεθνή / Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Tα εργοστάσια της BMW, της Fiat, της Peugeot και της Volkswagen λειτουργούν πλέον «με τα τελευταία αποθέματα», αφού τα αποθέματα ημιαγωγών εξαντλούνται μετά την απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλε το Πεκίνο
LIFO NEWSROOM